用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人in 聖母小學
樓主: QKMA
go

有冇人in 聖母小學 [複製鏈接]

原文章由 紫菜 於 07-10-4 16:15 硐表

其中一間是播道書院,已有結果,不受取錄.
面試情況你係可以入去播道裹看看.
至於另外一間是培僑書院.
我已報名,不過未必會去見.
因為我唔想再打擊佢既自信.
我個女當日面試完播道回來時有點不快樂.
因為佢知自己有d ...

咁播道係要in d咩架? 其實我只係唸住in 兩間私校, 如果兩間都唔得, 咁就慘啦, 因為政府嗰part, 我選擇咗一間跨區的小學, 一定派唔到, 要睇可唔可以叩門, 所以都好擔心

係咯, 有無人可以分享一下具體的面試內容? 謝謝!

原文章由 ada_pmlo 於 07-10-4 17:06 硐表

咁播道係要in d咩架? 其實我只係唸住in 兩間私校, 如果兩間都唔得, 咁就慘啦, 因為政府嗰part, 我選擇咗一間跨區的小學, 一定派唔到, 要睇可唔可以叩門, 所以都好擔心 ...

我覺得收學費既學校到最後都會有人放棄學位.
現階段個個叻學生都hold住d位慢慢揀.
到時侯我都會試吓去叩門.

原文章由 紫菜 於 07-10-5 15:07 硐表

我覺得收學費既學校到最後都會有人放棄學位.
現階段個個叻學生都hold住d位慢慢揀.
到時侯我都會試吓去叩門.

希望你會成功!

如果有邊位收到信的話, 請報料呀, thanks

I received letter today.  My girl is accepted.  
I am very happy.

我今日都已經收到信,囡囡已取錄, 留位費$1950

原文章由 Chanlingling 於 07-10-6 18:11 硐表
我今日都已經收到信,囡囡已取錄, 留位費$1950

HI....我都有interview 這間,不過好似留位費多了些$1950... ,如果收我女兒都不知交唔交留位

HI

各位我今都收到信, 但係留位費要成$1950, 真係好多呀, 我都唔知去唔去交好, 各位點算好呀

女兒已被取錄,但留位費$1950,仲要係10月12及13日兩日內交錢,真係好貴,2005年時留位費都係$500咋,大幅調整。

原文章由 SandyKL 於 07-10-6 22:26 硐表
女兒已被取錄,但留位費$1950,仲要係10月12及13日兩日內交錢,真係好貴,2005年時留位費都係$500咋,大幅調整。

咁你會唔會交留位費呀?

依家仍在考慮中,但為左保險,我多數都會交留位費,因為我報考既私校包括理一間只有3間,所以唔想有差馳。我都聽聞過可以放榜之後去叩門,但有時世事既野,好難講。如果註左冊,到時選擇權就係我手,相反,如果唔註冊,到時選擇權就唔會係我手。我喜歡事情可以掌控係自己手中既人。

原文章由 ada_pmlo 於 07-10-6 23:45 硐表

咁你會唔會交留位費呀?

原文章由 SandyKL 於 07-10-7 00:10 硐表
依家仍在考慮中,但為左保險,我多數都會交留位費,因為我報考既私校包括理一間只有3間,所以唔想有差馳。我都聽聞過可以放榜之後去叩門,但有時世事既野,好難講。如果註左冊,到時選擇權就係我手,相反,如果唔註冊,到時選擇權就唔會 ...

本來我都係咁唸, 但係我真係冇唸過佢留位費會加咁多, 真係十五十六, 唔知交唔交好

咁要睇本身小朋友條件。我女得10分,係第一輪一定冇份,博第二輪亦有危機,所以理個保險,對我黎講絕對要買,咁就唔洗驚到出年第二輪放榜。所以小朋友本身條件係非常重要考慮是否俾錢既因素。

原文章由 ada_pmlo 於 07-10-7 00:38 硐表

本來我都係咁唸, 但係我真係冇唸過佢留位費會加咁多, 真係十五十六, 唔知交唔交好

原文章由 SandyKL 於 07-10-7 01:17 硐表
咁要睇本身小朋友條件。我女得10分,係第一輪一定冇份,博第二輪亦有危機,所以理個保險,對我黎講絕對要買,咁就唔洗驚到出年第二輪放榜。所以小朋友本身條件係非常重要考慮是否俾錢既因素。

...

我都收到信....我有20分,真是不知交唔交留位fee,交左可唔可以大抽獎???

醒目開學勳章

我重未收到信呀, 死啦,   唔知係唔係唔收我個女呢
好驚呀 ! 唔知点算好啦, 我最初重諗住呢間十拿九穩.....

原文章由 PansyMummy 於 07-10-7 21:15 硐表
我重未收到信呀, 死啦,   唔知係唔係唔收我個女呢
好驚呀 ! 唔知点算好啦, 我最初重諗住呢間十拿九穩.....

你唔使咁擔心住, 可能你聽日會收到, 你知郵寄好多時都會係咁

原文章由 chan888yan 於 07-10-7 13:46 硐表

我都收到信....我有20分,真是不知交唔交留位fee,交左可唔可以大抽獎???

交咗仲可以參加大抽奬的, 不過如果你已經有20分, 咁應該唔會好似我哋咁擔心呀, 我哋呢d得15分, 都想唔交留位費, 你都真係可以考慮吓交唔交

醒目開學勳章

原文章由 ada_pmlo 於 07-10-7 22:11 硐表

你唔使咁擔心住, 可能你聽日會收到, 你知郵寄好多時都會係咁

Hi ada_pmlo,

我頭先都同我個女&老公講話已經有人收到聖母取錄信, 我唔覺意响道話「死啦, 重未收到信, 呀女連聖母都唔收, 咁其他兩間都唔駛諗啦 」 点知我個女就話 「唓, 駛乜死啫!:tongue: 」
不過如果我聽日都收唔到嘅話, 睇怕都係兇多吉少.....

chan888yan,

你有成20分,絕對有條件唔交留位費,以如今出生率低,學位方面應該唔會太緊張,而且聖母雖然有佢本身優秀條件,但係亦非好多家長杯茶,例如係女校、例如在黃大仙區份啦。到出年開學之後估計都仲有位,如果我係你會博一博。

原文章由 chan888yan 於 07-10-7 13:46 硐表

‹ 上一主題|下一主題