用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩, 點樣可以幫到佢?
go

發展遲緩, 點樣可以幫到佢? [複製鏈接]

BB滿16個月大,未會行, 還未懂得聽指示做動作 e.g. byebye、say Papa, Mama, ball等全部不會, 只系尖叫,我已經每天也教,I call his name 有時完全不理會。他懂發音但不是真的叫人,不會依從口頭指令, 不會拿食物放入口, or hold his cup/ milk bottle 。

母嬰健康院 just say wait until he's two yr-old. But I can't wait anymore cos I'm really worry.....

發展遲緩, 點樣可以幫到佢?
   0    0    0    0

原文章由 chelleyeung 於 07-9-17 00:35 硐表
BB滿16個月大,未會行, 還未懂得聽指示做動作 e.g. byebye、say Papa, Mama, ball等全部不會, 只系尖叫,我已經每天也教,I call his name 有時完全不理會。他懂發音但不是真的叫人,不會依從口頭指令, 不會拿食物放入口, or ...

小朋友未懂說話時常尖叫,是很普遍的現象,你可以觀察住先,不過我建議:

1.不要等健康院,健康院到你bb2歲時,都係會比個醫生望望,有懷疑才寫紙去評估中心做評估,所以...
2.你找你的私家兒科醫生,叫佢寫紙比你去評估中心,通常只是寫信,收百多元咁上下。
3.通常小朋友年紀少,評估中心會早d叫你去,第一次會比註冊護士望一望,到遲d會再看醫生,不過如果見醫生時,年紀還少的話,都不會做「標準化評估」的,如果醫生有懷疑,會再約你3歲後再來。
4.如果醫生有建議小朋友接受訓練的話,會寫紙小朋友讀I, E 或S位,這樣,你的小朋友便會很早排隊,較快接受訓練。

不過,你也不用擔心先,因為的小朋友年紀少,不如你看看「協康會出版的「自閉症兒童訓練指南」,內裡有些訓練是給1-2歲的,不要介意這個「自閉症」的名稱,因為一些發展delay的小朋友也適合做這些訓練的。

我仔都係發展遲緩.....16個月零幾日先識行,但一行就可以成間屋咁行,第2日仲可以自己行上斜tim....佢起初都好似你BB咁,咩都唔識做....不過當佢一被評估出來之後,其中自理方面,我就對佢嚴厲左:

不會拿食物放入口 - 以前我好緊張個仔食野,所以咩都遞到佢個口...後來我要佢自己拿食物放入口...頭一日,佢有發脾氣,覺得奇怪點解我地唔幫佢...到第2日,佢cc氣自己攞,因為肚餓嘛...原來就係咁簡單架咋!你要睇下你BB手肌情況,如果佢其實可以自己攞到野食,就要狠心d訓練下佢喇。
hold his cup/ milk bottle - 情況同拿食物放入口一樣,不過用杯要小心d,你要傍住...因為一濁親就會嚇怕佢喇。

如果你要搵政府既評估,我當初都係自己搵私家醫生寫紙咋,否則可以搵私人機構自己比錢做評估,大概要一千蚊左右的,資料可以響BK度搵到。

至於懂發音但不是真的叫人,我仔都一樣,係有delay喇,不過睇過2個言語治療師都話唔係大問題...要我比多d'說話'個仔聽...佢一聽夠就會開口講咁喎...不過人人唔同,你要搵專業人士睇過先得。

原文章由 chelleyeung 於 07-9-17 00:35 硐表
BB滿16個月大,未會行, 還未懂得聽指示做動作 e.g. byebye、say Papa, Mama, ball等全部不會, 只系尖叫,我已經每天也教,I call his name 有時完全不理會。他懂發音但不是真的叫人,不會依從口頭指令, 不會拿食物放入口, or ...

我仔仔細個都係慢左d,初初唔知應該點做時,先帶左佢去playgroup,其實佢完全唔知道要做嘜,堂堂走來走去,那時他只有18個月,又係唔識講嘢,唔識聽指令。

後來佢2歲俾佢入幼兒中心,同步評估中心為他排兼收位及EETC,因要等位,惟有靠幼兒中心教得佢幾多得幾多。很神奇,不夠2星期,個仔居然可以坐定定聽我講故事。

不過回首,我覺得有些方案對小朋友很有用處,不過就要視乎家庭資源是否足夠:
1. 早些入育嬰院(0-2歲),那些幼兒工作員原來很懂得去刺激小朋友的智能,不過甘早返學小朋友會很易病,育嬰院又沒學劵,單位又少。
2. 協康、基教、明愛有一些服務由幼兒工作員去提供,教媽咪點教小朋友,唔使盲摸摸;不過成$400一堂,都幾貴。
3. 購買協康有關兒童成長的書籍,可能圖書館都有得借。
4. 最近我見明愛派緊一本有關兒童家居訓練的書,很易看,而且是免費的,你可打去問下總有無得擁,內容甚具啟發性。(tel:2843 4627好似)

祝你教仔成功

原文章由 hellohaniel 於 07-9-17 23:32 硐表
我仔仔細個都係慢左d,初初唔知應該點做時,先帶左佢去playgroup,其實佢完全唔知道要做嘜,堂堂走來走去,那時他只有18個月,又係唔識講嘢,唔識聽指令。

後來佢2歲俾佢入幼兒中心,同步評估中心為他排兼收位及EETC,因要等位,惟有靠 ...

Hellohaniel
Thanks for the information. I took my son to playgroup for 3 months already but no improvement, that's why I'm so worry. He always throw things and not communicate with the teachers.
How's your son now, much progress?

[ 本文章最後由 chelleyeung 於 07-9-18 00:35 編輯 ]

原文章由 iam 於 07-9-17 09:34 硐表

小朋友未懂說話時常尖叫,是很普遍的現象,你可以觀察住先,不過我建議:

1.不要等健康院,健康院到你bb2歲時,都係會比個醫生望望,有懷疑才寫紙去評估中心做評估,所以...
2.你找你的私家兒科醫生,叫佢寫紙比你去評估中心,通常只是寫信,收百 ...

Hello iam.

Thanks. I'll go to see 兒科醫生 on Thursday and see what he says.

原文章由 someoneelse 於 07-9-17 10:47 硐表
我仔都係發展遲緩.....16個月零幾日先識行,但一行就可以成間屋咁行,第2日仲可以自己行上斜tim....佢起初都好似你BB咁,咩都唔識做....不過當佢一被評估出來之後,其中自理方面,我就對佢嚴厲左:

不會拿食物放入口 - 以前我好 ...

someoneelse

我就對佢嚴厲左:

不會拿食物放入口 - I've tried to be hard on him and he will pick up a piece of bread and eat 1/2 times and then he will stop and 發脾氣. He stops eating for 2 days ah.....Same with drinks.
But will keep trying and hope one day he can do it la.....

如果係咁,你要繼續呀,因為佢起碼有自己拎起食一兩啖,都好嘛,好開始!你可以再用佢喜歡既零食混埋食物一齊比佢,刺激一下佢,等佢覺得自己拎野食唔錯喎!
例如我個仔鍾意食朱古力,久唔久我就買朱古力味既飽/蛋糕比佢囉。
仲有,我唔知你係自己湊定用工人..我個仔case就係,之前叫姐姐教佢自己拎野食...失敗左...唔知係姐姐怕煩定個仔虾工人...最近由我地2公婆親自教/監督,第2日就成功左喇!可能你要睇下個仔鍾意虾邊個,由另一個人開始會好d都未定....
而且,一開始左就唔好返轉頭...例如唔好朝早就自己食;夜晚就你餵咁...
Good Luck!!

原文章由 chelleyeung 於 07-9-18 00:31 硐表

someoneelse

我就對佢嚴厲左:

不會拿食物放入口 - I've tried to be hard on him and he will pick up a piece of bread and eat 1/2 times and then he will stop and 發脾氣. He stops eating for 2 days ah... ...

[ 本文章最後由 someoneelse 於 07-9-18 12:59 編輯 ]

原文章由 chelleyeung 於 07-9-18 00:23 硐表

Hellohaniel
Thanks for the information. I took my son to playgroup for 3 months already but no improvement, that's why I'm so worry. He always throw things and not communicate with the teachers.
How ...

說真playgroup不能幫到,所以我後來都無去。2歲入左祟真會的幼兒中心,我感到那裡的老師很好,很用心訓練我兒子,仔仔坐定跟規矩全靠佢地,後來仔仔4歲排到EETC,講說話忽然大躍進,一年後已達標離開中心。

請問EETC係乜?另外I,E,S位又係咩?

尋日同阿仔去左評估中心,醫生話阿仔有自閉症傾向.
其實表面睇,阿仔好正常,只不過係曳d,同唔聽話....
原來阿仔語言發展遲緩,下星期4歲,但佢o既語言發展只係o岩o岩叫做去到3歲.

我又唔係好擔心,反而個人心情仲輕鬆左,對住佢冇之前咁嬲.
但呢一刻始終都要搵d治療輔助下佢.
有冇邊d學費唔太貴,而又o岩有自閉症小朋友o既課程呢?

原文章由 hellohaniel 於 07-9-18 22:34 硐表

說真playgroup不能幫到,所以我後來都無去。2歲入左祟真會的幼兒中心,我感到那裡的老師很好,很用心訓練我兒子,仔仔坐定跟規矩全靠佢地,後來仔仔4歲排到EETC,講說話忽然大躍進,一年後已達標離開中心。 ...

原文章由 someoneelse 於 07-9-18 12:50 硐表
如果係咁,你要繼續呀,因為佢起碼有自己拎起食一兩啖,都好嘛,好開始!你可以再用佢喜歡既零食混埋食物一齊比佢,刺激一下佢,等佢覺得自己拎野食唔錯喎!
例如我個仔鍾意食朱古力,久唔久我就買朱古力味既飽/蛋糕比佢囉。
仲有,我唔 ...

Hello Someoneelse,

我係自己湊, the thing is he doesn't like eating or drinking milk, every meal with him is a battle...(he only weight 21 lbs, now he's 16mths-old). So eating will not 刺激佢拎野食.

I am going to see Doctor tomorrow, hope he's ok la...

原文章由 patpat234 於 07-9-19 01:13 硐表

原來阿仔語言發展遲緩,下星期4歲,但佢o既語言發展只係o岩o岩叫做去到3歲.

我 ...

Hi patpat234,

God bless your son and hope he'll get better soon. Can you tell me which 評估中心 your son is going?
I think EETC is Early Education Training Centre, like or 协康会.

尤德夫人兒童智能測驗中心(觀塘)

原文章由 chelleyeung 於 07-9-19 23:50 硐表

Hi patpat234,

God bless your son and hope he'll get better soon. Can you tell me which 評估中心 your son is going?
I think EETC is Early Education Training Centre, like 明爱 or 协康会.

...

Thanks patpat234,

Do u think they will test my son as well? Be cos he is not 18month-old yet. And how much they charge you? (he's 16 months old)

原文章由 patpat234 於 07-9-20 00:28 硐表
尤德夫人兒童智能測驗中心(觀塘)

我係由健康院轉介過去o架,
第一次登記比$100
第二次再去$60
原文章由 chelleyeung 於 07-9-20 00:56 硐表
Thanks patpat234,

Do u think they will test my son as well? Be cos he is not 18month-old yet. And how much they charge you? (he's 16 months old)

patpat234

可以參考吓

「S位?I位?EETC?何去何從?」
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=278453&extra=page%3D1&page=2

原文章由 patpat234 於 07-9-19 01:13 硐表

我 ...
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

chelleyeung

你可以同醫生講你嘅憂慮,要求寫轉介信去評估中心,醫生會知你果區評估中心o係邊。有信就可以打電話去約時間,第一次會先見姑娘,新症收$100 以後覆診$60。有需要會再約醫生評估,睇政府就平d同可以有跟進服務,不過就好多時要等。

原文章由 chelleyeung 於 07-9-18 00:25 硐表

Hello iam.

Thanks. I'll go to see 兒科醫生 on Thursday and see what he says.
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

16mths有21lbs都唔係好差喇...我個仔就黎2歲都仲未有20lbs呀!!所以講到唔喜歡食野,我之前面對既仲頭痛過你....要比d心思喇...你睇我依家可以攪到我個仔幾為食!!
不過佢食正餐都要成個鐘架,工人不停咁又氹又鬧咁囉...

你睇完醫生再上黎講下喇!

原文章由 chelleyeung 於 07-9-19 23:43 硐表

Hello Someoneelse,

我係自己湊, the thing is he doesn't like eating or drinking milk, every meal with him is a battle...(he only weight 21 lbs, now he's 16mths-old). So eating will not 刺激佢拎野食. ...

我 ...

EETC即是早期教育及訓練中心
i位即是兼收位,附在普通幼兒園
s位是特殊幼兒中心,給情況較嚴重的幼兒

我覺得如果參加一些專業治療的小組,可能相對價錢無甘貴,而我個人及仔仔因為很喜歡音樂,亦試過去音樂治療,覺得很有幫助,孩子可以開開心心學習,唱歌又可以刺激言語,約$200一堂,值得推介,尤其對自閉兒。

最近好久没有来这里了,希望妈妈可以看懂简体字。 如有需要可以PM我,我会给你我的电话,同你倾下。因为,大家的状况差不多,不同的是,我的BABY现在已经做的两个月的训练。也有了一些进步。我可以把走过来的路话你知。
‹ 上一主題|下一主題