用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教誇區選校的問題
go

請教誇區選校的問題 [複製鏈接]

誇區選校係咪機會很低呢?(決定搬到該區)
有沒有成功的告訴我呀!
請指教

[ 本文章最後由 小鴨子 於 07-9-6 22:57 編輯 ]
   0    0    0    0

醒目開學勳章

完全依賴運氣,機會當然比原區低.
但每年都有成功例子.
去年一樣有家長誇區中喇沙/英華,
所以真係好中意咪試下囉!

願神好好保守
祝成功!

原文章由 小鴨子 於 07-9-6 22:54 硐表
誇區選校係咪機會很低呢?(決定搬到該區)
有沒有成功的告訴我呀!
請指教

原文章由 010 於 07-9-7 10:06 硐表
完全依賴運氣,機會當然比原區低.
但每年都有成功例子.
去年一樣有家長誇區中喇沙/英華,
所以真係好中意咪試下囉!

願神好好保守
祝成功!

...

多謝你的祝福
我又想問,我誇區的學校不是名校.
又會否機會大些.

其實跨區本身唔係咁好,小朋友又辛苦(擲界除外).
如果唔係有什麼特別(唔係話名校一定特別,不過多人識有賣點就會多人選),不如就近仲好....

原文章由 小鴨子 於 07-9-7 16:27 硐表

多謝你的祝福
我又想問,我誇區的學校不是名校.
又會否機會大些.

其實有數得計,一般小學有大約4班,每班40人,咁就有160個位,有一半會係計分時派咗出去,到大抽獎時就會有80個位,跨區有一成位,咁就係8個位。你估有幾多人想跨區入你間學校呢?又會有幾大機會你可以抽到呢?

原文章由 Miramira 於 07-9-9 16:26 硐表

其實有數得計,一般小學有大約4班,每班40人,咁就有160個位,有一半會係計分時派咗出去,到大抽獎時就會有80個位,跨區有一成位,咁就係8個位。你估有幾多人想跨區入你間學校呢?又會有幾大機會你可以抽到呢? ...

咁第一輪失敗了,我係咪要立刻轉地址,機會才大些呢?
多謝指教

原文章由 Miramira 於 07-9-9 16:26 硐表

其實有數得計,一般小學有大約4班,每班40人,咁就有160個位,有一半會係計分時派咗出去,到大抽獎時就會有80個位,跨區有一成位,咁就係8個位。你估有幾多人想跨區入你間學校呢?又會有幾大機會你可以抽到呢? ...

我想問"有一半會係計分時派咗出去"係點解?即是係大抽獎or跨區時計的?

原文章由 小鴨子 於 07-9-12 07:24 硐表

咁第一輪失敗了,我係咪要立刻轉地址,機會才大些呢?
多謝指教

不要等第一輪失敗才轉地址, 你應在K3未開學前轉定會好一些, 真係會抽樣調查, 最好通知埋幼稚園, 如你報讀私小作後備, 當私小收了你之後, 私小會把你的資料程上教署, 證明他們收了你, 等你參加大抽獎時, 教署亦會通知私小, 你將會參加大抽獎, 等私小有一個預算, 所以萬無一失, 所有地址都要轉呀!

原文章由 ruru 於 07-9-12 09:12 硐表

我想問"有一半會係計分時派咗出去"係點解?即是係大抽獎or跨區時計的?

在第一輪自行收生時, 會用一半的學位, 作兄弟姊妹分(現在就讀緊,必收生), 宗教分, 父母曾讀此校, 首名出生兒童等來收生, 所以除非這校不是熱門, 否則機會率是好渺茫在第一輪.

[ 本文章最後由 蕎蕎騫騫媽咪 於 07-9-12 09:35 編輯 ]

原文章由 蕎蕎騫騫媽咪 於 07-9-12 09:30 硐表

在第一輪自行收生時, 會用一半的學位, 作兄弟姊妹分(現在就讀緊,必收生), 宗教分, 父母曾讀此校, 首名出生兒童等來收生, 所以除非這校不是熱門, 否則機會率是好渺茫在第一輪. ...

多謝你的指教
慘,我乜都未準備好,地址未轉到.(會搬)
但我誇區的不是名校,會否多人選我不知道.
咁仲有甚麼方法.
而家有點慌亂.我真是一個冇用的媽媽

原文章由 小鴨子 於 07-9-12 09:43 硐表

多謝你的指教
咁仲有甚麼方法.
而家有點慌亂.我真是一個冇用的媽媽 ...

如你將會搬都不必擔心, 如自置物業到時你會有差餉單, 如租就有租金單. anyway, 小一派位如同lucky draw. 用輕鬆心情面對吧!

[ 本文章最後由 蕎蕎騫騫媽咪 於 07-9-12 09:58 編輯 ]

真係命裏有時終須有, 抽獎啫, 唔使咁緊張! 書一定有得讀嘅!

不如你講吓間心水係邊間,睇吓有無人可以比吓意見?

原文章由 小鴨子 於 07-9-12 09:43 硐表

多謝你的指教
咁仲有甚麼方法.
而家有點慌亂.我真是一個冇用的媽媽 ...

原文章由 rohoy2k 於 07-9-12 14:13 硐表
真係命裏有時終須有, 抽獎啫, 唔使咁緊張! 書一定有得讀嘅!

不如你講吓間心水係邊間,睇吓有無人可以比吓意見?

很多謝你們,得到你們的回覆我已經定了和明白很多.
我居然以為升小學是在暑假前才要處理.ops:" />
明天家長日,聽唔明再上黎問過.

[ 本文章最後由 小鴨子 於 07-9-12 22:43 編輯 ]

最新資料:
一、先班人數,傳統教學的35人,活動教學的30人。收四班小一的,收少八人,首階段減半,即少收四人。
二、首輪時,許多學校在計分後的剩餘學額中,盡量收區外生。因區內生,如要統一派位時求學位,實要再揀區內學校。
三、選校切忌一窩蜂,羊群心理,人云亦云。宜多方面考慮:個人健康、學校遠近、學習興趣、社群關係、個性…等。

原文章由 愛港士 於 07-9-12 22:51 硐表
最新資料:
一、先班人數,傳統教學的35人,活動教學的30人。收四班小一的,收少八人,首階段減半,即少收四人。
二、首輪時,許多學校在計分後的剩餘學額中,盡量收區外生。因區內生,如要統一派位時求學位,實要再揀區內學校。
三、選 ...

對我來說是好定壞消息呢?

醒目開學勳章

小鴨子/ruru

以下條link係我之前為家長解答有關小一填表的心得,
都有提及關於誇區選校的問題,你地可以參考一下

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1021301&extra=page%3D1&page=1

唔好担心, 平常心面對,神必祝福:)

[ 本文章最後由 010 於 07-9-12 23:12 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題