用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖士提反書院附屬小學 有冇赤柱聖氏提反小學既家長呀????
go

有冇赤柱聖氏提反小學既家長呀???? [複製鏈接]

暫時都係三至四樣,應該唔算多。

原文章由 mattsmum 於 07-9-17 18:21 硐表
我明年需為仔仔小學撰校而煩惱,  but is this true?
"學校從今年起改了政策. 功課量多了很多 (約6-7份 / 日).  而且對學術上要求也非常緊張, 不像已往的開心地學習. "

...

justin 成日都話唔夠時間食lunch, katie & jasmine 有無咁情況?

原文章由 louise8702 於 07-9-17 23:41 硐表
唔緊要啦,"唔"字真係好難聽倒ga。

Katie 話今日lunch後跟大隊去沙灘玩好開心,下次就想去繩網陣,I am so jealous

我覺得P1返全日已经好忙,還有Piano,都差唔多啦

[quote]原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 ...

jasmine冇呢個問題喎, jasmine仲日日都食好多野, 飲2碗湯呀 係屋企都係半碗架咋, 有時仲話要添飯, 佢仲有時間去玩喎..... 尋日佢話食完lunch聽到有人話去沙灘, 佢咪又跟住去囉, 我仲問佢有冇老師帶, 佢話有架, 林sir帶架, 我問佢有幾多人去, 佢話有30人架, 仲話好開心

呀, 仲有呀, 我想問下你地既小朋友呢做maths會唔會有錯架? B wong sir之前咪話錯左由得佢既, 你地會唔會架? 我個囡呀, 尋日6條錯3條, 我真係忍唔住要佢做過, 佢唔係唔識做, 而家心散心急, 睇一半就算, 所以成日都做錯, 你地有冇方法去改善呢個問題呀?

原文章由 Justinmami 於 07-9-18 11:26 硐表
justin 成日都話唔夠時間食lunch, katie & jasmine 有無咁情況?

Any comment??

原文章由 People3 於 07-9-17 14:31 硐表
各位赤柱聖氏提反家長好!

好開心看到妳們能在bk找到同校家長和有不同的分享。

我明年需為仔仔小學撰校而煩惱,  赤柱聖氏提反小學是dream school之一.  

但最近從朋友口中聽一些學校的流傳-->  學校從今年起改了政策. 功課量多了很多 (約6-7份 / 日).  而且對學術上要求也非常緊張, 不像已往的開心地學習.  請各位家長分享這流傳是否正確.

另外, 請問學校教授英語的老師是否NET?  老師們的態度和要求?  學生們的操行?  學校有可優點和有待改善的地方?

謝謝各位寶貴的意見!

people3

people3,

但最近從朋友口中聽一些學校的流傳-->  學校從今年起改了政策. 功課量多了很多 (約6-7份 / 日).  而且對學術上要求也非常緊張, 不像已往的開心地學習.  請各位家長分享這流傳是否正確. ----->到目前為止, 每日都係好少功課, 可能corr.都係一樣, 咁如果岩晒既就變左少左一樣, 每日我個囡30mins內完成, 遲d會唔會多d我就唔知lu, 學術上要求我唔覺喎, 因為學校都冇要求我

另外, 請問學校教授英語的老師是否NET?  老師們的態度和要求?  學生們的操行?  學校有可優點和有待改善的地方? ---- >英文老師係外藉老師, 係完全唔識中文既, 我問我個囡最鍾意上乜堂佢就答我上英文堂. 老師都要求小朋友上堂時要正正經經, 唔好玩, 操行就暫時未知. 學校優點就係活動教學同埋語言好好, 缺點我未知, 因為只係返左2個幾星期.

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-18 14:46 硐表
people3,

但最近從朋友口中聽一些學校的流傳-->  學校從今年起改了政策. 功課量多了很多 (約6-7份 / 日).  而且對學術上要求也非常緊張, 不像已往的開心地學習.  請各位家長分享這流傳是否正確. ----->到目前為止,  ...

Hi people 3,

I think they will increase the homeworks from P3.  As my elder son is now in P3 and there is around 5-6 homeworks a day.  However, there was not many homeworks in P1-P2.

My younger is studying in P1 this year and he can finish all the homeworks within half an hour.  He always complains that there is not many homework for him.

我覺得他們的功課量是合理, 如果太過開心的學校又擔心小朋友學不到東西.

這間學校的學生的操行都不太差. 還有, G.6是要寄宿的, 那時小朋友還會學到自己照顧自己, 這些東西在現有的家庭長大的小朋友是很難學到的.

原文章由 People3 於 07-9-18 13:44 硐表
Any comment??

請問07interview 問甚麼?

請問07interview 問甚麼? 形式係點?每月Lunch 學校飯錢及車費要多少? 一班有幾多人?男多定女多?唔知中學會考成績如何?

Katie 話如果整張枱食完lunch,老師就讓他們離開自由活動,包括去沙灘,即佢成日話的「第三個Recess」。Justin可能被同枱高年級催,因為lunch有1小時應該足夠。

[justin 成日都話唔夠時間食lunch, katie & jasmine 有無咁情況?

星期四重有甜品, 其實好多時只不過係雪糕, 但d小朋友已經好期待那一日. 

原文章由 louise8702 於 07-9-18 20:28 硐表
Katie 話如果整張枱食完lunch,老師就讓他們離開自由活動,包括去沙灘,即佢成日話的「第三個Recess」。Justin可能被同枱高年級催,因為lunch有1小時應該足夠。

[justin 成日都話唔夠時間食lunch, katie & jasmine 有無咁情 ...

小嬅媽,
係呀係呀, 佢地真係好期待星期四既甜品架, 尋日都有甜品呀, jasmine幾開心呀, 仲問我咁星期四仲有冇

各位,
我有個問題想問下, 學校寫左家課冊話聽日S&HEd有traial quiz, 想問下知唔知形式係點, 你地有冇同小朋友串生字, 我見佢地d worksheet係比左d字佢地, 好似填充咁, 咁quiz係咪都係咁架? 另外話會有traial spelling & dict. 咁你地點幫佢地背呀? 因為jasmine睇就ok, 但係讀個音出黎要佢串返成個字就唔係好掂呀, 我都唔知點幫佢好, 你地有冇建議呀?

原文章由 小嬅咪 於 07-9-19 09:10 硐表
星期四重有甜品, 其實好多時只不過係雪糕, 但d小朋友已經好期待那一日. 

請問去沙灘有無危險, 萬一去左近海邊玩點算?

放心, 有老師睇住架

原文章由 Leechi 於 07-9-19 10:41 硐表

係呀, justin都好期待"甜品"日架, 我覺得學校呢個安排真係唔錯!  

我估quiz係比d字佢地填充,就好似worksheet, 因為本notebook marked “no need to memorize the spelling”.

如果小朋友知道個字點解咁倂音,佢會容易撐握d.

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-19 10:11 硐表
小嬅媽,
係呀係呀, 佢地真係好期待星期四既甜品架, 尋日都有甜品呀, jasmine幾開心呀, 仲問我咁星期四仲有冇

各位,
我有個問題想問下, 學校寫左家課冊話聽日S&HEd有traial quiz, 想問下知唔知形式係點, 你 ...

原來justin 係同katie , 不過佢話佢成日唔夠時間食d飯餸, 唔知佢搞咩???

原文章由 louise8702 於 07-9-18 20:28 硐表

[justin 成日都話唔夠時間食lunch, katie & jasmine 有無咁情 ...

尋日同ms.kung傾左一陣, 發覺jasmine都唔係太差, 佢話佢pick up得都幾快, 真係好彩, thanks god

原文章由 Justinmami 於 07-9-19 12:53 硐表
原來justin 係同katie 同枱, 不過佢話佢成日唔夠時間食晒d飯餸, 唔知佢搞咩???

係啦, 唔須要太担心嘅, as what Ms. Kung said, 佢地仲細, 俾多dd時間佢地同自己!
尋晚真係俾justin激水 ,我由day 1 已經同佢講每日做完功課都要自己double-check一次有無做漏. 點知尋晚返到屋企檢查佢d功課時發現佢做漏一頁英文, 但佢已經瞓咗, 所以唯有今朝早十分鐘起身做...

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-20 13:00 硐表

尋日同ms.kung傾左一陣, 發覺jasmine都唔係太差, 佢話佢pick up得都幾快, 真係好彩, thanks god

jasmine咪又係.....佢仲衰, 唔只做漏一樣呀, maths做漏p.7, jolly phonics呢就寫漏d, 中文字就鬼咁肉酸, 激死我呀, 仲有呀, 叫佢自己執書包啦, 連英文folder都冇帶呀, 真係跟少d都唔得

原文章由 Justinmami 於 07-9-20 15:52 硐表
係啦, 唔須要太担心嘅, as what Ms. Kung said, 佢地仲細, 俾多dd時間佢地同自己!
尋晚真係俾justin激水 ,我由day 1 已經同佢講每日做完功課都要自己double-check一次有無做漏. 點知尋晚返到 ...

而家做父母真係EQ低d都頂唔順 

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-20 16:07 硐表
jasmine咪又係.....佢仲衰, 唔只做漏一樣呀, maths做漏p.7, jolly phonics呢就寫漏d, 中文字就鬼咁肉酸, 激死我呀, 仲有呀, 叫佢自己執書包啦, 連英文folder都冇帶呀, 真係跟少d都唔得

...

Thanks for your comment.

people3

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-18 14:46 硐表
people3,

但最近從朋友口中聽一些學校的流傳-->  學校從今年起改了政策. 功課量多了很多 (約6-7份 / 日).  而且對學術上要求也非常緊張, 不像已往的開心地學習.  請各位家長分享這流傳是否正確. ----->到目前為止,  ...
‹ 上一主題|下一主題