用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 今期潮流興 ~ 點解個個話自己個仔係資優生 ...
樓主: codychan
go

今期潮流興 ~ 點解個個話自己個仔係資優生 [複製鏈接]

Hi mayling234,

可唔可以都 pm 有關資料俾我 我都考慮想同仔仔去做評估...... 對住我個仔, 我真係唔知點教佢先好

Man ^o^

原文章由 kaka2000 於 07-12-20 22:59 發表
Hi Mayling234,

Can you also PM me the assessment information? Thanks in advance.

Dear mayling,

Could you please PM the assessment information to me?  Thanks a lot!

我仔仔學校都好多時教家長辨別資優生/教育資優生講座。我聽過一次, 知道好多資優都係比人既感覺百厭d, 冇時停, 駁咀等等。乖既資優生可能只得1/1000.....所以資優生都唔係一件好事, 做父母仲要加多d時間心力去教導+體諒........

我個仔上堂又係成日遊魂(家下k2),坐唔定,成日要老師同佢"招魂", 又會打比我投訴。上星期打黎話個仔係學校做埋d危險動作,企左係架玩具車上面(架車仲要好似小型過山車咁, 有波浪型斜台),佢返黎就問佢點解要咁做....佢話想試下另一種玩法喎。當時真係想衝口而出問佢係咪想知有幾多種死法

07年尾, 同仔仔睇醫生,問醫生睇下佢似唔似過度活躍症。點知呢個平時久唔久先同佢睇傷風咳既醫生,竟然答我, 佢都覺!!!!唉....又問下佢班主任,睇下佢有冇其他學習問題,佢又話冇。呢次評估仲大部份都滿分而回........又問過其中一個家長佢仔仔有過度活躍+資優...佢竟然答我話我仔仔而家既模式,就好似佢仔仔之前既情況,建議我去同佢做測試。

最後,去左排政府。但係仲未知排到幾時...個姑娘同我講,如果可以, 就同仔仔去做私人既詳細測試, 有咩事起上黎都可以快d安排。

黎緊3月尾佢夠5歲,就會同佢做韋氏test。希望佢一切正常! 而資優對我黎講, 已經 = 一個好可怕既名詞。千其唔好係呀!!!!

btw, 仔仔學校既資優講座,都歡迎外校家長參與。有興趣可以留意下佢地個網, 又或者打去問佢地幾時有得攪。會教家長點教資優生。

原文章由 miffy 於 08-2-28 10:00 發表
我平常都聽很多人講自己個仔係資優, 又無去做test, 開口埋口同人講自己個仔懷疑係資優。

我仔細個睇flash card, 到而家5.5歲識唔少字
(新書: http://hk.im.tv/vlog/Personal.asp?Memid=3993&;FID=29759,
舊書: htt ...

資優唔係用學術上有乜成績黎衡量的,concept上錯了,做test佢都唔會用識得幾個字,黎做評定個小朋友係咪資優的

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-2-28 20:09 編輯 ]

我小朋友k3已開始睇chapter Book,
我覺得你可以幫囝囝報phonic班
可幫助reading (因見佢好多字都唔識讀
不過你咁有心機教仔,佢 一定會有好成績

其實而家好多對資優兒童”苦惱”, 唔係”自豪”架

原文章由 miffy 於 08-2-29 09:59 發表
sandy, chrisf

我諗你地誤會了, 在我和仔仔心目中, 閱讀是一種興趣, 由我仔2-3歲開始每天閱讀, 因為我家隔離街是圖書館的關系, 我仔看的書已有幾千至上萬本了, 我地每天講故事, 佢不會不明白字的解釋, k3英文不能要 ...

[ 本文章最後由 鳳梨 於 08-2-29 10:11 編輯 ]

原文章由 鳳梨 於 08-2-29 10:06 發表
我小朋友k3已開始睇chapter Book,
我覺得你可以幫囝囝報phonic班
可幫助reading (因見佢好多字都唔識讀
不過你咁有心機教仔,佢 一定會有好成績

其實而家好多對資優兒童”苦惱”, 唔係”自豪”架

...

從佢既posting睇到,佢覺得資優就係識得多字.........已經錯左了....你再分享多d比佢聽啦

原文章由 christf 於 08-2-29 10:15 發表
From the amount of the effort paid by you as well as your boy's interest in reading, your boy's English reading ability should be much more than his current state even if he is an ordinary boy.

On t ...

嘩,你講野真係好鬼死直接,我真係自愧不如,同你交流一定

原文章由 christf 於 08-2-29 11:07 發表
No problem la! We are in the Web ma!

你串錯左我個名啦

1.唔同既測試員有唔同既結果
2.叩唔叩到名校門,唔單單係講緊佢係咪資優,如果你話你小朋友資優,就可以叩到名校門既話,就相當偏面了
3.識得我既bk mami,都知道我從來無話個我小朋友有幾叻,我仲會好小心我既說話,免得被人解讀錯誤
4.識得我既人,都知道我並非心心胸狹窄,我能力做得到的,都會幫手
5.你提到註冊心理學家....我可以話比你聽我係........因為呢樣野跟本無一個註冊制度,任何人都可以話係註冊心理學家(唔同醫生,無拎到有關牌照話係有法律責任),連呢d最入門資料你都唔知?

唔知點解,你同miffy都串錯左我個名,我希望係咁啱啦真係

原文章由 qq123 於 08-2-29 14:16 發表
sandy

你記得我嗎?? 一年前我懷疑囝囝是資優, 上黎問下大家意見, 當時你說我囝囝只是很普通, 但最後, 我都為囝囝安排了做test, 出黎的結果是148, 最後還成功叩門入了名校。

我想資優的定義有很多種, 現在我囝囝已 ...

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-2-29 14:34 編輯 ]

四個字............講多無謂....
原文章由 christf 於 08-2-29 14:54 發表
qq123

If you want to scold me, please read carefully and understand what I have written otherwise you are just exposing how ignorance you are!!

***純正的英式英語***

Where have I commented his son' ...

‹ 上一主題|下一主題