用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀緊浸幼而又被浸小reject咗嘅大家,有乜打算呀! ...
樓主: purplehouse
go

讀緊浸幼而又被浸小reject咗嘅大家,有乜打算呀! [複製鏈接]

我既小朋友都係响中文為主既浸幼享受左3年 , 而家去左一間(我諗真係)以英文為主既小學, 適應上真係冇問題喎. (我地學校d小朋友係醒目仔醒目女呀 )

pls check pm~~

原文章由 makfr 於 07-9-28 14:33 硐表
Kae,

請問你有冇比封信園長(request for reconsideration)?

園長話會同Dr. Chan (acting principle) 開會for appeal.

去年好似收哂有interest 入讀的 (60+)

我諗可以咁講,上年情況同今年唔同,唔可以用番上年的準則來比較~~

另外我都覺得浸幼出來的小朋友,英文同普通話的能力及適應力都不弱,有好多亦訓練有數,所以語言呢方面跟本唔係問題囉~~

佢地真係醒目仔女黎架

我諗可以咁講,上年情況同今年唔同,唔可以用番上年的準則來比較~~

另外我都覺得浸幼出來的小朋友,英文同普通話的能力及適應力都不弱,有好多亦訓練有數,所以語言呢方面跟本唔係問題囉~~

佢地真係醒目仔女黎架

請問BUK被reject而又向園長交appeal letter的家長,是否都有收到parent interview?園長可有談及為大家爭取到甚麼?而     parent interview又有幾成把握?

聽聞已有這類家長收到2nd interview信,至於是否與第一輪的收生標準一樣,就不得而知.

此終是一場Matching Game,佢揀人,人揀佢,小弟認為雙方面也不要過於自信.

各位被reject 的家長, 真的唔好發洩氣,外面
天大地大,總有好的學校,而且浸小始終係新校,未上軌道,就算入到去,可能好多嘢都要適應,就當大家沒有緣份吧!

雖然小女可以2nd interview,但對於被reject的感覺是感同身受,加上我仲有末未上幼稚園的細女,浸幼嘅路向我真的很關心,內心亦都很矛盾,我們的小朋友是他們教育下出來的,但小學方面又並非全面接收,英/普/寫字都比人差,感覺會是如何,相信大家都明白,不過,真的不要氣餒,浸幼的課程設計,真的對孩子思考同自信的訓練很強,由brainstrom到資料整合到自己要做presentation,並唔係老師乜就聽,要創作嘅,呢啲學習空間真係唔係度度有,反而外間學英文嘅playgroud多的是,但做project真係唔係易事,主動性要很強,所以要對我們的小朋友要有信心。

而今年真的加了一天全普通話同一天全英文,我囡囡多咗講普通話,至於英文,可以講得是她的強項,因為我自問投放了不少資源,在浸幼到學習,欣賞佢俾到,才有得著

〔英/普/寫字都比人差〕,請問如何比較?與傳統幼稚園比較?與什麼標準比較?

小弟亦認同寫字量的而且確是比傳統幼稚園少,但妳應該也知道,浸幼的教學,是先培養小朋友對項目的興趣,引發學習動機,再深化質量,從而達至一定程度的水平,這樣的過程,必須花上一定的時間,而浸幼亦並非要求他們的小朋友達至全港最高水平.我相信妳亦不喜歡自己的小朋友只在監管下才寫得一手好字吧!

至於〔英〕和〔普〕,相信在浸幼課程內所佔的時間,不會比一般幼稚園少,我沒將我的小朋友的英/普水準和其他幼稚園學生比較,但據我觀察,我的小朋友對說英語和普通話的大人對話時,除了明白他們大部份說話內容外,他更會自己轉台,懂得用回其語言回應,並勇於表達自己心內的意思,縱使有陣子說錯,他仍然敢於嘗試,這樣的效果,我自問已經可以接受.

Anyway,我也覺得浸小不全面接收浸幼學生的做法,也實在感覺有點難受.

Wish all HKBUK parents good luck in the interview to be held on 13 October!  

原文章由 Prairie 於 07-10-11 10:11 硐表
聽聞已有這類家長收到2nd interview信,至於是否與第一輪的收生標準一樣,就不得而知.

此終是一場Matching Game,佢揀人,人揀佢,小弟認為雙方面也不要過於自信. ...

請問BUK的家長,經校方安排後,現在有幾多小朋友被浸小收咗呢?在家長理事會入面,浸小陳校長話會作出更好的安排,請問現時情況又是怎樣?

about 25-30

原文章由 JGMa 於 07-11-15 15:28 硐表
請問BUK的家長,經校方安排後,現在有幾多小朋友被浸小收咗呢?在家長理事會入面,浸小陳校長話會作出更好的安排,請問現時情況又是怎樣? ...

Kae,

是否total有70-80

估計大約有70-75人,但到時重會有人放棄學位的~~

原文章由 JGMa 於 07-11-16 15:34 硐表
Kae,

是否total有70-80

Hi;

70 至 80人以不小, 去年只有50多人.亦因他比較新, 所以現在比較多人想要.

因他們的教師非常有愛心及很有經驗, 英文及中文(國語)教學.因大多數英文教師是只會說英文.

如果用國際學校比較, 及所有OLE不用付錢,$3,500非常便宜.再者他有國際學校教法,但有紀律及全新校舍.

小兒巳上了兩個多月課,他有非常大進步,教師亦很包容.同浸幼一樣.

不用怕,大兒亦是浸幼,他上了培正小學, 所以浸幼小孩是合適去任何小學, 請放心, 因他們有自信及愛心, 高EQ.

其實我們父母亦要早為小孩安排考小一安排.
‹ 上一主題|下一主題