用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我開始失眠啦
go

我開始失眠啦 [複製鏈接]

現在只是9月份,都唔知點算:cry: :cry:

[ 本文章最後由 亞薛 於 07-9-17 14:30 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 亞薛 於 07-9-17 14:16 硐表

me too la

原文章由 亞薛 於 07-9-17 14:16 硐表
唔係嚇你,遲d等信仲慘呀。

我發夢都係搵學校 !

咁快~快鬆D啦!

我都係結果公怖前先開始失眠,又成晚發夢去睇結果,你地都未開始交表,幾時担心到公怖結果喎!放鬆D,唔好比小朋友知你地咁大壓加呀!

朱古力 : 你發夢去睇結果,有無搭車呀

我小朋友都唔知搵學校,佢地知鬼咩
去開放日都唔知幾開心排隊玩遊戲

原文章由 朱古力 於 07-9-17 15:06 硐表
咁快~快鬆D啦!

我都係結果公怖前先開始失眠,又成晚發夢去睇結果,你地都未開始交表,幾時担心到公怖結果喎!放鬆D,唔好比小朋友知你地咁大壓加呀! ...

我都係好緊張呀 囡囡得15分,所以第一round真係唔駛諗,而家成日記住要去交form,好多學校既面試日又係同一日,都唔知係咪故意既,等妳地無得去第二間,因為佢地唔俾改date架,如果時間唔match,就好煩

而家返工都成日諗起面試同等結果既情況,雖然知道唔好太緊張,但真係control唔黎,唯有自己要relax下,放工去做下gym,facial然後返屋企同阿囡溫書,因為老公完全唔緊架,佢話順其自然喎,派左學校先算,俾佢激死

心理上係好緊張同好擔心, 但理性d去想, 呢d都係睇彩數, 就算直資都係甘話, 小朋友當日唔出聲又或者唔鍾意個老師, 你又可以點呢??

我老公都係叫我唔好太緊張, 佢都係咩都唔理但又係到指生晒....不過, 一個緊一個鬆都係件好事, 如果兩個都好緊張, 小朋友就好唔知點甘啦...

anyway, 都係甘we do the best,god do the rest!!

good luck.

原文章由 SandyWu 於 07-9-17 15:59 硐表
我都係好緊張呀 囡囡得15分,所以第一round真係唔駛諗,而家成日記住要去交form,好多學校既面試日又係同一日,都唔知係咪故意既,等妳地無得去第二間,因為佢地唔俾改date架,如果時間唔match,就好煩

而家返工都成 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

原文章由 d2343130 於 07-9-17 16:19 硐表
心理上係好緊張同好擔心, 但理性d去想, 呢d都係睇彩數, 就算直資都係甘話, 小朋友當日唔出聲又或者唔鍾意個老師, 你又可以點呢??

我老公都係叫我唔好太緊張, 佢都係咩都唔理但又係到指生晒....不過, 一個緊一個鬆都 ...

同意, 我都係開始睡得不好.
好似玩緊 一擲千金
咁, 教育局應該開返一條service家長的心理line.

個個老公反應都差不多. . . .唔好甘緊張啦. . . . .!! 放鬆 d 啦. . . . .等埋大抽獎先啦 . . . . .急都急唔黎架. . . . .etc.!!

總之去極都去唔到啦!去到又搵唔到自己個名啦!

可能依一刻佢地未有感覺,慢慢D小朋友就會自己傾架啦!
我讀邊間,佢讀邊間......

原文章由 亞薛 於 07-9-17 15:34 硐表
朱古力 : 你發夢去睇結果,有無搭車呀

我小朋友都唔知搵學校,佢地知鬼咩
去開放日都唔知幾開心排隊玩遊戲

[ 本文章最後由 朱古力 於 07-9-17 17:58 編輯 ]

SandyWu,

唔洗打定輸數喎!去年我地5位家長,一個讀私家,一個跟姐姐讀同一間小學,另外3個包括我全部得15分,後來2個都第一輪(自行分配學位)派到,得我孤軍作戰,好彩亞仔都派到第2自願。所以唔洗咁灰心架,因為今年出生率仲低。

原文章由 SandyWu 於 07-9-17 15:59 硐表

而家返工都成 ...

原文章由 朱古力 於 07-9-17 18:02 硐表
SandyWu,

唔洗打定輸數喎!去年我地5位家長,一個讀私家,一個跟姐姐讀同一間小學,另外3個包括我全部得15分,後來2個都第一輪(自行分配學位)派到,得我孤軍作戰,好彩亞仔都派到第2自願。所以唔洗咁灰心架,因為今年出生率仲低。

...

Chocolate,

Thanks for your good experience and sharing.  I hope my daughter can go to a "suitable" primary school for her.  

If I can get 1st or 2nd choice in the lucky draw, I will give up the seats of Private School.  It is because my hubby
said we better save the money for her further study or
other extra activities.  We pay "heavy" tax every year ga:tongue:

原文章由 朱古力 於 07-9-17 18:02 硐表
SandyWu,

...

朱古力

尋晚d朋友同我講,原來第一個子女同適齡兒童係得5分咋 我成日misunderstand左係有15分tim,唔知妳講既15分係咪一樣呢 因為10分係人都有啦

SandyWu,

首名子女有5分,適齡兒童有10分,合共15呀~

原文章由 SandyWu 於 07-9-18 10:00 硐表

朱古力

尋晚d朋友同我講,原來第一個子女同適齡兒童係得5分咋 我成日misunderstand左係有15分tim,唔知妳講既15分係咪一樣呢 因為10分係人都有啦

原文章由 ruru 於 07-9-17 14:22 硐表

me too la

me too............................

我想講吓, 我係上年的 , 我上年都一樣由9月-1月都失眠 , 統一派位看結果時仲手都震! 看完結果派到第一自願開心到原地跳起 !!!!

[quote]原文章由 朱古力 於 07-9-18 10:16 硐表
SandyWu,

首名子女有5分,適齡兒童有10分,合共15呀~

朱古力,

不過我見到個表度得1-7項去選,8係人都有既,kum係咪唔駛計呢 thanks.

我都開始好緊張,已將申請表寄去心儀小學,但擔心會無得面試,又擔心面試時阿囝心情唔好影響表現,知道係group interview就仲驚,因阿囝比較慢熱,驚面試完佢都未warm up,唯有安慰自己「盡人事而聽天命」。
‹ 上一主題|下一主題