用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖士提反書院附屬小學 有冇赤柱聖氏提反小學既家長呀????
go

有冇赤柱聖氏提反小學既家長呀???? [複製鏈接]

醒目開學勳章

11月頭就好啦, 得唔得都可以了左件心事嘛, 可以close file. 我eq低, 好怕等野的.

我都未得閒同佢練習下interview呀, 都要的起心肝準備一下了.

原文章由 Justinmami 於 07-9-12 10:37 硐表
唔知今年有無變,我去年11月頭已經收到通知.

我諗最重要係睇小朋友夠唔夠主動同自信, 肯唔肯表達自己.

原文章由 AndyRain 於 07-9-12 11:35 硐表
11月頭就好啦, 得唔得都可以了左件心事嘛, 可以close file. 我eq低, 好怕等野的.

我都未得閒同佢練習下interview呀, 都要的起心肝準備一下了.

My younger son is now in P1, actually, he is not very good in Mandarin and English when he was interviewed last year.  And he got accepted in November.  If you cannot recieved the acceptance in the first round, then you can wait till Jan next year.

My elder son got accepted in Dec 3 yr ago.

Interview result is based on the character of the kids, they will accept them even they cannot speak in English or Mandarin.  So, pls dont worry.

醒目開學勳章

Hi, Thomasthetrain

真的嗎? 聽完你咁講, 我更鐘意間學校, 因為真係揀學生自己的個性/能力是否適合, 比較fair play.  

點解你們沒有人提過升中的問題既?? 你們全都打算讀完小六俾佢地出國讀書呀?

原文章由 Thomasthetrain 於 07-9-12 13:30 硐表

My younger son is now in P1, actually, he is not very good in Mandarin and English when he was interviewed last year.  And he got accepted in November.  If you cannot recieved the acceptance in the  ...

HI..大家好呀..

我都係對聖士提反好有興趣,各位過來人可知
11月出世細仔,收的機會會較微嗎??學費以外的費用
(如課外活動,etc...)費用多及貴ma??
原文章由 AndyRain 於 07-9-12 13:39 硐表

真的嗎? 聽完你咁講, 我更鐘意間學校, 因為真係揀學生自己的個性/能力是否適合, 比較fair play.  

點解你們沒有人提過升中的問題既?? 你們全都打算讀完小六俾佢地出國讀書呀?

...

Justinmami

Thank you so much.

[
quote]原文章由 Justinmami 於 07-9-12 10:48 硐表
Louise,

唔係喎, 阿仔話今日食完 lunch, 龔老師會帶佢哋去繩網陣玩! 佢好期待o架!

Eng Writing, 你係咪指嗰本 writing copybook? 應該逢星期五先要帶.

19号晚我都會去,到時可以見吓面!  

... [/quote]

係呢, 你哋小朋友有無喺出面學樂器,定喺學校學?

請問有沒有3C的家長?

原文章由 AndyRain 於 07-9-12 13:39 硐表

...

不是, 我兩個仔如無意外都會在st. stephen 完成中學課程.

Louise & justinmami,

19號我都會去呀, 到時我地諗諗點相認先.

louise,
尋晚我個囡話mrs. angel叫佢暫代班長, 叫佢睇邊個傾計就"擇"名, 佢話佢"擇"左katie個名, 我問佢點解, 佢話佢傾計 你返去唔會話katie, 我當笑料咁講你知咋. 我跟住即刻問我個囡, 咁佢自己有冇比justin"擇"過名, 佢梗係答冇啦

jasmine係蘋果組呀, 最小星星架, 得9粒咋, 佢話本身有11粒架, 不過佢地傾計所以比老師"擇"左2粒走, 佢話芒果組有19粒呀 佢地蘋果組真係要努力努力啦.

Jasmine mami,

Thanks for your tips on katie. 我八到有学校P1下星期開始默書,錯一個扣3分,60分合格,中默連堂1.5hrs,D家長好緊張。我覺得St Stephen好幸福,還有時間去適應。

19号不如著黑色衫,然後周圍望(just kidding),可以容易D辨認,但又唔係好Odd咁。

Katie 有学piano, 佢話喜歡管樂,亦會在學校學recorder. Justin 呢?

原文章由 Justinmami 於 07-9-12 21:46 硐表
係呢, 你哋小朋友有無喺出面學樂器,定喺學校學?

早晨呀咁多位!

Justin 學開 african drum, but only for leisure
學校assign佢學cello, 不過佢話喜歡recorder多d,所以我都比佢學recorder, 但就係出面學.

小朋友選擇了咩課外活動?  Justin 選了佢致愛 -- 足球

原文章由 louise8702 於 07-9-13 23:42 硐表
Katie 有学piano, 佢話喜歡管樂,亦會在學校學recorder. Justin 呢?

louise,
小朋友一有機會呢就jar住雞毛當令箭 , 我個女上星期比班主任罰企呀, 佢好唔忿氣呀, 佢話佢問班長可唔可以去廁所(justinmami, 放心, 唔係justin, jasmine話係第二個班長), 我聽到班長話可以咪去囉, 點知原來佢聽得唔清楚原來班長話唔可以, 所以"擇"左佢名, 跟住比ms.kung罰企, 佢返黎喊呀, 我地叫佢下次問清楚先囉

jasmine有學開piano, 所以都唔會係學校學lu, 你地會幫小朋友係學校幫乜課外活動呀? 比錢果d你地學唔學呀?

我星期三會著黑色衫, 到時我地相認下先.

原文章由 louise8702 於 07-9-13 23:28 硐表
Jasmine mami,

Thanks for your tips on katie. 我八到有学校P1下星期開始默書,錯一個扣3分,60分合格,中默連堂1.5hrs,D家長好緊張。我覺得St Stephen好幸福,還有時間去適應。

19号不如著黑色衫,然後周圍望(just kidding) ...

[ 本文章最後由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-17 10:53 編輯 ]

各位赤柱聖氏提反家長好!

好開心看到妳們能在bk找到同校家長和有不同的分享。

我明年需為仔仔小學撰校而煩惱,  赤柱聖氏提反小學是dream school之一.  

但最近從朋友口中聽一些學校的流傳-->  學校從今年起改了政策. 功課量多了很多 (約6-7份 / 日).  而且對學術上要求也非常緊張, 不像已往的開心地學習.  請各位家長分享這流傳是否正確.

另外, 請問學校教授英語的老師是否NET?  老師們的態度和要求?  學生們的操行?  學校有可優點和有待改善的地方?

謝謝各位寶貴的意見!

people3

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-17 10:44 硐表
louise,
小朋友一有機會呢就jar住雞毛當令箭 , 我個女上星期比班主任罰企呀, 佢好唔忿氣呀, 佢話佢問班長可唔可以去廁所(justinmami, 放心, 唔係justin, jasmine話係第二個班長), 我聽到班長話可以咪去囉, 點 ...

哎呀, jasmine 一定係好hurt

其實一年班無咩choice, luckily 有justin 嘅致愛 -- 足球, 所以每個星期二都會留低...  jasmine 有無參加課外活動?
好,我星期三都變黑人,穿黑色衫,黑色褲  , 不過如果到時大部份人都係穿黑色衫咁點算???

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-17 10:44 硐表
louise,
小朋友一有機會呢就jar住雞毛當令箭 , 我個女上星期比班主任罰企呀, 佢好唔忿氣呀, 佢話佢問班長可唔可以去廁所(justinmami, 放心, 唔係justin, jasmine話係第二個班長), 我聽到班長話可以咪去囉, 點 ...

jasmine都想學足球呀, 佢好鍾意架, 成日同我阿哥踢架, 我叫佢自己問下除sir可唔可以女仔參加, 另外, 我可能會比佢學tennis囉, 不過都要問一問佢自己, 如果佢冇興趣唔學我仲好 ....慳返, 我想幫佢報choir, 因為唔洗錢麻, 我仲想問下佢報唔報圍棋班$500都ok, 你知啦, 學費已經咁貴, 真係要慳得就慳

原文章由 Justinmami 於 07-9-17 15:42 硐表
哎呀, jasmine 一定係好hurt

其實一年班無咩choice, luckily 有justin 嘅致愛 -- 足球, 所以每個星期二都會留低...  jasmine 有無參加課外活動?
好,我星期三都變黑人,穿黑色衫,黑色褲  , 不過如果到時 ...

女仔學足球, 應該得喎, 因為我記得我去年睇過佢地學校function d相都見到有女仔參加!

原本 justin 都想學圍棋, 不過佢星期五已經有嘢做所以要放棄!
我都想幫justin 報choir, 但係好似要老師揀先有得玩

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-17 16:01 硐表
jasmine都想學足球呀, 佢好鍾意架, 成日同我阿哥踢架, 我叫佢自己問下除sir可唔可以女仔參加, 另外, 我可能會比佢學tennis囉, 不過都要問一問佢自己, 如果佢冇興趣唔學我仲好 ....慳返, 我想幫佢報choir, 因 ...

咁不如叫埋justin報choir啦, 試下麻, 一齊柴娃娃
louise, 咁katie呢? 會幫乜野呀?

原文章由 Justinmami 於 07-9-17 16:34 硐表
女仔學足球, 應該得喎, 因為我記得我去年睇過佢地學校function d相都見到有女仔參加!

原本 justin 都想學圍棋, 不過佢星期五已經有嘢做所以要放棄!
我都想幫justin 報choir, 但係好似要老師揀先有得玩 :h ...

[ 本文章最後由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-17 17:43 編輯 ]

我明年需為仔仔小學撰校而煩惱,  but is this true?
"學校從今年起改了政策. 功課量多了很多 (約6-7份 / 日).  而且對學術上要求也非常緊張, 不像已往的開心地學習. "

原文章由 People3 於 07-9-17 14:31 硐表
各位赤柱聖氏提反家長好!

好開心看到妳們能在bk找到同校家長和有不同的分享。

我明年需為仔仔小學撰校而煩惱,  赤柱聖氏提反小學是dream school之一.  

但最近從朋友口中聽一些學校的流傳-->  學校從今年起改了政 ...

唔緊要啦,"唔"字真係好難聽倒ga。

Katie 話今日lunch後跟大隊去沙灘玩好開心,下次就想去繩網陣,I am so jealous

我覺得P1返全日已经好忙,還有Piano,都差唔多啦

[quote]原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-9-17 10:44 硐表
louise,
小朋友一有機會呢就jar住雞毛當令箭
‹ 上一主題|下一主題