用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 免學費讀美國長春藤大學
go

免學費讀美國長春藤大學 [複製鏈接]

見到為數不多不少的中華兒女學界尖子,得到美國一些長春藤大學的青睞,免學費之餘並給予獎學金到當地留學。請問那些學生的家長是怎樣為子女「舖橋搭路」的呢?那些學生一般都在中學時期曾在美國以交換生身份作短期游學,香港哪所中學有類似的交換生計劃呢?

請各位不吝賜教討論討論。
   0    0    0    0

如果你想仔女讀ivy league school 而又唔想他一早去留學﹐你要預左他會考要起碼8個A。我的大學(MIT)同學要8A以上﹐有好多課外活動等。我又唔覺他們要去外國做交換生。其實美國D大學有一樣好﹐如果它收你﹐你一定可以讀的﹐就算無錢﹐它會比grant你或者借錢比你讀。大部份的獎學金都唔會係大學比﹐它們會比grant。香港有好多其他的獎學金﹐如尤德﹐尤德會比3年錢(第4年自己找辦法)﹐規定你好似畢業後3年一定要返香港做野﹐如果唔返﹐就要還錢。我老公就唔鐘意那個限制﹐所以無要﹐問學校要grant同借錢。

原文章由 Odin 於 07-9-5 18:50 硐表
見到為數不多不少的中華兒女學界尖子,得到美國一些長春藤大學的青睞,免學費之餘並給予獎學金到當地留學。請問那些學生的家長是怎樣為子女「舖橋搭路」的呢?那些學生一般都在中學時期曾在美國以交換生身份作短期游學,香港 ...

噢!多謝你答我。

咁學生除左成績好之外,仲需要d乜呢?又應該幾時向果d大學申請呢?作為家長又可以點幫下仔女呢請問?

唔好意思,一大堆問題

原文章由 ivyscyip 於 2007/9/5 21:25 硐表
如果你想仔女讀ivy league school 而又唔想他一早去留學﹐你要預左他會考要起碼8個A。我的大學(MIT)同學要8A以上﹐有好多課外活動等。我又唔覺他們要去外國做交換生。其實美國D大學有一樣好﹐如果它收你﹐你一定可以讀的﹐就算 ...

要成績好﹐有課外活動﹐最好係做D volunteer work 同埋D領袖既位(如head prefect). 另外﹐要考SAT,SAT II同TOEFL。我之前舊制就SAT要起碼1400分以上(1600分滿分)﹐而家就改左制﹐我唔知個equivalent score.

美國D學校application就每年的12月deadline,你可以報一間early admission (好似10月交﹐不過除非你好優秀﹐通常都唔收會defer到其他學生報晒先決定﹐兼如果收就一定要去讀)。第2年既4月就會出results。係香港讀中學的話就會係中6個年報名。個application會叫你寫一篇野﹐間間學校都唔同﹐仲要2-3封既reference letter (個reference letter 係唔比得個applicant 睇的)。另外﹐之後1-2月就會揀D學生去比D alum interview (就算有interview,其實都未必得).其實美國Dtop school每年收<5個香港直接去的學生﹐仲要有D係international school的。

家長無乜野可以幫到手的﹐除左兩個factor 之外﹕(1)好有錢﹐可以捐錢比學校起新building, 或 (2) 係校友。美國其實好睇個學生自己的﹐千其唔好幫仔女甘多(如打電話問學校問題﹐同個仔去interview),一定要仔女自己做。

仲有阿﹐我諗你唔係問點入ivy league school, 因為ivy league school 得8間(harvard, yale, cornell, dartmouth, upenn, brown, columbia, princeton),而係美國名校。

原文章由 Odin 於 07-9-6 21:28 硐表
噢!多謝你答我。

咁學生除左成績好之外,仲需要d乜呢?又應該幾時向果d大學申請呢?作為家長又可以點幫下仔女呢請問?

唔好意思,一大堆問題

...

哎吔!好多謝你寶貴o既分享,我開始有少少方向啦!唔該晒!

另外你講得o岩,目標唔係淨係Ivy League School,亦包括其他如MIT之類的名校,或者甚至不一定局限於美國的大學。

其實我對海外留學所知甚少,希望還能從多方面了解多些,真的十分感謝你。

原文章由 ivyscyip 於 2007/9/6 21:48 硐表
要成績好﹐有課外活動﹐最好係做D volunteer work 同埋D領袖既位(如head prefect). 另外﹐要考SAT,SAT II同TOEFL。我之前舊制就SAT要起碼1400分以上(1600分滿分)﹐而家就改左制﹐我唔知個equivalent score.

美國D學校applicat ...

另外請問SAT II係乜東東?同SAT II Chinese係咪同一樣野黎架?

原文章由 ivyscyip 於 2007/9/6 21:48 硐表

SAT II 以前叫achievement test, 係分科的。美國D大學要你報3科的成績﹐一定要考writing同maths,另外一科就任你考。通常maths都會滿分﹐所以一定無問題。你可以考好多科都得﹐但係真係幾貴架﹗我自己就考左5科(writing, spanish, math, chemistry, biology)﹐用左我父母好多錢﹐老公就考左3科。

唔記得講﹐你每報一間學校都要比 application fee﹐所以唔好諗住魚翁撒網﹐會好貴

原文章由 Odin 於 07-9-6 22:19 硐表
另外請問SAT II係乜東東?同SAT II Chinese係咪同一樣野黎架?

係美國讀高中會比較容易入好大學嗎?

原文章由 ivyscyip 於 07-9-6 22:29 硐表
SAT II 以前叫achievement test, 係分科的。美國D大學要你報3科的成績﹐一定要考writing同maths,另外一科就任你考。通常maths都會滿分﹐所以一定無問題。你可以考好多科都得﹐但係真係幾貴架﹗我自己就考左5科(writing, span ...

我覺得係﹗如我的high school﹐我個年有5個人去左MIT讀﹐我諗全香港都無甘多我就唔信我間high school 的quality 會好過晒全香港。重有﹐如果想去讀D出名的state u (UCLA, UC Berkely),更係CA high school好啦。

原文章由 Goody 於 07-9-8 10:54 硐表
係美國讀高中會比較容易入好大學嗎?

似乎要父母有米先得喎......

原文章由 ivyscyip 於 2007/9/9 22:32 硐表
我覺得係﹗如我的high school﹐我個年有5個人去左MIT讀﹐我諗全香港都無甘多我就唔信我間high school 的quality 會好過晒全香港。重有﹐如果想去讀D出名的state u (UCLA, UC Berkely),更係CA high school好啦。

...

你間係咪private high school?  在香港讀完中3才去會否太遲?

原文章由 ivyscyip 於 07-9-9 22:32 硐表

...

No...Public school...

原文章由 Goody 於 07-9-10 09:06 硐表
你間係咪private high school?  在香港讀完中3才去會否太遲?

就算父母有米比D仔女係美國讀high school, D仔女都係foreign students,唔會當你係local架。

原文章由 Odin 於 07-9-10 00:03 硐表
似乎要父母有米先得喎......

咁即係讀High school都貴過人?

原文章由 ivyscyip 於 2007/9/10 13:12 硐表
就算父母有米比D仔女係美國讀high school, D仔女都係foreign students,唔會當你係local架。

o岩o岩有個家長同我講,係美國讀high school淨學費都萬幾蚊一個月,係咪最低消費?

原文章由 Odin 於 2007/9/10 15:39 硐表
咁即係讀High school都貴過人?

响美國讀私立高中, 坐底30萬一年(學資+住宿+ 其他)o

原文章由 Odin 於 07-10-5 07:48 硐表
o岩o岩有個家長同我講,係美國讀high school淨學費都萬幾蚊一個月,係咪最低消費?

而家SAT II唔駛考writing啦, 因為SAT I己經加左個writing試。

原文章由 ivyscyip 於 07-9-6 22:29 硐表
SAT II 以前叫achievement test, 係分科的。美國D大學要你報3科的成績﹐一定要考writing同maths,另外一科就任你考。通常maths都會滿分﹐所以一定無問題。你可以考好多科都得﹐但係真係幾貴架﹗我自己就考左5科(writing, span ...

呢幾年, 香港直接入HYP既, 主要係國際學校學生, 如LPC, HKIS, IS, KGV等, 本地學校入倒既, 非常少; 好似DBS近幾年都食白果。

原文章由 ivyscyip 於 07-9-6 21:48 硐表

美國一D最Top最有錢既私立大學, 係有所謂" Need Blind " 收生原則; 即係話响決定收生過程中, 係唔會睇申請人有冇錢交學費既; 取錄與否, 完全係睇申情人既才華/能力; 眞係收左既話, 學校會比Financial Assistance所有需要既學生。

不過"Need Blind"只係比美国籍學生(加拿大都得), InternationalStudent 係冇既(除左幾間最有錢如Harvard ,Yale ); 即係話, 如果申請人冇錢, 就算收左, 都可能冇Financial assistance既。

通常呢D學校每校只有好少錢, 留比International Student 做Financial Assistance, 用晒既話, 你成績再好, 都唔會收,

可以咁講, 有錢既話, 係易D入美國名牌大學既。

原文章由 ivyscyip 於 07-9-5 21:25 硐表
如果你想仔女讀ivy league school 而又唔想他一早去留學﹐你要預左他會考要起碼8個A。我的大學(MIT)同學要8A以上﹐有好多課外活動等。我又唔覺他們要去外國做交換生。其實美國D大學有一樣好﹐如果它收你﹐你一定可以讀的﹐就算 ...

[quote]原文章由 中天英 於 07-10-9 01:11 硐表
呢幾年, 香港直接入HYP既, 主要係國際學校學生, 如LPC, HKIS, IS, KGV等, 本地學校入倒既, 非常少; 好似DBS近幾年都食白果。

May I know what is the full name of HYP?  Thanks.
‹ 上一主題|下一主題