用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人in 聖母小學
樓主: QKMA
go

有冇人in 聖母小學 [複製鏈接]

聖母以前連面試也不需,你比錢交留位費,她便會收你。

原文章由 chan888yan 於 07-10-10 01:28 硐表

說起面試當天,我老公話聖母好兒嬉,不是認真interview,同德望當天interview差好遠,$1950比得好唔抵....他們(聖母)太怏比result,太快交留位費,實行唔理你先收你一筆 ...

聖母小學於9月中已經優先收取了幼稚園學生, 所以, 其實不是有太多位! 女校還好啦, 純品一點, 選校又何必一定要男女校呢?!我個人就覺得校風緊要d.

原文章由 NAT媽 於 07-10-8 15:46 硐表
我今日都收到取錄信,先交1950好貴呀! 我想有1/4媽咪都是作為後着啦,現在唔交到下年6月後先交唔知重有冇位呢?
唔知你哋已交那間津貼學校呢? ...

Hi, everybody,我個女係第二輪interview, 已收到通知取錄了, 但要交$1950 註冊費, 唔知交唔交好?但我只報了3間私校, 其餘2間又未有消息, 但都比較熱門, 相信機會都不大, 但聖母又似乎貴了一些, 我該如何做?請大家給我一些意見.Thanks!

如果其餘兩間信心不大, 咁依d錢就唔慳得, 起碼買個安心.
我之前都比左, 真係好鬼赤架, 到最後, 其他私校都收, 如果當初夠膽咪慳番law.

原文章由 mandycvi 於 07-11-15 15:36 硐表

Hi, everybody,我個女係第二輪interview, 已收到通知取錄了, 但要交$1950 註冊費, 唔知交唔交好?但我只報了3間私校, 其餘2間又未有消息, 但都比較熱門, 相信機會都不大, 但聖母又似乎貴了一些, 我該如何做?請大家 ...

原文章由 dleelm 於 07-11-15 15:57 硐表
如果其餘兩間信心不大, 咁依d錢就唔慳得, 起碼買個安心.
我之前都比左, 真係好鬼赤架, 到最後, 其他私校都收, 如果當初夠膽咪慳番law.

好多謝妳的寶貴意見, 我會再唸唸. 又想問吓, 若報了私校, 會否影響統一派位架? Thanks a lot!
mandycvi

應該唔會有影響, 最多咪係間私校知道你有參加派位je.

原文章由 mandycvi 於 07-11-15 16:26 硐表

好多謝妳的寶貴意見, 我會再唸唸. 又想問吓, 若報了私校, 會否影響統一派位架? Thanks a lot!
mandycvi

原文章由 dleelm 於 07-11-15 16:30 硐表
應該唔會有影響, 最多咪係間私校知道你有參加派位je.

Thanks very much!!

如果我之前冇交留位費, 我可唔可以依家再去返交呢

我覺得妳可以打電話去聖母問吓, 睇吓有冇機.因我覺得聖母的職員及老師都很nice.

想問吓各位對聖母小學的意見? 功課多不多? 其他學科對小朋友是否全面? Thx!

原文章由 mandycvi 於 07-11-28 10:15 發表
我覺得妳可以打電話去聖母問吓, 睇吓有冇機.因我覺得聖母的職員及老師都很nice.

你可唔可以比吓意見我, 應該點樣同學校講, 話我之前點解唔去交留位費呢, 因為係真係我自己冇去到交, 希望你可以教吓我呀, thanks

我的意見都是老實講出妳冇去交留位費的原因, 再加埋妳的誠意, 希望校長可以俾多次機會妳的囡囡. good luck !

我之前問過正就讀聖母小學既家長,佢話間學校校風好,學校唔係死谷,功課唔會好多,小朋友可以應付到既量。言談間覺得果位家長對學校好有歸屬感,佢女兒都好喜歡間學校。我問佢有冇後悔揀理間學校,佢堅定地話冇。另一方面,我另有位朋友,佢既朋友既女兒亦係理一間學校讀,佢都話對理間學校好有好感。

我入到理間學校,校舍俾我感覺好舒服。我個人期望小學可俾到空間我及我女兒,所以全谷型學校唔啱我,聖母係我杯茶。

原文章由 mandycvi 於 07-11-28 10:38 發表
想問吓各位對聖母小學的意見? 功課多不多? 其他學科對小朋友是否全面? Thx!

[ 本文章最後由 SandyKL 於 07-11-28 20:42 編輯 ]

原文章由 mandycvi 於 07-11-28 18:20 發表
我的意見都是老實講出妳冇去交留位費的原因, 再加埋妳的誠意, 希望校長可以俾多次機會妳的囡囡. good luck !

咁你覺得我應該依家同學校講, 定應該係等到佢收完第二輪d學生先講呢?

有冇人知聖母第二輪收生結果出咗未呢

我個女就是第二輪(2/11)in 的, 已在16-17/11/07註冊, 但不知下次是幾時, 不如現在就打去問,可得個知字ar...

醒目開學勳章

原文章由 ada_pmlo 於 07-11-29 09:31 發表
有冇人知聖母第二輪收生結果出咗未呢

They have result for 2nd round alreadly.

回覆 #73 SandyKL 的文章

好多謝妳的意見. 因我去到聖母第一個感覺就覺得乾淨,很舒服.同埋校長和老師都很nice. 所以小朋友應該會讀得很開心.

原文章由 mandycvi 於 07-11-29 11:55 發表
我個女就是第二輪(2/11)in 的, 已在16-17/11/07註冊, 但不知下次是幾時, 不如現在就打去問,可得個知字ar...

thanks

唔洗客氣!:) 由於我中學都係讀修女既天主教女校,覺得理度既修女好平易近人,以前我地果d修女好嚴肅架。

原文章由 mandycvi 於 07-11-29 12:18 發表
好多謝妳的意見. 因我去到聖母第一個感覺就覺得乾淨,很舒服.同埋校長和老師都很nice. 所以小朋友應該會讀得很開心.
‹ 上一主題|下一主題