用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果St Joseph & St Paul Boy 好彩兩間都收,邊間好? ...
go

如果St Joseph & St Paul Boy 好彩兩間都收,邊間好? [複製鏈接]

各位家長,
如果St Joseph & St Paul Boy 好彩兩間都收,選邊間好?不要計學費問題,你們教我點選
   0    0    0    0

原文章由 Leechi 於 07-9-13 13:34 硐表
各位家長,
如果St Joseph & St Paul Boy 好彩兩間都收,選邊間好?不要計學費問題,你們教我點選

當然要考慮小朋友是否很叻?
St Joseph 小學有8班,大家一齊爭升中的學位會很激的,壓力也會很大.
本人也是灣仔區,St Joseph  這間小學,我真的又愛又恨,不知如何是好?

should be five classes in 2008, instead of 8 classes.

原文章由 guoguosailo 於 07-9-13 16:20 硐表
should be five classes in 2008, instead of 8 classes.

縮咗3班,是否為轉全日制作準備呢?
有沒有消息,何時會轉全日制?
Thank you.

原文章由 vanyau 於 07-9-13 17:27 硐表

縮咗3班,是否為轉全日制作準備呢?
有沒有消息,何時會轉全日制?
Thank you.

聽講四年後先會轉全日
得返五班,我諗15分真係好難入,
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

聽聞09年會再減到4班,到時或許會轉全日拉,而且可能有得直升中學添,越遲出世越着數。

請問大仔加宗教是否20分?機會大不大?

原文章由 guoguosailo 於 07-9-14 10:44 硐表
聽聞09年會再減到4班,到時或許會轉全日拉,而且可能有得直升中學添,越遲出世越着數。

請問大仔加宗教是否20分?機會大不大? 08年入小一升中是否直上?點樣成績中學先收番?

相信20分都有機會,而且機會不小。第一輪收88人,除左有呀哥讀緊(唔會咁多掛),剩番就先收25分(即舊生加教友,唔係咁多舊生係教友掛),跟住就收20分(舊生20分,大仔加教友又係20分。我大仔當年都係20分入,不過佢當年第一輪收成140幾人),應該有機會。
我估實無直升啦。但相信會好過以前好多。08年呢一屆小一得5班,中學又係5班,無爭得咁激烈掛。

如果St Paul Boy & St Joseph 同時收左選那間好?

原文章由 guoguosailo 於 07-9-14 15:07 硐表
相信20分都有機會,而且機會不小。第一輪收88人,除左有呀哥讀緊(唔會咁多掛),剩番就先收25分(即舊生加教友,唔係咁多舊生係教友掛),跟住就收20分(舊生20分,大仔加教友又係20分。我大仔當年都係20分入,不過佢當年第一輪收成140 ...

如果St Paul Boy & St Joseph 同時收左選那間好?

原文章由 Leechi 於 07-9-14 16:31 硐表

It's a personal choice.
I know a boy, whose dady is an old boy of St. Joseph, finally choose St. Paul Boys.
His parents' considerations are (1) pressure of study & (3) teacher ratio.

Anyway, I do think both are good schools,

我細仔都會考下St. Paul's ,由於機會十分渺茫,所以都係考左先算拉。
St. Joe成績好,課程深而廣,小朋友學到嘢。St. Paul's好似輕鬆D。都係收先算啦。

冇幾多時間諗, 11月殺到, 要決定啦, 萬一好彩點決擇?

原文章由 guoguosailo 於 07-9-14 16:50 硐表
我細仔都會考下St. Paul's ,由於機會十分渺茫,所以都係考左先算拉。
St. Joe成績好,課程深而廣,小朋友學到嘢。St. Paul's好似輕鬆D。都係收先算啦。

冇幾多時間諗, 11月殺到, 要決定啦, 萬一好彩點決擇?
St Joseph升中好似驚險d?

原文章由 guoguosailo 於 07-9-14 10:44 硐表

我朋友問過校長(唔知上午定下午喎)
四五年後先可能轉全日,
到時可能中學會變直資要交學費lu
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

原文章由 cnine 於 07-9-14 23:06 硐表

我朋友問過校長(唔知上午定下午喎)
四五年後先可能轉全日,
到時可能中學會變直資要交學費lu

交學費唔緊要, 最驚中一唔夠位唔知派去邊?

王國長老

如果2008 年度縮左班,
咁升中壓力自然無以前咁犀利,
你問我,我會選St. Joseph's。

原文章由 麟媽媽 於 07-9-15 09:56 硐表
如果2008 年度縮左班,
咁升中壓力自然無以前咁犀利,
你問我,我會選St. Joseph's。

麟媽媽,

直屬升中係點計? St. Joseph 而家縮左班升中會有幾多班?
其實St Paul Boy 升中名氣同St.Joseph 中學比, 邊間大呢? 我係呢方面真係唔熟識, 唔知近年會考成績邊間好d? 我去過St Paul Boy 學校環境好細好舊, 感覺好傳統中文小學, 如果唔係直資一定唔會考慮, 空氣質素又差係天橋底旁, 讀足六年重要件$3000 一個月真係要諗清楚係咪咁直得, 假設St Paul Boy收 讀唔讀好,你話呢? 畀d 意見唔該!

醒目開學勳章

原文章由 Leechi 於 07-9-15 18:09 硐表

麟媽媽,

直屬升中係點計? St. Joseph 而家縮左班升中會有幾多班?
其實St Paul Boy 升中名氣同St.Joseph 中學比, 邊間大呢? 我係呢方面真係唔熟識, 唔知近年會考成績邊間好d? 我去過St Paul Boy 學校環境好細好舊,  ...

我識一個St.Jo Kinder媽咪話,若果St.Paul Boy收佢個囝的話,
佢會去St.Paul Boy喎,好似出名d,唔知係唔係真
請指教,其實我都諗緊呢個問題,

[ 本文章最後由 sandwichmum 於 07-9-15 22:27 編輯 ]

麟媽媽,

藉唔藉得選擇St Paul Boy 而放棄St Joseph?是否St Paul Boy 感覺上係考返來威d?

原文章由 Leechi 於 07-9-15 18:09 硐表

麟媽媽,

其實St Paul Boy 升中名氣同St.Joseph 中學比, 邊間大呢? 我係呢方面真係唔熟識, 唔知近年會考成績邊間好d? 我去過St Paul Boy 學校環境好細好舊,  ...

名氣同成績, 都係st jo好d啦

‹ 上一主題|下一主題