用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我開始失眠啦
樓主: 亞薛
go

我開始失眠啦 [複製鏈接]

原文章由 Yau_Cheung 於 07-9-18 11:12 硐表
我都開始好緊張,已將申請表寄去心儀小學,但擔心會無得面試,又擔心面試時阿囝心情唔好影響表現,知道係group interview就仲驚,因阿囝比較慢熱,驚面試完佢都未warm up,唯有安慰自己「盡人事而聽天命」。 ...

YES ah.

原文章由 d2343130 於 07-9-21 10:47 硐表
你睇下張小一"自行"的申請表, 要填寫你可以有的分數中, 係無"適齡兒童"果10分的, 因為好此一舉個個都係適齡兒童先申報小一啦!!!
反而, 有無兄姊, 家長的畢業生, 教友之類就唔係個個有啦!!
當然可能到時會將所有申 ...

各位, 我搵到正確的答覆了, hahahhaa
我打了去教育局問 :

1) 份表內無要你填寫是否適齡兒童不等於唔計 10 分 , 因為表內你巳填了小朋友我出生日期, 電腦系會識別, 適齡兒童的話會自行加10分的.

2) 唔系所有入表的小朋友都一定系適齡兒童, 有 d 系超齡, 政府唔希望有家長到小朋友適齡都唔安排佢地入學.  

所以適齡 (10 分) + 首名 (5 分) = 15 分.

大家清楚啦.:

多謝!!
原文章由 rubymo928 於 07-9-21 16:01 硐表

各位, 我搵到正確的答覆了, hahahhaa
我打了去教育局問 :

1) 份表內無要你填寫是否適齡兒童不等於唔計 10 分 , 因為表內你巳填了小朋友我出生日期, 電腦系會識別, 適齡兒童的話會自行加10分的.

2) 唔系所有 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

原文章由 SandyWu 於 07-9-21 11:57 硐表

judywan,

明白哂,唔該,kum而家妳小朋友讀得開唔開心,e樣先係最緊要

暫時OK啦,開學冇幾耐,都冇乜功課做,成日遊下遊下。
課外活動就幾多。

原文章由 SandyWu 於 07-9-20 17:21 硐表

我都係kum呀,我老公話叫我唔好諗kum多,男人始終係"樂天"d既,而家我成日都係度諗28號交自行選邊間好,好煩

我都緊張左兩年,今年終於到我啦 之前仲十五十六,呢間好定哥間好呢?又成日俾人問選邊間,老公仲成日笑我,但又唔比意見喎!

其實好多嘢都整定,上星期去參觀了一間之前無考慮的小學(係活動教學,因怕中學銜接唔到,但聽聞的小朋友讀得好開心)之前一日,咁啱那學校校長到阿女學校觀課,阿女回來即說好鐘意那校長,仲話要去探佢;於是第日就帶左佢去觀課同參觀,她說很喜歡(因那教學模式很新穎和吸引我囡,佢又是比較活躍同勇於發言),因上年參觀過三間,其中一間比較喜歡,但就傳統教學,又無帶阿女去,所以都心大心細.

之後跟阿女校長傾過,她都很欣賞這間學校的教學理念同覺得適合阿女,另近年升中派位亦不錯.所以都唔唸咁多,選定目標,勇往直前,我要做好呢份工;第一次唔得,就第二次,再唔得,就叩門,用誠意打動佢,一定得嘅!妳要對小朋友有信心,唔好比咁大壓力自己同小朋友,因而家啱啱至開始,最緊要小朋友喜歡那學校,因他要在那裹6年;教育制度又年年唔同,年年都有老師走,邊唸得咁多,所以最緊要小朋友
開心,如讀到苦瓜亁就慘啦!有排捱!

所以由現在開始,一起放鬆再放鬆;想想中秋節去邊度BBQ好過啦!請原諒我咁長氣,我都係無處發洩咋

原文章由 WARBIAU 於 07-9-22 10:29 硐表
其實好多嘢都整定,上星期去參觀了一間之前無考慮的小學(係活動教學,因怕中學銜接 ...

相信你提及的那間活動教學系 DSS / Private primary, right ?

Hi all,
I'm a new comer.  
I am going to MAD as well.  I can't sleep and eat well (esp. this week), as my schedule is fully occupied by getting application forms, submitting applications, attending interviews,...... son's sickness and received reject letter (it's an attack, though I'm not target on that school).
I understand we should control our emotion, but it is really a difficult task! It seems everything out of our control, and full of uncertainty.  We cannot control our child's interview performance as well, no matter all smart they are indeed.

MUTUAL SUPPORT AH !!

原文章由 WARBIAU 於 07-9-22 10:29 硐表

我都緊張左兩年,今年終於到我啦 之前仲十五十六,呢間好定哥間好呢?又成日俾人問選邊間,老公仲成日笑我,但又唔比意見喎!

其實好多嘢都整定,上星期去參觀了一間之前無考慮的小學(係活動教學,因怕中學銜接 ...

Can you tell which school is that?

原文章由 rubymo928 於 07-9-22 11:57 硐表

相信你提及的那間活動教學系 DSS / Private primary, right ?

兩間都唔係,係上水曾梅千禧;因我住粉嶺所以要跨區,粉嶺競爭都好激烈,所以都幾冒險.

hi:
我都想我小朋友可以係佢鍾意的小學讀得開心, 但正如好多家長的心.....想都係入唔到甘點呢????!!!!!
有時都係睇運數, 私立/直資又要睇小朋友的臨場表現, 自行/統一又係睇彩數.....兩者都唔係家長可以控制....
竟然係甘, 無如過咗就算啦...(面咗試,交咗表)....唔係又有好多嘢要煩....

回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

我就沒有失眠,不過可能有點心煩加緊張,所以這幾天真的頭痛起來,加上星期五就要交表,心情有點反覆,雖然自己心儀是官小,但學位很緊張,頭一輪只有十幾位可以給非兄姐就讀,自己只得15分,機會很微,又擔心第二輪如果抽唔到又去叩門,心煩到死。

原文章由 rat 於 07-9-24 15:14 硐表
我就沒有失眠,不過可能有點心煩加緊張,所以這幾天真的頭痛起來,加上星期五就要交表,心情有點反覆,雖然自己心儀是官小,但學位很緊張,頭一輪只有十幾位可以給非兄姐就讀,自己只得15分,機會很微,又擔心第二輪如果抽唔到又去叩門,心 ...

我都係得15分,都係諗住搏下官小,總好過同有宗教分既小朋友爭,不過我估都好難first round入到,唯有諗考多幾間私小做back up 我諗會煩到11月尾,有私小收個心先會定d

原文章由 SandyWu 於 07-9-24 15:58 硐表
我都係得15分,都係諗住搏下官小,總好過同有宗教分既小朋友爭,不過我估都好難first round入到,唯有諗考多幾間私小做back up 我諗會煩到11月尾,有私小收個心先會定d ...

Do you mean even Government Primary still difficult ? Which primary will u pick or you at which area ?

恭喜你搵到間小朋友鐘意的, 起碼唔洗煩諗報邊間

希望你成功啦

原文章由 WARBIAU 於 07-9-23 02:53 硐表

兩間都唔係,係上水曾梅千禧;因我住粉嶺所以要跨區,粉嶺競爭都好激烈,所以都幾冒險.

原文章由 rubymo928 於 07-9-24 23:46 硐表

Do you mean even Government Primary still difficult ? Which primary will u pick or you at which area ?

因為government primary 會有好多人有兄弟姐妹讀緊或畢業架,因為間小學history耐,唔會執,所以15分既機會唔大law,我而家都未諗定選邊間官小,因為5.10前仲有時間

原文章由 SandyWu 於 07-9-25 12:16 硐表
因為government primary 會有好多人有兄弟姐妹讀緊或畢業架,因為間小學history耐,唔會執,所以15分既機會唔大law,我而家都未諗定選邊間官小,因為5.10前仲有時間 ...

might I ask u lived in HK or Kln side ?
Oct 5 is coming soon ah !  

某日, 行街經過老公間小學, 介紹下, 點知阿囡日日話想讀 , 老實講, 我一啲都唔鍾意 , 死味, 唔知點算, 全晚訓唔倒!

我都好忐忑呀!做人父母落決定好大壓力.自己去讀都無咁担心.好在我比較爛訓、到而家重訓到.放榜前就一定成晩發夢訓不好!

‹ 上一主題|下一主題