用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入幼稚園做"大仔"定"細仔"好? ...
go

入幼稚園做"大仔"定"細仔"好? [複製鏈接]

入幼稚園做"大仔"定"細仔"好?

做大仔好似明白多d, 但在幼稚園已比人大一年又好似唔好,萬一成績唔好要留班未重大過人??

大家認為如何好?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

梗係大仔好啦! 如果做大仔都仲會擔心重讀, 咁做細仔咪仲大機會跟唔上, 係咪! 其實大一年真係容易適應好多o家!!

我仔仔一月二日出世,現在K3, 每年都得到"整體表現優異獎",原因不是他特別叻,就是因為係大仔, 適應力又快,寫字都好好多。

iwff

原文章由 Geni 於 07-9-17 15:15 硐表
梗係大仔好啦! 如果做大仔都仲會擔心重讀, 咁做細仔咪仲大機會跟唔上, 係咪! 其實大一年真係容易適應好多o家!!

大家覺得應該遲一年入學定在k1時比佢讀多一年好d呢?

我個仔係細仔, 12月出世, 今年k1, 以家都係得個2yrs9個月,我之前亦無同佢讀過pre-nursey, 講真, 佢真係認字好弱, 又好被動,專注力弱, 某程度上, d同學仔個個都3yrs幾, 或者又返過nursey,(已經識晒A-Z) 人地真係醒好多~ 老師就會覺得我個仔弱d~  

同佢讀書, 我都好嘔血, 到以家abcd都認唔到, 咁當然每個小朋友唔同, 唔一定細仔就差, 但我個仔就麻麻~ 不過我初初比佢返學都係諗住比佢hea下, 都預咗會讀多年k1, 因為我真係唔想佢做細仔追得咁辛苦~

你可以諗下比佢讀nursey, 到大仔先讀k1, 或好似我咁formal 啲讀k1, 就讀多年k1, 但我都唔知老師比唔比我原校讀多年. 我對呀仔以家呢間學校印象幾好, 由interview(考學校), 到以家呢個班主任, 我都好喜歡, 初初我諗住再考d出名幼稚園, 但現在都唔會lu, 希望呢d 分享幫到你:

我囡囡都係細女,11月出世,今年k1,我之前同佢讀過play group,(A-Z)一早識哂,返k1佢都很開心,但我也發現老師問問題時,佢表現好明顯慢過D三歲幾的小朋友,我想過可能REP K1 OR K2.

原文章由 shirleymatt 於 07-9-18 18:07 硐表
我個仔係細仔, 12月出世, 今年k1, 以家都係得個2yrs9個月,我之前亦無同佢讀過pre-nursey, 講真, 佢真係認字好弱, 又好被動,專注力弱, 某程度上, d同學仔個個都3yrs幾, 或者又返過nursey,(已經識晒A-Z) 人地真係醒好 ...

幼兒班的一般年齡,是介乎2歲8個月至3歲7個月.小朋友在這年齡生長得特別快,所以雖然相差只有一,兩個月,體能,智能,性情和適應力都有分別.年齡較大的當然表現會好些,這有助建立起他們的自信心.細仔好似甚麼都及不上人,信心會打折扣.而且學校亦不能特別遷就及照顧細仔,故此年紀大些會著數些.所以很多學校都鐘意收大仔.

其實不到你選擇做大仔或細仔,如果你想囝囝做大仔,除非你能控制到產期在年頭出世.

請問你仔仔現在讀邊間??

原文章由 shirleymatt 於 07-9-18 18:07 硐表
我個仔係細仔, 12月出世, 今年k1, 以家都係得個2yrs9個月,我之前亦無同佢讀過pre-nursey, 講真, 佢真係認字好弱, 又好被動,專注力弱, 某程度上, d同學仔個個都3yrs幾, 或者又返過nursey,(已經識晒A-Z) 人地真係醒好 ...

我個仔都係11月出世,如果我幫佢報幼兒園,即係佢會係2歲9個月讀n1,是嗎,那麼他亦會在6歲9個月入學讀小一,咁就變左大仔,係咪咁樣會好d

原文章由 alowe 於 07-9-19 00:03 硐表
幼兒班的一般年齡,是介乎2歲8個月至3歲7個月.小朋友在這年齡生長得特別快,所以雖然相差只有一,兩個月,體能,智能,性情和適應力都有分別.年齡較大的當然表現會好些,這有助建立起他們的自信心.細仔好似甚麼都及不上人,信心會打折扣.而且 ...

I have a same question as you ah....

原文章由 天柏媽咪 於 07-9-20 00:34 硐表
我個仔都係11月出世,如果我幫佢報幼兒園,即係佢會係2歲9個月讀n1,是嗎,那麼他亦會在6歲9個月入學讀小一,咁就變左大仔,係咪咁樣會好d

Me2, 我現在想佢明年先讀n1, 變咗佢讀k1時已經3歲9個月了, 到p1已經6歲9個, 嘩, 好似好大個, 但我阿媽話以前d小朋友都要足三歲先可入學啦,,

原文章由 PetitLapin 於 07-9-20 07:06 硐表
I have a same question as you ah....

其實我覺得做大仔真係著數好多,起碼返學佢地會明會識得講返,細仔真係唔識講架...

我認為大仔會好些,但如果你們的小朋友夠精靈或早熟(特別係囡囡),早些入學亦未嘗不可.

緊係大仔好o的啦, 係學校發生o的乜都識返屋企同你講, 容易handle o的.
我個囡都係3歲9個月先至讀K1, 最初我都怕返到學校會唔會亞囡係最大o個個, 不過見到其他細個佢o的同學仔, 又真係太過細了. 老師問乜都有o的唔識答, 同埋好怕羞.
大少少返學都會好o的, 學野都會容易o的吸收.

KadMum :-D

Can I know which K1 school your daughter studys?

原文章由 KadenceCheng 於 07-9-20 23:34 硐表
緊係大仔好o的啦, 係學校發生o的乜都識返屋企同你講, 容易handle o的.
我個囡都係3歲9個月先至讀K1, 最初我都怕返到學校會唔會亞囡係最大o個個, 不過見到其他細個佢o的同學仔, 又真係太過細了. 老師問乜都有o的唔識 ...

我覺得大B好d

原文章由 PetitLapin 於 07-9-21 06:52 硐表
Can I know which K1 school your daughter studys?

最近同個朋友傾開,佢個女大我個仔2日,我問佢會點安排,佢話個女2歲9個月就會俾佢讀k1,咁我個仔同佢個女其實係同年同月出世喎,第時個仔大個左,佢會問我:點解我地同年同月出世,但佢會讀高我一班嘅??

咁咪仲好,第時有咩升小升中升大學,佢都行先,佢有咩心得,你有咩唔明都可以到佢,有版你睇,有咩好野物資又可以益你....hehe

我大女重讀左一年,今年佢d fd會考,考完乜notes都比晒佢,佢又可以睇下完來唔可以玩玩下,睇下佢d fd搵工搵學校讀書好艱難

原文章由 天柏媽咪 於 07-9-21 13:35 硐表
最近同個朋友傾開,佢個女大我個仔2日,我問佢會點安排,佢話個女2歲9個月就會俾佢讀k1,咁我個仔同佢個女其實係同年同月出世喎,第時個仔大個左,佢會問我:點解我地同年同月出世,但佢會讀高我一班嘅?? ...

做左大仔都要留班,細仔咪仲衰?
原文章由 canko 於 07-9-17 15:01 硐表
入幼稚園做"大仔"定"細仔"好?

做大仔好似明白多d, 但在幼稚園已比人大一年又好似唔好,萬一成績唔好要留班未重大過人??

大家認為如何好?
‹ 上一主題|下一主題