用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖士提反書院附屬小學 有冇赤柱聖氏提反小學既家長呀????
go

有冇赤柱聖氏提反小學既家長呀???? [複製鏈接]

原文章由 Leechi 於 07-9-24 18:01 硐表
由柴灣入赤柱果段路經過水塘再去Amercia Club. 好多灣路!
請問各位家長舊年考學校有冇考慮過St Paul's Boy, 邊間好d?點解?

I think the road to American club from Chai wan is not so bad.  The drivers drive very carefully.

Besides, I didnt consider St Paul's boy for my 2 sons as the school is very old and small, nowhere for the kids to play.  And also I prefer co-edu school.

Hi CY-ma,

Nice to meet you.  

原文章由 CY-ma 於 07-9-25 09:24 硐表
Dear Justinmami, rohoy2k, Wing Mami & rest of SSCPS's parents,

My son studies in 1C named 'Justin' (not sure 2 or 3 Justin in the class).  Same as rest of you, these Primary 1 kids do not know what's ...

Leechi,

Justin 舊年好幸運地同時被St Paul's Boy取錄, 但最後都選擇了St. Stephen's.  

其實真係各有各好處, 好難取捨.  我唸如果你想小朋友同自已都無太大同太多壓力, St. Stephen's 應該係一個理想嘅選擇!  我同我先生好欣賞St. Stephen's 的教學理念, 積極推動全人發展,而二文三語的教學模式更係令我最佩服的.  

原文章由 Leechi 於 07-9-24 18:01 硐表
由柴灣入赤柱果段路經過水塘再去Amercia Club. 好多灣路!
請問各位家長舊年考學校有冇考慮過St Paul's Boy, 邊間好d?點解?

justin 尋日放學返嚟話好累,因為上S.&HE堂時Mrs Angel 全堂都無出現 所以佢同另外三個班長要全堂企係到維持秩序,我問佢知唔知點解,佢話老師無講 , 咁都得???

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-24 17:27 硐表
我見佢p.5岩晒, 所以冇revision, 咁但係佢淨係寫unit 9, 佢unit 9做左2版, 仲有一版係未做過既, 所以我就係唔清楚佢地係咪要做晒成個unit 9定係淨係做2版, 我覺得老師應該寫做p.x - x會易明d, 好似maths咁

...

leechi,

放心, 我自己都揸車行過條路, ok架, 校車叔叔都好小心, 我未聽我個囡講過佢有暈車浪出現, 我諗都唔係開得好快.

cy-ma,
多d入黎大家分享下呀, 今朝便服日justin有冇特別著d乜野衫呀? 我個囡話飯堂d人話可以著公主裙同埋男仔著到蜘蛛夾都得架喎, 不過我當然唔比佢著公主裙啦, 比佢著左條裙返學咋

係呀,justin都係咁講,笑水我!

原本我想俾佢著套波衫,因為佢今日放學後留係度上足球班,但好似唔係幾好咁,所以最後都係俾佢著tee + 波boot 算嘞.

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-25 10:57 硐表
leechi,

放心, 我自己都揸車行過條路, ok架, 校車叔叔都好小心, 我未聽我個囡講過佢有暈車浪出現, 我諗都唔係開得好快.

cy-ma,
多d入黎大家分享下呀, 今朝便服日justin有冇特別著d乜野衫呀? 我個囡話飯堂d人話可以 ...

[ 本文章最後由 CY-ma 於 07-10-29 09:03 編輯 ]

Hi Hi...  

咁靜嘅??  

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-27 14:28 硐表

Tatama123,

Honestly, I don't really care about the campus, :loveliness: :loveliness: 至於學術及會考成績方面, 我無好詳細咁析過,但兩間根本係唔同教學模式的學校, 以我所理解的St Stephen 係介乎 int’l & traditional 之間, St Paul Boy 就係人所共知的 traditional primary school, 所以真係好難比較, 睇你小朋友受邊套.
St Stephen 每班最多33. 我唸其他學校人數都係差唔多.
至於你講的St Joseph, 唔好意思, 我答唔到你, 因為it is not my cup of tea.
係津校方面, 反而我個人比較喜歡華仁, 但我唔係幾想囝囝讀下午班,所以都係放棄了.  :( :(

原文章由 Tatama123 於 07-9-26 10:51 硐表
Justinmami,

St Stephen 環境優美, 讀書壓力不大,對小朋友成長的確好好, 你對St Paul Boy 評價如何, 除校園細及舊外, 學術及會考成績會高小小嗎? 你仔仔讀那間幼稚園? 另外話有日冇老師上堂, 學校沒有找別的老師伐 ...

我問返我個囝囝, 佢上年有冇試過老師冇上堂, 佢話有, 但班長走左落教員室, 之後有老師上黎代課.

原文章由 Justinmami 於 07-9-25 10:56 硐表
justin 尋日放學返嚟話好累,因為上S.&HE堂時Mrs Angel 全堂都無出現 所以佢同另外三個班長要全堂企係到維持秩序,我問佢知唔知點解,佢話老師無講 , 咁都得???

...

加左啦, 加左啦,

在小學一覽中已經加入了聖士提反書院附屬小學啦. 

係囉, 我問我個囝,點解班長唔去教員室搵老師, 佢死都話唔可以隨便離開課室,否則會受罰,真係比佢激水

原文章由 小嬅咪 於 07-9-27 16:29 硐表
我問返我個囝囝, 佢上年有冇試過老師冇上堂, 佢話有, 但班長走左落教員室, 之後有老師上黎代課.

原文章由 小嬅咪 於 07-9-27 16:36 硐表
加左啦, 加左啦,

在小學一覽中已經加入了聖士提反書院附屬小學啦. 

家陣d咁負責任嘅班長真係好難搵....企足一堂呀陰功

原文章由 Justinmami 於 07-9-27 16:47 硐表
係囉, 我問我個囝,點解班長唔去教員室搵老師, 佢死都話唔可以隨便離開課室,否則會受罰,真係比佢激水

你講嘅都係好學校,是旦入一間都無錯嘅!各有各"粉絲", 如果無背景資料, 好難比較.

原文章由 Tatama123 於 07-9-26 10:51 硐表
Justinmami,

St Stephen 環境優美, 讀書壓力不大,對小朋友成長的確好好, 你對St Paul Boy 評價如何, 除校園細及舊外, 學術及會考成績會高小小嗎? 你仔仔讀那間幼稚園? 另外話有日冇老師上堂, 學校沒有找別的老師伐 ...

Photos of Casual wear day have been uploaded on SSCPS site. Check it out la!

真係辛苦哂D班長,希望冇下次啦!
Dress Special Day photos: 小朋友好活躍Wow

原文章由 Justinmami 於 07-9-25 10:56 硐表
justin 尋日放學返嚟話好累,因為上S.&HE堂時Mrs Angel 全堂都無出現   

Hi, Junior-Fan and others SSCPS parents,
Next week is the Swimming Gala. It is a very joyful event. Last year, I attended it and found it was well organized and the weather was fine. Students, staff and parents participated and enjoyed it.
However, this year I cannot come because of work.
‹ 上一主題|下一主題