用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學小一面試
樓主: licca
go

英華小學小一面試 [複製鏈接]

Miffy,

Every boy should got a chance for the 1st and 2nd interview according to the briefing session.  I think the school is arranging it.  

原文章由 miffy 於 07-9-17 09:44 硐表
我10號交表, 但收唔到信

帶中英文圖書?? 要即場表演讀書?? 最衰英華唔選我, 呢d我仔強項。

miffy,

唔駛咁緊張﹗我見您周圍咁問人,放心啦﹗我有兩個fds 都報左, 一個收到信, 一個仍未收到, 佢地都是在 1/9 及 8/9 交表的, 所以可能學校收到好多表, 佢先抽 d 出來見, 您太緊張啦﹗ Take it easy﹗

我係1/9簡介會即日交表, 暫時未收到面試信.
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原文章由 d2343130 於 07-9-16 23:00 硐表
想請問已收信的是否有宗教/兄長/父親-舊生之類的背景??
因我都早過你地比表, 咩聲氣都無?????

My son finished interview at 9pm on 17/9. My application was handed in on 4/9 and we have absolutely no 宗教/兄長/父親-舊生之類的背景.

Interview with principle Mrs. Lam with 5 boys in a group round 15mins. seems no reading out the books and just causal chatting in Cantonese. Everyone got a drawing and bookmark at the end.

O I C, 咁帶書重咩呢?

原文章由 applemama 於 07-9-17 10:53 硐表

My son finished interview at 9pm on 17/9. My application was handed in on 4/9 and we have absolutely no 宗教/兄長/父親-舊生之類的背景.

Interview with principle Mrs. Lam with 5 boys in a group round ...

可能驚d小朋友等得耐會悶啩?

OnHo
原文章由 cclbaby 於 07-9-17 11:04 硐表
O I C, 咁帶書重咩呢?

applemama,

謝謝你告知, 即係家長在外面等, 對嗎?
你仔仔今早9時面試, 係咪佢讀k.3下午班?

原文章由 applemama 於 07-9-17 10:53 硐表

Interview with principle Mrs. Lam with 5 boys in a group round ...

[ 本文章最後由 helenjoe 於 07-9-17 11:14 編輯 ]
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

請問幅 圖畫係小朋友自己畫既畫 or 林校長送俾佢地呢?

OnHo

原文章由 OnHo 於 07-9-17 11:11 硐表
可能驚d小朋友等得耐會悶啩?

OnHo

OnHo,

If so, I might bring some not so serious books la ...

請問知不知帶的圖書有什麼用呢?

有interview的家長:

我7號交表仲未為聲氣, 朋友的兒子(學業獎, 參加很多活動) 12號交表明天已經面試.  會唔會按成績 而劃分先後.

簡介會說見老師先, 但係事實是見校長先.  校長有收生權, 佢可能在first interview已經選定了人.   

甘多 applicants. . . .林校長個個都見. . . .都好唔得閒 bor!!!!

我家姐個女沒有參加課外活動, 學業獎只有K1 上學期時考到第9名及 K2 時下學期考到第10名, 所以沒有什麼特別可 SALE 的 POINT, 我估唔會按成績, 可能人數較多, 分幾次 IN.

原文章由 licca 於 07-9-17 12:28 硐表
有interview的家長:

我7號交表仲未為聲氣, 朋友的兒子(學業獎, 參加很多活動) 12號交表明天已經面試.  會唔會按成績 而劃分先後.

簡介會說見老師先, 但係事實是見校長先.  校長有收生權, 佢可能在first intervi ...

原文章由 littlekid 於 07-9-17 13:16 硐表
我家姐個女沒有參加課外活動, 學業獎只有K1 上學期時考到第9名及 K2 時下學期考到第10名, 所以沒有什麼特別可 SALE 的 POINT, 我估唔會按成績, 可能人數較多, 分幾次 IN.

...

我個小朋友都係一般小朋友, 幼稚園沒有排名的成績表. 也沒什麼特別出色的課外活動和. 家庭也只是一般小康之家, 連中產也算不上. 但只不過我份profile做得好有心機, 印了好多全家幅和家庭活動相片. 相信不是只in "高級小朋友" 的.

interview應該人人也有份, 只是時間安排上要改善一下.
老實說, 安排得係太急, 沒考慮過他人的處境, 之前明明說會在9月內的星期六嘛及先係見老師唔係校長, 收到信時我也弄得不明白了.

仲有, 如果郵局send遲了一天miss左interview的日子又點呢? 尊重他人好似另一個學校無想過的問題, 無俾什麼時間我們安排, 小朋友要上學, 家長也要上班, 請假也要時間嘛, 不是沒責任的話唔返就唔返喎, 係咪?

始終都係第一年轉直資, 沒經驗interview, 相信過多幾年in會安排得好好多.

我同意您的說法。我家姐要明天請假(好彩唔係今日in, 因要預早通知公司的), 加上佢個女是讀上午班的, 所以亦要請假。

如真的郵遞延誤, 就冇左個機會, 學校應該要諗一諗這方面。

您幾時 in 呀?我就未收到信, 只有我家姐有信呀﹗

原文章由 小兒兒 於 07-9-17 13:35 硐表

我個小朋友都係一般小朋友, 幼稚園沒有排名的成績表. 也沒什麼特別出色的課外活動和. 家庭也只是一般小康之家, 連中產也算不上. 但只不過我份profile做得好有心機, 印了好多全家幅和家庭活動相片. 相信不是只in " ...

原文章由 littlekid 於 07-9-17 13:16 硐表

...

英華係男校呀!

英華係男校,點解會有女仔報名的。

另外我覺得小朋友要請假不返學(雖然係幼稚園)而去面試, 不是很好的安排, 好多學校都可以安排星期六什至星期日,但安排平日仲要係小朋友的返學時間,我就不是很同意了。

P.S. 我沒有幫仔仔報名,只是路過,因為英華離家太遠了。

iwff

原文章由 PaPa 於 07-9-17 14:03 硐表

英華係男校呀!

英華第一年辦直資, 我都預左行政安排上會好混亂.:-|

原文章由 Cartier 於 07-9-17 14:18 硐表
英華第一年辦直資, 我都預左行政安排上會好混亂.:-|

我係星期六收到信, 星期一要interview, 問你死未!?
似乎不太會關心和體諒家長呢! 那怎可相信家校能夠互相合作呢?
其實很多學校也是安排星期六interview的, 只是到2nd in才可能要安排平日, 但也不會今天叫人明天去in囉. 今次英華給我的安排有點失望, 對於入唔入到似乎已經看得輕了一點, 沒有聽簡介會時咁想入讀了. 就由佢自由發展啦!

原文章由 helenjoe 於 07-9-17 11:12 硐表
applemama,

謝謝你告知, 即係家長在外面等, 對嗎?
你仔仔今早9時面試, 係咪佢讀k.3下午班?

4 groups in one hour, around 3 students did not show up.All parents are sitting in conference room watching ATV TV on Ying Wa. 5 boys queued up and then went outside, came back in 15 mins. My boy went back to school in Kowloon Tong after interview. He is in AM session.

I was shocked when receive the letter on Sat evening as we were given such a short notice.  May be this is now efficient Principal Lam is!!! I prefer weekday rather than Sat which usually crash with other interviews.  Some boys have to rush for 3 interviews in one Sat before. So they properly cannot perform well. Kindergarten should have understanding that the students will be on leave when attending interview.  Today, some boys came with one mum or grand parents only.  As we do not have any chance to see the school seniors, so it doesn't matter.
‹ 上一主題|下一主題