用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血幼稚園 寶幼同學會
go

寶幼同學會 [複製鏈接]

醒目開學勳章

各位寶幼畢業生媽咪/爹地,

你地既寶貝已經幼稚園畢業啦. 又或者畢0左業一段時間(好似我自己咁, 畢0左幾十年 ). 得閑入來傾計, 揾0下0的老友記丫!
   0    0    0    0

原文章由 YongXin 於 07-9-14 14:24 硐表
各位寶幼畢業生媽咪/爹地,

你地既寶貝已經幼稚園畢業啦. 又或者畢0左業一段時間(好似我自己咁, 畢0左幾十年 ). 得閑入來傾計, 揾0下0的老友記丫!

Hello, 我第一個到步.
啲學校搬咗來這裏,我還是第一次到,之前還在"談幼稚園"那邊找.
這邊比較隔zip",我諗啲寶血老友記要慢慢才游到來這裏.

醒目開學勳章

難揾0的, 入得來既都係巧有誠意既! 如果唔係, 學校成60幾年歷史, 咁多人入來會塞車架. 我地呢度係講長線發展既.

原文章由 vanyau 於 07-9-14 15:56 硐表

Hello, 我第一個到步.
啲學校搬咗來這裏,我還是第一次到,之前還在"談幼稚園"那邊找.
這邊比較隔zip",我諗啲寶血老友記要慢慢才游到來這裏.

我想問你女女讀邊間小學?課程深唔深?
原文章由 YongXin 於 07-9-14 16:05 硐表
難揾0的, 入得來既都係巧有誠意既! 如果唔係, 學校成60幾年歷史, 咁多人入來會塞車架. 我地呢度係講長線發展既.

醒目開學勳章

跑馬地聖保祿. 同vanyau女女一樣, 剛升小一.

應該比出面深0的掛. 多測驗默書考試. 不過如果妳唔係揀國際學校, 或者新思維活動教學學校既話, 咁傳統小學, 間間都多功課測考, 學術要求都會高架喇.

原文章由 catmilkw 於 07-9-14 16:35 硐表
我想問你女女讀邊間小學?課程深唔深?

原文章由 YongXin 於 07-9-14 16:43 硐表

應該比出面深0的掛. 多測驗默書考試. 不過如果妳唔係揀國際學校, 或者新思維活動教學學校既話, 咁傳統小學, 間間都多功課測考, 學術要求都會高架喇.

...

YongXin,

你囡囡和我囡囡同是幼兒智班的同學仔.
而catmilkw的囝囝和我的囝囝又是幼兒智班的同學仔.

幼兒智班萬歲.....

醒目開學勳章

比你笑死!

不过,我对当年既幼儿智都好有感情,好钟意个组合。我到依家,随口都全部数得出每一个04/05年度幼儿智小朋友个名,比张相我望住数,就更加无问题。

原文章由 vanyau 於 07-9-14 20:33 硐表

YongXin,

你囡囡和我囡囡同是幼兒智班的同學仔.
而catmilkw的囝囝和我的囝囝又是幼兒智班的同學仔.

幼兒智班萬歲.....

原文章由 YongXin 於 07-9-14 23:47 硐表
比你笑死!

不过,我对当年既幼儿智都好有感情,好钟意个组合。我到依家,随口都全部数得出每一个04/05年度幼儿智小朋友个名,比张相我望住数,就更加无问题。

...

你好利害,我囡囡在寶血三年了,我對她的同學仔不太熟識.總之就是樣貎和姓名分開來記罷了.

你女女係自己考入去定派入去?你係以前學友?
原文章由 YongXin 於 07-9-14 16:43 硐表

...

醒目開學勳章

派入去架! 自行階段15分好彩抽籤入到既.

我以前讀寶幼, 寶小, 銅鑼灣聖保祿(中學).

原文章由 catmilkw 於 07-9-17 09:55 硐表
你女女係自己考入去定派入去?你係以前學友?

我聽人講銅鑼灣聖保祿好深,所以1516俾唔俾女女讀
原文章由 YongXin 於 07-9-17 10:29 硐表
派入去架! 自行階段15分好彩抽籤入到既.

我以前讀寶幼, 寶小, 銅鑼灣聖保祿(中學).

醒目開學勳章

傳統學校, 邊間都一樣, 程度一定唔會淺.

要看家長既選擇. 我自己就鍾意深0的, 有適量既壓力, 小朋友先有推動力, 學野入腦, 腦內有資料, 中學用來思考.

我個人就唔太相信愉快學習既.

原文章由 catmilkw 於 07-9-17 11:48 硐表
我聽人講銅鑼灣聖保祿好深,所以1516俾唔俾女女讀

瑪莉曼間小學同ST PAUL,邊間比較深
原文章由 YongXin 於 07-9-17 11:57 硐表
傳統學校, 邊間都一樣, 程度一定唔會淺.

要看家長既選擇. 我自己就鍾意深0的, 有適量既壓力, 小朋友先有推動力, 學野入腦, 腦內有資料, 中學用來思考.

我個人就唔太相信愉快學習既.

...

醒目開學勳章

跑馬地聖保祿好多默書測考, 瑪利曼到小四至有考試. 前者中文小學, 鍾意學生多讀書同斯文; 後者英文小學, 鍾意學生敢言活潑. 風格唔同, 但都係好好既學校, 學術水準都高, 好難用深淺來形容, 要看家長鍾意邊種風格.

原文章由 catmilkw 於 07-9-17 14:59 硐表
瑪莉曼間小學同ST PAUL,邊間比較深

咁寶血小學呢?
原文章由 YongXin 於 07-9-17 15:16 硐表
跑馬地聖保祿好多默書測考, 瑪利曼到小四至有考試. 前者中文小學, 鍾意學生多讀書同斯文; 後者英文小學, 鍾意學生敢言活潑. 風格唔同, 但都係好好既學校, 學術水準都高, 好難用深淺來形容, 要看家長鍾意邊種風格.

...

醒目開學勳章

中規中矩啦. 我女有好多同班同學都去了寶小.

無頭先我地講開0個兩間咁"名", 同埋寶中係中文中學, 所以我唔考慮.

講到妳關心既深唔深問題, 我相信讀寶小都唔輕鬆既. 都係0個句, 只要唔係活動教學/國際學校, 就會有功課測考, 升中壓力.

可能妳小朋友仲細, 會比較難接受讀書壓力呢個問題. 我女k1/2時, 我都唔講讀書, 由得她快快活活既; 但係一上k3, 我就要對她有要求, 好現實既, 咁樣先可以令她適應小學, 同日後長大既種種挑戰.

原文章由 catmilkw 於 07-9-17 16:14 硐表
咁寶血小學呢?

原文章由 YongXin 於 07-9-17 16:31 硐表

無頭先我地講開0個兩間咁"名", 同埋寶中係中文中學, 所以我唔考慮.

講到妳關心既深唔深問題, 我相信讀寶小都唔輕鬆既. 都係0個句, 只要唔係活動教學/國際學校, 就會有 ...

我囡囡明天有第一次的中默,除了課文外,還有unseen.
unseen那部份都唔知點溫,真的考平時的功力了.
你囡囡是否每星期都有中和英默呢?

醒目開學勳章

我地10月初至第一次中默, 默兩課. 跟住0個個星期默英文. 即係隔個星期, 中/英/中/英...咁默.

另外, 我地每學期有一次"創意默書", 真係unseen既, 但係呢次唔計分既.

唔好緊張, 妳女咁乖, 會好盡力既, 依家要鼓勵, 多過看成績. 等她知道努力讀書係責任, 就訓練鬥心拿高分.

我以前k3都晚晚同大小姐默書既(雖然寶幼本身唔洗, 妳知聽寫能力都係好輕巧既), 等她知道甚麼是讀書. 默錯唔鬧, 但係無心機讀就即炳.

妳可以同阿女多看中文圖書, 咁咪多0的真功夫囉.

原文章由 vanyau 於 07-9-17 16:36 硐表

我囡囡明天有第一次的中默,除了課文外,還有unseen.
unseen那部份都唔知點溫,真的考平時的功力了.
你囡囡是否每星期都有中和英默呢?

我怕成日迫佢讀書令佢反感,因佢表姐自動自覺讀書,每年都考頭10名,讀真光,但表哥唔肯讀書,有時SAT,家姐問佢想休息時做什麼,佢話好倦,什麼都不想做,家姐俾佢學課外班,佢話一至五都要返學,好倦仲要去返課外班,唔肯,所以我驚迫得仔仔女女太緊要
原文章由 YongXin 於 07-9-17 16:31 硐表

講到妳關心既深唔深問題, 我相信讀寶小都唔輕鬆既. 都係0個句, 只要唔係活動教學/國際學校, 就會有 ...

醒目開學勳章

咁就要看家長對子女既期望, 同埋小朋友本身性格.

妳估我家大小姐好自動自覺? 咪又鬼咁鍾意看keroro. 但係我覺得她能力上無問題, 聰明既, 差在懶, 咁我咪要糾正她, 要她做完重要既功課先可以玩, 又教她甚麼是讀書, 鼓勵她, 引導她, 講得有趣味性0的, 而唔係得把聲叫她自己對住本書, 亦唔係迫.

好奇怪, 如果連大人都覺得讀書係苦事, 大人自己對讀書無一個正面既觀念, 就好難同子女一同面對種種讀書既苦與樂.

恕我直言, 阿表哥就真係懶喇. 妳想像0下, 如果他繼續係咁唔努力貪舒服, 他十年後, 二十年後會係一個甚麼人?

原文章由 catmilkw 於 07-9-17 17:07 硐表
我怕成日迫佢讀書令佢反感,因佢表姐自動自覺讀書,每年都考頭10名,讀真光,但表哥唔肯讀書,有時SAT,家姐問佢想休息時做什麼,佢話好倦,什麼都不想做,家姐俾佢學課外班,佢話一至五都要返學,好倦仲要去返課外班,唔肯,所以 ...

[ 本文章最後由 YongXin 於 07-9-17 17:31 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題