用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人in 聖母小學
樓主: QKMA
go

有冇人in 聖母小學 [複製鏈接]

原文章由 PansyMummy 於 07-10-7 22:56 硐表

Hi ada_pmlo,

我頭先都同我個女&老公講話已經有人收到聖母取錄信, 我唔覺意响道話「死啦, 重未收到信, 呀女連聖母都唔收, 咁其他兩間都唔駛諗啦 」 点知我個女就話 「唓, 駛乜死啫!:tongue: 」
不過如果我聽 ...

唔使驚, 因為佢都講到明, 收同唔收到會收到信通知的

原文章由 SandyKL 於 07-10-7 23:55 硐表
chan888yan,

你有成20分,絕對有條件唔交留位費,以如今出生率低,學位方面應該唔會太緊張,而且聖母雖然有佢本身優秀條件,但係亦非好多家長杯茶,例如係女校、例如在黃大仙區份啦。到出年開學之後估計都仲有位,如果我係你會博 ...

同意

PansyMummy,

你唔好咁悲觀住,如果收唔到信,都只係暫時性質,我覺得接獲錄取通知得好快,上星期日面試完,星期六就收到信,只係一個星期,仲要黎緊星期五及六去註冊。我相信學校咁趕既目的係首先睇第一批有幾多人註冊,係下個星期六或星期一會再發出第二批錄取信,我總唔相信,所有獲取錄既考生,家長全部會去交留位費。靜心等待,唔會唔得既。

原文章由 PansyMummy 於 07-10-7 22:56 硐表

Hi ada_pmlo,

我頭先都同我個女&老公講話已經有人收到聖母取錄信, 我唔覺意响道話「死啦, 重未收到信, 呀女連聖母都唔收, 咁其他兩間都唔駛諗啦 」 点知我個女就話 「唓, 駛乜死啫!:tongue: 」
不過如果我聽 ...

[ 本文章最後由 SandyKL 於 07-10-8 00:06 編輯 ]

ada_pmlo,

我都好同意你先前咁講,將你既同意加上少少分析咋。:

原文章由 ada_pmlo 於 07-10-8 00:02 硐表

同意

原文章由 SandyKL 於 07-10-7 23:55 硐表
chan888yan,

你有成20分,絕對有條件唔交留位費,以如今出生率低,學位方面應該唔會太緊張,而且聖母雖然有佢本身優秀條件,但係亦非好多家長杯茶,例如係女校、例如在黃大仙區份啦。到出年開學之後估計都仲有位,如果我係你會博 ...

hi!多謝你的意見,但我自行分配首輪我選了間熱門學校,我只會interview 3 間私校,小女又是細女,所以我老公話買保險交左先.:)

我今日都收到取錄信,先交1950好貴呀! 我想有1/4媽咪都是作為後着啦,現在唔交到下年6月後先交唔知重有冇位呢?
唔知你哋已交那間津貼學校呢?

今日收到信收咗我個女,其實係咪in都收呢??好似仲未有人收到
reject喎??今次interview 我個女in得最開心,因為唔洗答問題,淨係到玩遊戲

我都收到信, 諗左幾日終於都決定去交錢,
雖然我估到明年再去叩門都有機, 但唔想咁徬徨呀:cry:

我都收到信, 真係好貴, 其實聖母唔係我私校中的首選, 但其他學校又未interview, 唔知得唔得.   又驚其他都考唔到就死火啦.

I received the letter too, but the deposit is too expensive, I'll not pay it.  I think no boby will received a reject letter.  It only have 140 canadiate of interview.

原文章由 5000million 於 07-10-9 16:39 硐表
I received the letter too, but the deposit is too expensive, I'll not pay it.  I think no boby will received a reject letter.  It only have 140 canadiate of interview.

絶對同意

唔好客氣!你有成20分都要買保險,我更加有壓力、更冇唔交留位費既理由。

原文章由 chan888yan 於 07-10-8 00:42 硐表

hi!多謝你的意見,但我自行分配首輪我選了間熱門學校,我只會interview 3 間私校,小女又是細女,所以我老公話買保險交左先.:)

有少少啦,我女面試完係禮堂排隊,我問佢有冇問問題,佢話冇,淨係玩「秋風吹」,於是我問企係佢後面果個小女孩,佢話介紹自己叫咩名。等我以為佢今次多數唔得添,我見到有小女孩拎住d畫,而我女嘜都冇落番黎。

原文章由 QKMA 於 07-10-8 22:48 硐表
今日收到信收咗我個女,其實係咪in都收呢??好似仲未有人收到
reject喎??今次interview 我個女in得最開心,因為唔洗答問題,淨係到玩遊戲

但要預番幼稚園部喎,我想一定收番哂係度讀幼稚園而又想升讀小學部果班。所以我以為有篩選架。

原文章由 5000million 於 07-10-9 16:39 硐表

好難講,應該就有,問題係自己有冇條件去博。

原文章由 NAT媽 於 07-10-8 15:46 硐表
我今日都收到取錄信,先交1950好貴呀! 我想有1/4媽咪都是作為後着啦,現在唔交到下年6月後先交唔知重有冇位呢?
唔知你哋已交那間津貼學校呢? ...

原文章由 SandyKL 於 07-10-10 00:54 硐表
好難講,應該就有,問題係自己有冇條件去博。

說起面試當天,我老公話聖母好兒嬉,不是認真interview,同德望當天interview差好遠,$1950比得好唔抵....他們(聖母)太怏比result,太快交留位費,實行唔理你先收你一筆

I received the acceptance letter and got the same feeling that the deposit is too expensive.  But I will pay it just in case that the luck draw get the bad one unluckily.  

原文章由 Krystal_Ma 於 07-10-10 14:46 硐表
I received the acceptance letter and got the same feeling that the deposit is too expensive.  But I will pay it just in case that the luck draw get the bad one unluckily.  

I don't understand why the deposit is so expensive
than last few year, but same answer/same idea as my husband, no choice, so poor.

醒目開學勳章

我終於收到取錄信並且响星期六交咗錢。
我原本都好似你哋咁諗應該同上年一樣收$1,000留位(保險)費啫, 都俾得過, 後尾見到你哋收到信後話要$1,950 我都話貴, 不過同我老公傾過佢話都無辨法啦, 因為我個女報得3間私小, 而且我兩公婆一致認為另外果2間多數都唔會揀我個女,  咁唔通唔諗後路咩, 所以最後都俾咗。

原文章由 QKMA 於 07-10-8 22:48 硐表

佢係跟據教育處指引來收生.
孩子不須口試和筆試.
‹ 上一主題|下一主題