用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 King's
樓主: 大眼仔mama
go

King's [複製鏈接]

King's的游泳池不是隨便開放的,呀仔今年中三,佢中一時,游泳池全年都話維修,一堂游泳課都無上過。到舊年佢中二,眼見游泳池開番,唸住有得上游泳課,點知個老師話,游泳課只有中一先有得上,中二以上無份 ,你話幾無癮呢。最諷刺的係呀仔係游泳校隊,但居然未試過係自己學校個泳池游過。
講漏一句,課餘時間游泳池是不會開放給學生使用的。

原文章由 大眼仔mama 於 07-9-12 10:50 硐表
阿仔一舊飯咁, 問親佢都話唔知鍾意邊間中學, 佢話都係咁樣讀喎, 真激死!

我喜歡King’s的原因係老牌名校, 讀書不會谷得太行, 學生品行好, 家庭背景一般不錯, 最重要有個好大的校園兼有游泳池. 我覺得在一間又大又靚 ...

[ 本文章最後由 Q蝦毛joba 於 07-9-15 22:48 編輯 ]

cman_li
真係好同意你"天外有天"的講法,我本身是赤柱聖士提反的舊生,那寬闊的校園真的使人十分難忘,所以每年總會相約中學同學返去BBQ,小朋有又可以踢吓波。相比King's在我眼中,校園係好細,雖然呀仔而家讀緊都係咁話。

原文章由 cman_li 於 07-9-12 11:25 硐表

舊年同阿仔去參觀九龍華仁同聖士提反的校園,他的第一反應是天外有天(太大 ),他始終喜歡英皇的古典美。不妨帶小朋友去實地觀察,感受一下校園氣息和學生的風格,可能得到一些示。 ...

原文章由 Q蝦毛joba 於 07-9-15 23:24 硐表
cman_li
真係好同意你"天外有天"的講法,我本身是赤柱聖士提反的舊生,那寬闊的校園真的使人十分難忘,所以每年總會相約中學同學返去BBQ,小朋有又可以踢吓波。相比King's在我眼中,校園係好細,雖然呀仔而家讀緊都係咁話。:chee ...

可能半山地皮珍貴

原文章由 Q蝦毛joba 於 07-9-15 22:46 硐表
King's的游泳池不是隨便開放的,呀仔今年中三,佢中一時,游泳池全年都話維修,一堂游泳課都無上過。到舊年佢中二,眼見游泳池開番,唸住有得上游泳課,點知個老師話,游泳課只有中一先有得上,中二以上無份 ,你話幾無癮呢。最 ...

咁奇怪?! 咁咪即係有泳池等如無. 咁你囝囝讀得開心嗎?會否很大壓力?可否告訴我你囝囝以前是那間小學?是否成績很outstanding才能入到King's? Many thanks

原文章由 大眼仔mama 於 07-9-16 22:03 硐表

咁奇怪?! 咁咪即係有泳池等如無. 咁你囝囝讀得開心嗎?會否很大壓力?可否告訴我你囝囝以前是那間小學?是否成績很outstanding才能入到King's? Many thanks

King's泳池只供F.1仔上PE堂踢下水,今年所有F.1仔都用過

無可否認有些超勁人去直資聖XX男女中學。

不過校長在Assembly提到2007 會孝成績......17x人19x條A

Cheers
‹ 上一主題|下一主題