用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 今年3年級的Marymount媽媽, 我哋都入來交流吓囉~~~ ...
go

今年3年級的Marymount媽媽, 我哋都入來交流吓囉~~~ [複製鏈接]

我囡囡讀 3D 架........
   0    0    0    0

Hi Milk88,

Long time no chat la.

有冇返工呀?

朗誦報左乜呀?阿女淨係報英文.

hi p3mum
  我女3b呀 多多指教 我女報兩項朗誦都有報呀,係佢自己舉手要拎表 係呢,學校just only 4times to training 妳地除左響定協助佢地外,仲有冇額外響出面搵幫手呀 同埋有冇咁ga須要呢???
原文章由 OldSim 於 07-9-7 09:44 硐表
Hi Milk88,

有冇返工呀?

Hi 我囡囡都係3D,你們囡囡可應付日常功課測驗嗎?有無另外搵老師幫手呢,平時參加什麼課外活動呢?,近期聽到消息話原來升中派位,只有一半入到原校,如果係真的話就有d擔心

請問你哋 P3 GE MAMI 有冇 join 過 PTA ar?  Join 左有冇咩特別 ge function 可以參加?

原文章由 qqbaby123 於 07-9-11 16:17 硐表
Hi 我囡囡都係3D,你們囡囡可應付日常功課測驗嗎?有無另外搵老師幫手呢,平時參加什麼課外活動呢?,近期聽到消息話原來升中派位,只有一半入到原校,如果係真的話就有d擔心 ...

日常學校野都係由我女自己攪掂,知道佢跟到校內課程就得...我就冇額外搵老師跟我女校內野喎,平時都係學畫畫,跳舞,琴,trinity spk呢d咋~升中我都仲未打探消息wo妳響邊樹知架
原文章由 qqbaby123 於 07-9-11 16:17 硐表
Hi 我囡囡都係3D,你們囡囡可應付日常功課測驗嗎?有無另外搵老師幫手呢,平時參加什麼課外活動呢?,近期聽到消息話原來升中派位,只有一半入到原校,如果係真的話就有d擔心 ...

大家有冇覺得升左班,功課量明顯多左?

日日家課冊都寫到密晒,眼到我眼都花.亞女連續4日都帶漏功課返屋企做,所以日日都要寫blue mark ,佢話又多又亂,self study時老師比好少時間執功課,所以執少樣都唔出其喎 !
亞女佢已經second recess和lunch後都增取時間做功課,但佢話唔知點解好似做極都做唔完咁.依家大部份時間都要晒來做功課,搞到溫習時間都少左 .
原文章由 OldSim 於 07-9-20 13:33 硐表
大家有冇覺得升左班,功課量明顯多左?

Hi flower99

你囡囡讀幾年班 ar? 功課是否一年比一年多呢?

另外, 有冇人 join 過 p1 ge "小一親子同樂日"?  有咩玩 ga?

原文章由 flower99 於 07-9-22 11:05 硐表
日日家課冊都寫到密晒,眼到我眼都花.亞女連續4日都帶漏功課返屋企做,所以日日都要寫blue mark ,佢話又多又亂,self study時老師比好少時間執功課,所以執少樣都唔出其喎 !
亞女佢已經second recess和lunc ...

我地係red mark,我女都係日日淨係做到功課,俾佢既補充多數做唔到,加上佢又成日粗心大意,晚上執漏都花唔少時間.

亞女佢已經second recess和lunch後都增取時間做功課,但佢話唔知點解好似做極都做唔完咁.依家大部份時間都要晒來做功課,搞到溫習時間都少左 .

家長及小朋友一起玩一些簡單的遊戲,然後小朋友返班房一陣,家長就交流下.

另外, 有冇人 join 過 p1 ge "小一親子同樂日"?  有咩玩 ga?

係呀,妳地係邊班呀?我地3b又頗輕鬆woooo
原文章由 OldSim 於 07-9-24 09:03 硐表
我地係red mark,我女都係日日淨係做到功課,俾佢既補充多數做唔到,加上佢又成日粗心大意,晚上執漏都花唔少時間.

家長及小朋友一起玩一些簡單的遊戲,然後小朋友返班房一陣,家長就交流下.

...

昨日功課+改正total12樣,我女女自己都唔識睇佢自己寫咩,而且有部份功課係靠記而無寫.好彩女女大部份改正都唔使改,但齋做功課都做了兩個鐘,做完見佢都成身散晒,仲邊有體力再溫書.
功課多未必表示有記入腦,我見女女好似部機器咁猛咁做,根本做完都唔知自己做過嘜?我擔心長此下去因為咁而成績退步,因為平日都無時間溫書和備課,而放假本身會有課外活動,而且放假係要來輕鬆和玩,無理由留在屋企溫習.

Hi Oldsim,

Long time no chat and no see wor.
我冇返工呀?? 而家逢星期三都返學校做lunch helper 添.
我都報咗英文朗誦節, 你報邊篇, 我報 childrens' prayer

原文章由 OldSim 於 07-9-7 09:44 硐表
Hi Milk88,

有冇返工呀?

Hi flower99,
你囡囡係邊班架, 我囡囡個班又唔覺好多功課喎.....

原文章由 flower99 於 07-9-22 11:05 硐表
亞女佢已經second recess和lunc ...

係lu flower99妳女邊班呀成12樣功課我女個班我覺佢得閒過頭添喎~~
原文章由 Milk88 於 07-9-25 15:43 硐表
Hi flower99,
你囡囡係邊班架, 我囡囡個班又唔覺好多功課喎.....

3A,今日都有8樣,亞女都做了個幾鐘,好彩唔使做改正.係唔係我個女手腳慢呢?你地女女平均要幾耐時間完成功課呀?我個女但凡做功課就特別多廁所去,又話口渴又話周身痕,都唔知佢搞咩!
Penm.
Eng.WB corr.
MathsWB corr.
Do MathsWB
Maths test book
中文生字
書法
GS vocab
原文章由 ebeltang 於 07-9-25 16:35 硐表
係lu flower99妳女邊班呀成12樣功課我女個班我覺佢得閒過頭添喎~~

hi flower99
我女d功課同妳參唔多wo不過佢就唔會做得太耐時間...亦冇話做做下要咁咁咁,只係寫中文生字時到中段話我聽手仔有d疲倦lu,咁我就摸摸佢手仔kiss佢手仔,tum下佢再比幾兩三分鐘佢休息再繼續做咯,不如妳常時叫佢響做之前有咩野要做就攪掂先,唔好做做下功課有其仔野要攪免得影響專注力同分心嘛~形成習慣就會幣,如佢一次過做會比較吃力倒不如分開兩次做,總好過佢做做下攪黎攪去效果仲更加不理想

原文章由 flower99 於 07-9-25 23:52 硐表
3A,今日都有8樣,亞女都做了個幾鐘,好彩唔使做改正.係唔係我個女手腳慢呢?你地女女平均要幾耐時間完成功課呀?我個女但凡做功課就特別多廁所去,又話口渴又話周身痕,都唔知佢搞咩!
Penm.
Do ...

flower99,
我都數過我囡囡啲功課, 包埋corr., 同讀咩咩3次呀咁, 都有7,8 樣, 但囡囡就唔駛做2個鐘咁耐. 不過, 比起1, 2 年級, 功課量係多咗, 同時間係長咗, 好似做數學咁,需要的時間的而且確係長咗, 我都覺.

原文章由 flower99 於 07-9-25 23:52 硐表
Penm.
Do ...

[ 本文章最後由 Milk88 於 07-10-2 09:45 編輯 ]

各位媽咪,
亞囡下星期一(8/10)singing test, 我估其他科都差不多時候開始測驗喇~~~
‹ 上一主題|下一主題