用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 路德會梁鉅鏐小學 有沒有沙田梁鉅鏐家長?
go

有沒有沙田梁鉅鏐家長? [複製鏈接]

0    0    0    0

妳想傾點乜呢 ?

我都係, 我個女今年讀小一, 你地呢

原文章由 prettylily 於 07-9-6 00:28 硐表
妳想傾點乜呢 ?

到.

小朋友也是小一, 幾天也沒有功課, 真開心.

你們的小朋友係邊班架, 我個女係1A班, 昨日佢地老師選班長, 選中我個女, 佢不知幾開心, 不過老師話試一個星期, 如果適合先比佢做, 我個女都係無功課做

Hi 各位,小兒讀小一, 我一直好擔心他難適應,幸好這幾日返學他都開心.不過,教他執書包教極都吾曉!

呢間學校係咁.....好似 over 25 度先可以開冷氣的,
有時, 如果天氣比較涼d, 好似呢幾日咁, 就更加沒有
得開, 所以 開左學幾日, 應該學校冇開過冷氣.....

呢間學校唔太好啦, 太著重精英班, 其他班, 我自己覺得
會唔太點著重...例如 : 好似一些活動, A 班差不多全班
可以參與..其他 幾個啦...(3-4 位), 總之唔太公平啦, 自己
覺得.........

係咩, 有d咁嘅事, 我唔知, 你小朋友是否在此校讀, 可否再講多d呢間學校呀

原文章由 prettylily 於 07-9-7 22:50 硐表
呢間學校係咁.....好似 over 25 度先可以開冷氣的,

呢間學校唔太好啦, 太著重精英班, 其他班, 我自己覺 ...

我大女係佢地度畢業.......
家姐個女仲讀緊小五..
今年剛同 下午班合併轉全日...
所以都好似未預備好...
見到張 timetable....都好似少左好多堂數(有d 科目)
好似 maths 咁, 以前都會有兩堂連堂..今年變左 1 堂
多左 d 導修堂....感覺比以前半日好似好迫咁.....
maybe later 會好d 卦..........
大女讀果時, 就幾注重 A 班的, 好多時比賽之類既事
都會比A班多d 學生參與.....or A班 win呀.....
同時係會谷A班多 lor........
(全自己覺得.......)

原文章由 prettylily 於 07-9-7 22:50 硐表

呢間學校唔太好啦, 太著重精英班, 其他班, 我自己覺 ...

我個孩子今年剛剛畢業,在這裡讀了六年。我覺得自己沒有幫她揀錯學校,這間學校老師真的很用心,特別是黄燕霞副校長....很用心,從不花時間去做門面功夫...不花巧。在沙田區派位成績很理想,但又低調地、默默地去幹的學校。孩子—現在升上中一...
功課、學習也很適應。
可能在五、六年級時小學時,老師時常要他們背一些無厘頭
既詩...課文...對於背誦他們只須用很小時間便能完成。
我個陣都有d唔高興...
成日自言自語..."又背...又背..."但到了中學係有用架.
二年級開始就有精英班,老實說我孩子都是精英班的,但跟本
沒有您所說什麼也是精英班優先。
我希望您們的小孩子在這裡讀得開心....
:-) :-

我自己覺得姐.....

不過, 黄燕霞副校長....真係很用心,甚麼詩詞, 歌 (fu) 都會教佢地諗..........用普通話, 所以佢地係一年級到都可以識好多....
呢樣值得一讚.............

今日開始返全日, 我個女好緊張, 驚食唔晒d飯, 又驚老師唔等埋佢, 因為佢平時食飯都食成個鐘

我都希望我個女開開心心, 唔好驚返學, 希望我無選擇錯

在9月1日的家長會中, 黃校長說明年起小三開始才有精英班, 今年的小一會一起升小二的.

老師說明天要帶一卷廁紙在午餐後用, 但我每天也有給小朋友一包紙巾, 還要嗎?

老師話要帶, 我諗帶好D, 各個小朋友有帶, 佢無帶就唔開心啦

原文章由 October 於 07-9-10 16:46 硐表
在9月1日的家長會中, 黃校長說明年起小三開始才有精英班, 今年的小一會一起升小二的.

老師說明天要帶一卷廁紙在午餐後用, 但我每天也有給小朋友一包紙巾, 還要嗎? ...

‹ 上一主題|下一主題