用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀緊浸幼而又被浸小reject咗嘅大家,有乜打算呀! ...
go

讀緊浸幼而又被浸小reject咗嘅大家,有乜打算呀! [複製鏈接]

我同老公一心諗住讀浸小,點知俾人reject咗 ,老公同我都覺得浸小好有問題,包括行政及人事,所以一定唔會叩門求請:tongue: :tongue: :tongue: :tongue: 。心水還有cky、培僑、優才同啟思(但太貴了)選擇,唔好彩的話全部唔收,到時唔知點!!!大家重有乜心水小學建議呀!
   0    0    0    0

雖然我唔係浸幼的,但真係好鍾意你POSTED的. 你會再諗直資呢, 陳守仁同聖瑪加利(23/9有簡介會)都仲可以APPLY.

再唔係, 望你有無津校係附近OK的報咗自行先啦.....而家咩都無有定係唔好錯過任何機會....

我唔信全沙田無間好過你王錦輝....雖然我唔係沙田友. 但如果係我都唔會叩門...你好吧閉咩.....:tongue:

原文章由 purplehouse 於 07-9-18 23:24 硐表
我同老公一心諗住讀浸小,點知俾人reject咗 ,老公同我都覺得浸小好有問題,包括行政及人事,所以一定唔會叩門求請:tongue: :tongue: :tongue: :tongue: 。心水還有cky、培僑、優才同啟思(但太貴了)選擇,唔好彩的話全部唔收,到 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

醒目開學勳章

原文章由 purplehouse 於 07-9-18 23:24 硐表
我同老公一心諗住讀浸小,點知俾人reject咗 ,老公同我都覺得浸小好有問題,包括行政及人事,所以一定唔會叩門求請:tongue: :tongue: :tongue: :tongue: 。心水還有cky、培僑、優才同啟思(但太貴了)選擇,唔好彩的話全部唔收,到 ...

purplehouse,

請問怎樣厘定小一收生準則 ? 不是全部幼稚園學生都收嗎 ? 是否要同其他外來者排隊從新interview ? 聽說浸幼不太著重英文課程, 但是浸小則用英文教學, 兩者根本不能銜接(情況同宣小一樣), 對嗎 ?

My princess is a K.3 student at HKBUK.

For 2008/09 P.1 admission, HKBUAS only gurantees to accept 50 students from HKBUK.  There are over 120 K.3 students in HKBUK.  Although some parents may not be interested in HKBUAS, I guess the majority does.  That was why we chose HKBUK for our kid.

The medium of instruction at HKBUK is Cantonese and HKBUAS uses English and Putonghua as MoI.  There will be, to a certain extent, adjustment problem for HKBUK students to enter HKBUAS.

Although we are invited to the 2nd interview by the A-School, we do share the upset feelings of other fellow parents who receive a blunt rejection letter.  I know many of my daughter's classmates are not successful in getting a 2nd interview.

For those of you who are not selected by this School, please do not feel too unhappy as your child will know and feel that it's his/her problem.  That's the worst to see.  There are still many good DSS and private schools to choose from.  Stay calm and focused for the next target.

原文章由 3b 於 07-9-19 12:01 硐表

請問怎樣厘定小一收生準則 ? 不是全部幼稚園學生都收嗎 ? 是否要同其他外來者排隊從新interview ? 聽說浸幼不太著重英文課程, 但是浸小則用英文教學, 兩者根本不能銜接(情況同宣小一樣), 對嗎 ?8 ...

何時發現浸小有問題呢? 收信前定收信後呢? 絕不叩門既規定, 只適用於浸小, 還是所有學校?
每年都有成千上萬既家長去私校,直資以至津貼學校叩門; 或趁上學時間在心儀學校徘徊,希望可以和校長談上一兩句話, 以表誠意, 絕不是什麼"有辱國體"既事.
浸幼中被邀2nd interview既家長絕對沒有沾沾自喜或幸災樂禍既心, 反而大家有互相關心, 可理智/冷靜去解決問題.

昨為一個HKBUK 又比人Reject 咗既家長,真係會有唔開心...
依家個心15/16...有冇需要叩門呢步?浸幼其實都令我幾失望...由我大女2000年開始讀、到依家亞仔2007年都如是...普通話老師...英文老師...園長..主任..換得都換晒lu,之不過我遇到的是好老師、佢返學又開心...諗住升番浸小都唔駛煩...所以先繼續讀。依家真係好失望。老實講,對浸會既行政單位、校董局已經完完全全令人失晒信心lu..... 叩門真係要三思下..幼稚園亂三年..入咗浸小,要亂足十二年都幾弊...到時又要再搵過...仲死...

[ 本文章最後由 soon 於 07-9-19 13:00 編輯 ]

soon,

Although HKBUK has changed lots of personnels but I think they are quiet good, since my son enjoy going to school very much, even in Summer holidays, my son always ask me when he can go to school and he was excited to promote to K3.

In my opinion, the teachers are all very devoted and love all the kids, but the worst is the English teachers are changing frequently.  My son enjoyed K1 English lesson more than in K2.

The only think that we should concern is that the transition from HKBUK to other primary school, since HKBUK is not strong in English & Mandarin, also, most of the parents are targeting active learning method, and these kind of school in HK is not many and most of them are private school / DSS, in which the school fee is quiet expensive......but anyway, I'm sure that our kids can adapt any kind of teaching method easily.

I got rejection as well and am planning to apply CKY, Pui Kiu, since ICQM accept my son, I think I might not worry too much.

Good luck to all of you.

原文章由 soon 於 07-9-19 12:54 硐表
昨為一個HKBUK 又比人Reject 咗既家長,真係會有唔開心...
依家個心15/16...有冇需要叩門呢步?浸幼其實都令我幾失望...由我大女2000年開始讀、到依家亞仔2007年都如是...普通話老師...英文老師...園長..主任..換得都換 ...

[ 本文章最後由 makfr 於 07-9-20 00:33 編輯 ]

原文章由 3b 於 07-9-19 12:01 硐表

請問怎樣厘定小一收生準則 ? 不是全部幼稚園學生都收嗎 ? 是否要同其他外來者排隊從新interview ? 聽說浸幼不太著重英文課程, 但是浸小則用英文教學, 兩者根本不能銜接(情況同宣小一樣), 對嗎 ?8 ...

agree !!聽完簡介會後,我同老公都覺得有很大問題,浸幼當初說母語很重要,小孩子不需太早學習其他語言,所以不太著重英文課程(一星期一堂半小時),但是浸小則用英文教學,好像違背了浸幼的理念,真的令人費解!!!

所以今年的課程有小小改變,在10月的家長日會有詳細解釋~~

每星期會有一天(3小時)是用全英語上課,而另有一天(3小時)用全普通話上課,其餘3日用回廣東話上課。

相信這改動是好的,如果2位語文老師唔走的話

雖則我無報名,但大家唔好咁早就灰心,仲有其他更好的選擇等緊你!
其實,好多年資短的直資校都有好多行政,管理及教學問題,各位家長一定要注意,對這些校的質素抱太高期望會失望的.

以我大女的經歷,我覺得幼稚園用廣東話,小學用英/普唔係好大的問題(當然幼稚園時唔係完全唔理佢d英/普的聽講能力),問題係校方接唔接受由低一手一腳教起呢d由佢地教出黎的小朋友,定係令願係外面吸納大比數,本身已具良好英/普能力的小朋友,以便能即時提高身價,變得好似自己否定自己以往所做的一切,自打嘴巴。

英/普唔係浸幼的強項,要找英/普的幼稚園,外面多的是,而我大女以往係浸幼所得的,一生受用的,並不是一般坊間幼稚園可提供。細仔遲些要選幼稚園,如果我有得揀,我令願浸小唔收,都唔希望浸幼將佢的信念改變。

Aimee,

You said what I want to say!

原文章由 Aimee 於 07-9-20 10:19 硐表
以我大女的經歷,我覺得幼稚園用廣東話,小學用英/普唔係好大的問題(當然幼稚園時唔係完全唔理佢d英/普的聽講能力),問題係校方接唔接受由低一手一腳教起呢d由佢地教出黎的小朋友,定係令願係外面吸納大比數,本身已具良好英/ ...

Agree!

I also want my son follows his sister to study in HKBUK.

英/普唔係浸幼的強項,要找英/普的幼稚園,外面多的是,而我大女以往係浸幼所得的,一生受用的,並不是一般坊間幼稚園可提供。細仔遲些要選幼稚園,如果我有得揀,我令願浸小唔收,都唔希望浸幼將佢的信念改變/ ...

英/普唔係浸幼的強項,要找英/普的幼稚園,外面多的是,而我大女以往係浸幼所得的,一生受用的,並不是一般坊間幼稚園可提供。細仔遲些要選幼稚園,如果我有得揀,我令願浸小唔收,都唔希望浸幼將佢的信念改變/

Agree

[ 本文章最後由 purplehouse 於 07-9-21 23:38 編輯 ]

我亦是浸幼K1家長,對於小朋友被reject,我也覺得十分失望,請問有幾多個小朋友reject咗,而 BUK 有冇為大家爭取呢?

請問有幾多個小朋友reject咗>> 一半人被reject

BUK 有冇為大家爭取呢>>唔可以講話無,但BUK真係做唔到d物

原文章由 JGMa 於 07-9-28 11:47 硐表
我亦是浸幼K1家長,對於小朋友被reject,我也覺得十分失望,請問有幾多個小朋友reject咗,而 BUK 有冇為大家爭取呢?

Kae,

請問你有冇比封信園長(request for reconsideration)?

園長話會同Dr. Chan (acting principle) 開會for appeal.

去年好似收哂有interest 入讀的 (60+)

原文章由 kae 於 07-9-28 13:18 硐表
請問有幾多個小朋友reject咗>> 一半人被reject

BUK 有冇為大家爭取呢>>唔可以講話無,但BUK真係做唔到d物

[ 本文章最後由 makfr 於 07-9-28 14:36 編輯 ]

去年(即係我囝囝果年啦 ) 只有77位畢業生, 而我自己果班大約只有一半多d既同學仔有去in. 浸小....可能/我估..冇6x人, 不過under去年既加分制及浸小收生制度, 全部有in.既都真係收晒.

而之前都有人post過今年有97人apply, 大約只收50人.

**quote**
**unquoted**

Lofty,

去年應有6x人,因為今朝我問咗園長,佢話收咗六十幾人。
原文章由 Lofty 於 07-9-28 14:46 硐表
去年(即係我囝囝果年啦 ) 只有77位畢業生, 而我自己果班大約只有一半多d既同學仔有去in. 浸小....可能/我估..冇6x人, 不過under去年既加分制及浸小收生制度, 全部有in.既都真係收晒.

而之前都有人post過今 ...

我有朋友讀浸幼, 佢話浸小p1-3, 都係中文為主,p4先全面轉曬英文,等d小朋友容易適應喎!聽聞浸小係話英文小學,但就唔期望有好多外籍老師or英語為first lauguage既老師,以中文為主既浸幼小朋友,應該唔難適應, 個老師都係本地人,d英文都容易聽, 幼稚園點會"鹹"接唔到小學o庶?
‹ 上一主題|下一主題