用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 啟基小學
go

啟基小學 [複製鏈接]

請媽媽們俾啲意見? 如我嘅小朋友讀梗佢嘅幼稚園, 直升其小學好嗎?
   0    0    0    0

happy_cow,

你可到 小學一覽>啓基學校 看看以前的討論區作參考。

小女都是讀啓思,今年讀啓基小一,回校一星期已說常掛念班主任及畫畫給老師。她們推行的都是延續啓思的理念——快樂校園,愛心教育,好不好那就看你是否認同了。我最欣賞就是莫校長的領導才能和學校的午膳,至於其他各方面真是要來聽聽每年的入學講座和親身感受才會知呢!

我的小朋友以前就讀啓思幼稚園, 小朋友都返得好開心, 但幼稚園的老師我就覺得麻麻地!  小朋友今年升讀了啓基小一後, 開學短短一星期, 我已經見到他有轉變, 是變得乖了積極了, 以前叫極他食飯他都走來走去!! 宜家夜晚他會主動走去自己吃飯, 以前唔食的餸他都會嘗試去食!  同埋以前叫極他都唔肯同人打招呼(本人已有身教), 而且我叫他, 他起碼肯講(雖然未夠大聲) 我覺得他在進步緊!

他說很喜歡啓基學校更甚於幼稚園!! 說很喜歡班主任, 老師, 莫校長和美味的營養午飯和老火湯!! 我真的覺得選對了小學給他!! 放學他會主動和我分享學校的事, 我看見校長和老師都好有愛心對學生, 令學生非常融入校園生活!

當然, 好多家長可能唔認同呢間小學, 因為其他小學都是小一讀小二的書, 而啓基就唔係讀快人地一年~  同埋莫校長說啓基好少做宣傳, 平時報紙的教育版, 是要學校俾錢去刊登的!!

其實讀其他幼稚園, 小朋友乖都可以升讀啓基! 因為就算讀啟思幼稚園, 都唔一定收梗架! 我都見到有d係唔收既!

我有兩個小朋友讀啟基, 一個小一, 另一個小三, 小三的一個是今年插班入的, 上了短短的一個星期, 我發展他改變了很多, 變得積極, 有自信, 比較活潑, 他時常都主動講學校的情況, 而且他成日都提起莫校長, 我覺得莫校長成日都會接觸學生, 所以學生對她的印象好好, 好鐘意佢, 而她亦都好有領導能力, 可以有效地將好的教育理念推展。

我知啟基今個學年收左60+插班生, 學校特別要加開班接收新學生, 而不會將每班學生人數提升, 所以我個仔小一就只是21人, 有兩個老師, 而小三 就29人一班。

[ 本文章最後由 wksin 於 07-9-10 17:15 編輯 ]

想問啟基係小班教學架??咁如果插班易唔易架???

因為依家唔係hk...但係仔仔出年就會升小一...可能小一或小二時會回港..我睇過幾like啟基 所以想八掛下啟基既校園生活同費用等....

啟基係小班教學既, 而且係活動教學, 如果要插班, 要INTERVIEW 再加筆試, 佢既學費係$3960/月, 什費$1250/半年, 校車$800/月, lunch $26/日, 書費大概$1600 - $1800/半年。

原文章由 月希 於 07-9-10 18:17 硐表
想問啟基係小班教學架??咁如果插班易唔易架???

因為依家唔係hk...但係仔仔出年就會升小一...可能小一或小二時會回港..我睇過幾like啟基 所以想八掛下啟基既校園生活同費用等.... ...

原文章由 wksin 於 07-9-11 09:21 硐表
啟基係小班教學既, 而且係活動教學, 如果要插班, 要INTERVIEW 再加筆試, 佢既學費係$3960/月, 什費$1250/半年, 校車$800/月, lunch $26/日, 書費大概$1600 - $1800/半年。

...

thx...咁想請問...知唔知interview同筆試難唔難架??
lunch係學校係咪有廚師?我見佢網係寫有專人整咁既...
重有一年4次測驗...咁默書呢?多唔多功課?

啓基學校有自己的廚房廚師, 每天也是用新鮮材料做菜, 一個月裏每天有不同的餐單, 有老火湯, 有生菓! 營養非常好!!!

interview應該唔難, 校長好似要見埋家長, 但詳細我都唔太清楚, 幫唔到你!

功課也是適量, 每天有自修堂, 如果小朋友專心的話, 通常也可以在學校裏做晒功課才回家! 回到家家長可以和小朋友一齊睇書, 好輕鬆! (我識得一個讀緊小四, 他說直到小四也是這樣的!)

而默書測驗我都未試過(小兒讀緊小一), 但我都有問過同校高年班的家長, 他們都說很輕鬆的, 因為平時也有溫習, 默書測驗都唔係太大問題!!

原文章由 namingo 於 07-9-12 11:01 硐表
啓基學校有自己的廚房廚師, 每天也是用新鮮材料做菜, 一個月裏每天有不同的餐單, 有老火湯, 有生菓! 營養非常好!!!

interview應該唔難, 校長好似要見埋家長, 但詳細我都唔太清楚, 幫唔到你!

功課也是適量, 每天有 ...

thx...我最like佢有自己廚房廚師呢..你知啦..久唔久都聽到學校訂飯盒集體中毒咁...

如果真係好似你咁講又幾好丫..有自修堂做功課...放學溫完習就有好多親子時間...

咁又想問下升中學方面會點呢?派位理唔理想架?

佢地會唔會個個星期都有默書??我見有d小學..每星期中英都有默書..好辛苦咁...

原文章由 月希 於 07-9-12 11:19 硐表

thx...我最like佢有自己廚房廚師呢..你知啦..久唔久都聽到學校訂飯盒集體中毒咁...

如果真係好似你咁講又幾好丫..有自修堂做功課...放學溫完習就有好多親子時間...

咁又想問下升中學方面會點呢?派位理唔理想架? ...

我聽校長講, 升中派位都幾多入到名校, 但我唔記得幾多%~~ 有時你可以留意一下學校會辦一些升小講座, 校長會講解得好清楚!

而啓基多唔多默書測驗就未聽過, 但一定唔會比傳統學校多! (呢方面真係要等高年班的啓基家長答啦)

而啓基有很多轉校生, 多數都是小朋友和家長在傳統學校受到太大的讀書功課壓力而轉校的!

原文章由 namingo 於 07-9-12 12:00 硐表

我聽校長講, 升中派位都幾多入到名校, 但我唔記得幾多%~~ 有時你可以留意一下學校會辦一些升小講座, 校長會講解得好清楚!

而啓基多唔多默書測驗就未聽過, 但一定唔會比傳統學校多! (呢方面真係要等高年班的啓基 ...

我冇可能聽到果d講座啦...我地依家唔係hk住...只係明天或出年有打算回港...咁就要睇定有乜好學校囉...
依家我都係搵d近娘家既學校..唔知到時會住邊....

不過我見佢係小班,活動...又冇考試..就覺得佢好好囉 我唔想我仔讀書太大壓力..但係又要sure如果返黎讀書會升到好中學..

唉~係hk讀書真係好辛苦

啟基小一在下學期才開始有默書, 而其他年級就每星期有中英默書, 但我相信量唔會太多, 我大仔之前的學校, 中文每次默3課書, 而英文每次2本STORY BOOK, 呢D至死, 但我相信啟思唔會咁, 開學至今, 佢地每天的功課都可以係學校完成, 所以番屋企可以玩, 閱讀等, 親子時間都開心D。

至於升中派位, 我問過一位家長, 佢話今年派頭三志願的有85%。

原文章由 月希 於 07-9-12 13:24 硐表

我冇可能聽到果d講座啦...我地依家唔係hk住...只係明天或出年有打算回港...咁就要睇定有乜好學校囉...
依家我都係搵d近娘家既學校..唔知到時會住邊....

不過我見佢係小班,活動...又冇考試..就覺得佢好好囉 我 ...

[ 本文章最後由 wksin 於 07-9-12 19:32 編輯 ]

原文章由 wksin 於 07-9-12 19:30 硐表
啟基小一在下學期才開始有默書, 而其他年級就每星期有中英默書, 但我相信量唔會太多, 我大仔之前的學校, 中文每次默3課書, 而英文每次2本STORY BOOK, 呢D至死, 但我相信啟思唔會咁, 開學至今, 佢地每天的功課都可以 ...

咁有85%都好似幾好喎...

個個星期有默書架...唔會好似你咁講一次默幾課書架 邊d學校咁勁?唔好話小朋友..大人都死啦.....

咁學校生活如何..小朋友有冇同你地講丫?我想了解多d依間學校丫

我所見和所認識的啓基學生都是愉快地上學的, 小朋友真的好乖! 校長老師也很有愛心!

每朝有25分鐘小息, 學校沒有小食部, 因為校長說不想小朋友食太多垃圾食物, 有益的食物對小朋友的腦部發展和健康是非常重要的! 所以家長每天要為小朋友準備一個水壼, 毛巾, 食物盒(每天裝好麵包or餅乾or生菓, 總之唔好帶薯片呀糖之類的東西)! 而小息時他們也很開心, 因為有足夠的時間, 成班小朋友落去地下操場好似去野餐咁食野~

校長說, 小朋友覺得返學開心, 就會愛上學愛讀書, 你唔駛迫佢, 佢都自然會自動自覺做功課和讀書! 而且學校還注重小朋友的健康飲食和品德, 而家香港地呢d學校真係好難得!!

學校有五十幾樣課後活動俾小朋友參加, 玩完後亦有校車送番小朋友回家~ 還有學校注重藝術發展, 鼓勵家長和小朋友多觀賞交響樂, 音樂劇等等....

原文章由 月希 於 07-9-13 17:56 硐表

咁有85%都好似幾好喎...

個個星期有默書架...唔會好似你咁講一次默幾課書架 邊d學校咁勁?唔好話小朋友..大人都死啦.....

咁學校生活如何..小朋友有冇同你地講丫?我想了解多d依間學校丫 ...

原文章由 yanyanbee 於 07-9-14 10:52 硐表
唯一是我朋友擔心佢小朋友第日升中怕唔適應田鴨教育… ...

我都有擔心呢個問題, 唯有揀中學時小心d揀!  而且冇理由為了適應填鴨中學而選番填鴨小學....基礎教育真係好重要!! (當時唔係個個家長都係咁諗, 覺得讀快人地一年才重要)

我個小朋友日日番屋企, 都會主動同我講學校的事, 佢地好鐘意校長, 簡4好似隅象咁, 佢地好好開心, 做功課也很主動, 同埋話學校的LUNCH 好好味, 以前我個大仔係第二間學校, D LUNCH 唔好食, 所以佢就帶飯, 依家唔洗啦, 佢話飲2碗湯添。

至於升中問題, 依家已有好多選擇, 有直資, 私校等, 起碼佢地小學階段可以培養積極心態, 不會怕讀書, 有主動性, 有信心, 呢D都好重要, 有大仔之前讀過傳統名校, 但個種壓力, 真係令小朋友無晒自信, 除非好TOP, 否則都係陪跑, 一D都唔開心。

所以揀對適合小朋友的學校好重要, 唔同的學校適合不同的小朋友及家長。

[ 本文章最後由 wksin 於 07-9-14 18:53 編輯 ]

原文章由 namingo 於 07-9-14 11:14 硐表
我所見和所認識的啓基學生都是愉快地上學的, 小朋友真的好乖! 校長老師也很有愛心!

每朝有25分鐘小息, 學校沒有小食部, 因為校長說不想小朋友食太多垃圾食物, 有益的食物對小朋友的腦部發展和健康是非常重要的! 所 ...

嘩...聽到我流晒口水..依間學校真係好好咁...我真係揀定佢啦 依家只係worry第日仔仔要插班會唔會好難好辛苦呢...
‹ 上一主題|下一主題