用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St.Paul College Primary School
go

St.Paul College Primary School [複製鏈接]

有無家長打算 apply 聖保羅書院小學?這間學校如何呢?
   0    0    0    0

原文章由 Sweetiebarney 於 07-9-13 17:26 硐表
有無家長打算 apply 聖保羅書院小學?這間學校如何呢?

你想問d乜? 我個仔係呢間學校學生.

雖然我囝囝是09年才讀小一,但都想問下呢間學校係咪唔鍾意收細仔,因為我囝囝係12月出世架。

學校唔係睇大仔細仔, 係睇interview 表現, 所以細仔同大仔都係同等機會.

原文章由 Cyrus 於 07-9-13 22:34 硐表
雖然我囝囝是09年才讀小一,但都想問下呢間學校係咪唔鍾意收細仔,因為我囝囝係12月出世架。

Teresa, 想問下呢間學校
1. 係唔係net教英文?  
2.  平時多唔多功課?
3. 係唔係好push 學術?
4. 你仔仔返學開唔開心?
5. 可以分享下你心得嗎?

tks

原文章由 Teresa 於 07-9-13 17:37 硐表

Teresa

thanks for your information!

你覺唔覺St Paul Boy 係一間好傳統中文小學?

原文章由 Teresa 於 07-9-13 17:37 硐表

你覺唔覺St Paul Boy 係一間好傳統中文小學?你仔仔讀得開心嗎?聽聞要分開3批學生成績, 上唔同堂?

=> 分general english同communicative english (即係 oral)堂.  general english堂係chinese teacher教, communicative english係nat teacher教, nat teacher講uk accent英文, 好nice, 好好笑容.

=> 小一二較少, 小三開始多d (我仔小三).  抄寫唔算多, 一個詞語寫4次左右.  長假期同暑假冇功課.

=> 唔係.  佢地係用漸進式用英文教書.  小一二既課程有1/4用英文, 小三四有1/2用英文教, 小五六就3/4係英文教.  學校唔鼓吹學生交"perfect homework", 就算低分, 老師都唔會打電話比家長.  我覺得呢間學校要學生動靜皆宜, 但係唔洗樣樣精.

=> 好鐘意.

=> 乜野心得?  (我唔係好push個仔架, 又冇比extra補充佢做, 都係train佢要自理好自己功課).

原文章由 ianmami 於 07-9-14 00:30 硐表
Teresa, 想問下呢間學校

tks

Paul Boys' 係英文小學, 一直以來都係.  

我仔好開心架, d老師同同學都傾得埋架.

係要分3批上堂, 叫做Enhancement and Remedial Lesson, 係英數2科, 不過唔洗驚, 唔係要"標籤", 只係拔尖補底, 3個groups只係用colour分group, 你唔係"精明眼", 根本唔知邊group係叻d/差d.  英數2科平時都係同一班好正常咁上堂, 只係一星期有一日既double 堂就分左3組去學唔同既野, 而呢3組都唔係一開學就分, 係等1st term test完左用佢地成績去分,  所學既野唔會考, 對exam冇影響.  而到下學期, 2nd term test完左, 又會"洗牌", 上下學期可能會唔同groups.

原文章由 Leechi 於 07-9-14 16:38 硐表

你覺唔覺St Paul Boy 係一間好傳統中文小學?你仔仔讀得開心嗎?聽聞要分開3批學生成績, 上唔同堂?

原文章由 Teresa 於 07-9-14 21:46 硐表
Paul Boys' 係英文小學, 一直以來都係.  

我仔好開心架, d老師同同學都傾得埋架.

係要分3批上堂, 叫做Enhancement and Remedial Lesson, 係英數2科, 不過唔洗驚, 唔係要"標籤", 只係拔尖補底, 3個groups只係用colo ...
我只想說明一點,校長曾在本年度迎新的 briefing session 上說過,英文小學必須以英語教授數學,St Paul Boys 不是,所以不是英文小學。(我個人並不以為英文小學比中文小學優勝,只是提出我所知的和大家討論。)

I see! 但係校長係咁"暗示"學校即係一間中文小學? 我o個時briefing佢話係英文小學!

原文章由 Unclejt 於 07-9-14 22:25 硐表
我只想說明一點,校長曾在本年度迎新的 briefing session 上說過,英文小學必須以英語教授數學,St Paul Boys 不是,所以不是英文小學。(我個人並不以為英文小學比中文小學優勝,只是提出我所知的和大家討論。) ...

原文章由 Unclejt 於 07-9-14 22:25 硐表
我只想說明一點,校長曾在本年度迎新的 briefing session 上說過,英文小學必須以英語教授數學,St Paul Boys 不是,所以不是英文小學。(我個人並不以為英文小學比中文小學優勝,只是提出我所知的和大家討論。) ...

Hi Uncleji,

你好? 好似你都有仔仔係St Paul 讀, 滿意嗎?你覺得以英語教授數學好還是中文數好呢? 中學再識應都幾困難! St Paul Boy 要不要學生背書呢?

原文章由 Teresa 於 07-9-14 22:36 硐表
I see! 但係校長係咁"暗示"學校即係一間中文小學? 我o個時briefing佢話係英文小學!

Dear Teresa, I trust you 100%.  But I am just reporting on what I've heard.

原文章由 Leechi 於 07-9-14 23:18 硐表
你好? 好似你都有仔仔係St Paul 讀, 滿意嗎?你覺得以英語教授數學好還是中文數好呢? 中學再識應都幾困難! St Paul Boy 要不要學生背書呢?

Dear Leechi, sorry that I can only share with you about application procedures etc, but not school life there, as the boy in the end did not study in St Paul's Boys.  But let me stress that it has absolutely nothing to do with whether it is an English or Chinese  school.

[ 本文章最後由 Unclejt 於 07-9-15 00:06 編輯 ]

Teresa, 唔該晒. 我想問下有無校車去九龍ka?

原文章由 ianmami 於 07-9-17 23:43 硐表
Teresa, 唔該晒. 我想問下有無校車去九龍ka?

YES, there are nanny bus from Kowloon side.

pumbaa, thank you...

原文章由 pumbaa 於 07-9-18 00:59 硐表

YES, there are nanny bus from Kowloon side.

原文章由 Unclejt 於 07-9-15 00:05 硐表
Dear Teresa, I trust you 100%.  But I am just reporting on what I've heard.

Dear Leechi, sorry that I can only share with you about application procedures etc, but not school life there, as the boy i ...

Which school you pick finally?
‹ 上一主題|下一主題