用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我開始失眠啦
樓主: 亞薛
go

我開始失眠啦 [複製鏈接]

適齡兒童果10分都係想d家長好睇d, 如果自行果張表到, 都無呢項的, 所以人人有份!!

有兄姊/家長在校就職(@20)或宗教(5), 就有起碼20分/25分啦, 實入的!! 我地得5分....真係可能得個吉!!!

anyway, god do the rest 啦.....

原文章由 SandyWu 於 07-9-18 10:53 硐表
[quote]原文章由 朱古力 於 07-9-18 10:16 硐表
SandyWu,

首名子女有5分,適齡兒童有10分,合共15呀~

朱古力,

不過我見到個表度得1-7項去選,8係人都有既,kum係 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

你都唔好太緊張啦, 呢d係小朋友的問題,我地做家長都幫佢唔到咩係臨場表現. 因有時小朋友d性格係甘都未必一下只可以有大躍進嗎?

我好接受我個仔d慢熱的反應, 呢個係佢與生俱來的, 我唔可以迫佢即改, 佢已經叻過以前好多, 以前仲怕見唔識的人, 而家已經較主動....

去面試都唔肯跟學校大姐姐或老師入房玩啦....但安慰下佢又或者陪佢到門口就會入去的....係就係唔夠獨立...但呢d係好普遍小朋友的反應, 如果學校接受唔到呢d小朋友, 小朋友都唔應該係呢d學校到返學...因大家路向唔同....

我都有擔心個仔面試時呢個弱點, 平常心,見完就贊吓佢, 尤其佢無入到房又走番出黎話唔見, 就不停贊佢做得好, 一來佢知佢有留係房到直至完,就係做好咗(我會比糖佢食,好少有得食的), 二來亦當舒緩下自己的心情, 話比自己知個仔已盡力, 你唔會太緊張....

點都好, 盡力而為!!

good luck.

原文章由 Yau_Cheung 於 07-9-18 11:12 硐表
我都開始好緊張,已將申請表寄去心儀小學,但擔心會無得面試,又擔心面試時阿囝心情唔好影響表現,知道係group interview就仲驚,因阿囝比較慢熱,驚面試完佢都未warm up,唯有安慰自己「盡人事而聽天命」。 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

原文章由 d2343130 於 07-9-18 11:27 硐表
你都唔好太緊張啦, 呢d係小朋友的問題,我地做家長都幫佢唔到咩係臨場表現. 因有時小朋友d性格係甘都未必一下只可以有大躍進嗎?

我好接受我個仔d慢熱的反應, 呢個係佢與生俱來的, 我唔可以迫佢即改, 佢已經叻過以前 ...

hi d2343130,

Many thanks.

我仔仔同你小朋友的情形好相似,正如你所說,性格是天生的,後天只能慢慢去改進,但是他才5歲,讓他從一個內向慢熱的人即時變成社交型是不可能的,所以我只能當面試是給仔仔的一個訓練,而學校因小朋友屬不活躍或內向而不予接納,只能怪我們的教育制度,人的標準本來本來就是主觀的,小朋友本身沒有錯,只是教育沒能全面的照顧到每一類人群而巳.
原文章由 d2343130 於 07-9-18 11:27 硐表

我好接受我個仔d慢熱的反應, 呢個係佢與生俱來的, 我唔可以迫佢即改, 佢已經叻過以前 ...

我都係過來人, 甘早就失眠, 到時冇精神去慶祝架 !
我一心double or nothing, 知道"幸運"呢家野好難講, 所以好隨缘, 一d 失眠都冇.  當日仲十點幾先去攞result.  

當大家信唔信都好啦 - 去年申請ipo 都係老公中, 我唔中.  佢中籤率奇高.  所以雖然所有supporting document under my name, 我最後要我老公做小一form上之 applicant, try his luck !!!

原文章由 亞薛 於 07-9-17 14:16 硐表
現在只是9月份,都唔知點算:cry: :cry:

我仲未失眠,但係就胃口差了.(仲好似瘦左):

:( :( :( :( :( :( :( :(
原文章由 小鴨子 於 07-9-18 14:59 硐表

我仲未失眠,但係就胃口差了.(仲好似瘦左):

原文章由 pandayumama 於 07-9-18 12:24 硐表
我仔仔同你小朋友的情形好相似,正如你所說,性格是天生的,後天只能慢慢去改進,但是他才5歲,讓他從一個內向慢熱的人即時變成社交型是不可能的,所以我只能當面試是給仔仔的一個訓練,而學校因小朋友屬不活躍或內向而不予 ...

AGREE !   
I told myself to relax and take it easy.  But  I cannot sleep well as always thinking of the school picking for my 1st gril.  
My husband said I'm crazy.

做家長好難的,因你一心都係想為個女, 但有時都唔好太沉迷係擔心......因對你同妹妹都唔好....你知啦, 你諗得多又未必收你, 你唔諗又唔代表唔收, 總之到最後一定有出路的...

心情放鬆d, 個個呀媽都係甘....竟來之則安之....

原文章由 rubymo928 於 07-9-20 00:40 硐表

AGREE !   
I told myself to relax and take it easy.  But  I cannot sleep well as always thinking of the school picking for my 1st gril.  
My husband said I'm crazy.

呢個月,同朋友傾電話係講小學,msn又係講小學,同老公一開口又係講小學,食野又諗,訓覺訓得唔好...
但係這樣的日子只是剛開始,因為好多學校連報名都還未開始,我擔心開始收面試結果信的那個月我會癲

希望快D搞掂

我無失睡,但就晚晚都發夢去第表呀,interview呀, 叩門呀,

原文章由 appleycma 於 07-9-20 15:42 硐表
希望快D搞掂

我無失睡,但就晚晚都發夢去第表呀,interview呀, 叩門呀

點頂呀 無得頂啦

原文章由 appleycma 於 07-9-20 15:42 硐表
希望快D搞掂

原文章由 Elsamouse 於 07-9-20 14:26 硐表
呢個月,同朋友傾電話係講小學,msn又係講小學,同老公一開口又係講小學,食野又諗,訓覺訓得唔好...
但係這樣的日子只是剛開始,因為好多學校連報名都還未開始,我擔心開始收面試結果信的那個月我會癲 ...

我都係kum呀,我老公話叫我唔好諗kum多,男人始終係"樂天"d既,而家我成日都係度諗28號交自行選邊間好,好煩

原文章由 SandyWu 於 07-9-20 17:21 硐表

我都係kum呀,我老公話叫我唔好諗kum多,男人始終係"樂天"d既,而家我成日都係度諗28號交自行選邊間好,好煩

失敗過兩次,感同身受。:( :( :(

原文章由 judywan 於 07-9-20 17:23 硐表

失敗過兩次,感同身受。:( :( :(

judywan,

How about your child now?  Is she/he with DSS or private school

原文章由 SandyWu 於 07-9-20 18:58 硐表

judywan,

How about your child now?  Is she/he with DSS or private school

SandyWu 你好
我冇報過DSS,小朋友亦都已經上中學,我話失敗過兩次係指小朋友升小一時,派一間完全唔識亦冇報過既小學。升中時又派間唔係心儀既中學,呢種經驗經歷過兩次。:cry: :cry:

原文章由 朱古力 於 07-9-18 10:16 硐表
SandyWu,
首名子女有5分,適齡兒童有10分,合共15呀~

It's confusing.   Someone said the 1st child only have 5 marks coz  all children 適齡兒童 have 10 marks as basic and it will not count.

But according to my understanding, for the 1st child(5 marks) + 適齡兒童 (10 marks) = 15 marks.

Anyone can help to explain :
1st child should be 5 marks or 15 marks ?   HELP !

你睇下張小一"自行"的申請表, 要填寫你可以有的分數中, 係無"適齡兒童"果10分的, 因為好此一舉個個都係適齡兒童先申報小一啦!!!

反而, 有無兄姊, 家長的畢業生, 教友之類就唔係個個有啦!!

當然可能到時會將所有申請人的分,自行加多10分吧(不過無意思的)

原文章由 rubymo928 於 07-9-21 01:53 硐表

It's confusing.   Someone said the 1st child only have 5 marks coz  all children 適齡兒童 have 10 marks as basic and it will not count.

But according to my understanding, for the 1st child(5 marks) ...

原文章由 judywan 於 07-9-20 23:19 硐表

SandyWu 你好
我冇報過DSS,小朋友亦都已經上中學,我話失敗過兩次係指小朋友升小一時,派一間完全唔識亦冇報過既小學。升中時又派間唔係心儀既中學,呢種經驗經歷過兩次。:cry: :cry: ...

judywan,

明白哂,唔該,kum而家妳小朋友讀得開唔開心,e樣先係最緊要
‹ 上一主題|下一主題