用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08 根德園 K1 上午班(Dorset road) 同學請進 ...
樓主: MJS
go

07-08 根德園 K1 上午班(Dorset road) 同學請進 [複製鏈接]

原文章由 ziggy 於 07-9-13 11:12 硐表
我仔話昨日教左個"大"字,重講解"大"既意思同寫法

昨晚用字咭試小兒,應該Week 1的所有中文字都教了

K1C

Hi, all parents,

My daughter is on sick leave these two days (coughing and with running nose).  I hope she could catch up with the schedule.

Grateful for all the updates.

OkaMama

真係?等一陣我試下個仔先
原文章由 Ipapa 於 07-9-14 14:14 硐表

昨晚用字咭試小兒,應該Week 1的所有中文字都教了

K1C

囡囡尋日唱咗隻歌仔,歌詞係"學校裏,朋友多,同讀書,同唱歌"

原文章由 fannylo1621 於 07-9-14 15:44 硐表
真係?等一陣我試下個仔先  

你未試就打定先?

我個仔依幾日成唱-"吹呀吹嗰大波波,吹呀吹嗰大波波" from Kentville
願主祝福我們

我試左啦,佢又好似知又好似唔知咁,比佢激親 不過呢佢成日講住,三個字(學校裏)跟住就xxx唔知道佢想講咩,唔知道妳個小朋友知唔知道呢?
原文章由 Ipapa 於 07-9-14 17:35 硐表

你未試就打定先?

my son said they sang 'London Bridge is Falling Down' on Friday.

原文章由 katiegaby 於 07-9-14 20:49 硐表
我個仔依幾日成唱-"吹呀吹嗰大波波,吹呀吹嗰大波波" from Kentville

My son never tell us what did he do in the school.  But tonight when I asked him did he know how to sing this song and 打開雪櫃........he can sing both...........

Thanks for all the information

原文章由 fannylo1621 於 07-9-16 01:57 硐表
我試左啦,佢又好似知又好似唔知咁,比佢激親 不過呢佢成日講住,三個字(學校裏)跟住就xxx唔知道佢想講咩,唔知道妳個小朋友知唔知道呢?  

Sorry, I've no idea:cry:

K1F

頭先同囝囝傾電話, 佢叫我唔好收線話要拎o的o野俾我睇, 跟住放低電話走咗去, 過咗一陣佢再拎起電話話Miss Chan派咗本story book俾佢, 鬼死咁開心話叫我睇! 佢當我有透視眼, 正一傻豬!

聽到有些家長話老師巳教咗第一週嘅生字, 於是上星期日同佢溫第一週教嘅生字咭, 感覺上老師好似未教! 因為個'大'字後面係1大1小apple, 俾佢睇幅圖時問佢係咩字, 佢答'apple' 而唔係答'大', 俾'手'&'腳'幅圖時問佢佢識答'手手' & '腳腳', 但只俾中文字佢睇時佢就亂咁答, 你o地知唔知其實教咗未? 因之前聽班主任講如果巳教咗嘅生字係會有一張工作字派番同時會有一個'學會了'嘅印! 但我到現時都冇收過.

K1F

我時常聽到其他家長話老師會派食物俾小朋友, 我只係第一日見過佢有拎老師派嘅紫菜返屋企, 其餘聽你o地講老師派嘅食物我都冇見過, 有時都懷疑老師有派俾佢, 不過佢9秒9 食咗? 定係老師根本唔係個個都派?

而sticker, 我so far見囝囝拎個2個, 1個係叮噹, 1個係melody. 你o地o的小朋友呢?

[ 本文章最後由 candyPo 於 07-9-17 13:48 編輯 ]

candypo,

中文字, 真係唔知有冇教.  因為囡囡pn時都有學過下, 又唔係好熟既, 但識識地. 其實, 我唔打算理佢地進度, 由得老師教佢. 好似只有第一日派小食, 好似有幾日有貼紙(係disney d公主, 9成亞囡自己簡 ). 小食/貼紙對都唔重要, 最重要見個囡返得好開心, 都唔多問佢學左咩, 唔想畀壓力佢, 讀得開心就得啦.

for your info, 17/9開始教week 1果 3個中文字.

[ 本文章最後由 easybring 於 07-9-18 12:21 編輯 ]
~easybring~

原文章由 candyPo 於 07-9-17 13:35 硐表
K1F

頭先同囝囝傾電話, 佢叫我唔好收線話要拎o的o野俾我睇, 跟住放低電話走咗去, 過咗一陣佢再拎起電話話Miss Chan派咗本story book俾佢, 鬼死咁開心話叫我睇! 佢當我有透視眼, 正一傻豬!

聽到有些家長話老師巳教 ...

我相信應該教了(不過可能老師只係試下,未正式教都有可能 ),因為囝囝返KV前我們一直全英語和他溝通,playgroup也是英文的,我們亦重來沒有教過他中文字,所以我相信他是從KV學的。

不過我贊成easybring所講,唔打算理佢地進度,我對KV好有信心

yes, totally agree....
唔想比咁大壓力阿仔,所以佢肯講就講,唔肯講就算,而進度方面,我都好信任呢間學校...

原文章由 easybring 於 07-9-17 13:58 硐表
candypo,

中文字, 真係唔知有冇教.  因為我囡囡pn時都有學過下, 又唔係好熟既, 但識識地. 其實, 我唔打算理佢地進度, 由得老師教佢. 好似只有第一日派小食, 好似有幾日有貼紙(係disney d公主, 9成亞囡自己簡:cheeze ...

Hi all,
Thanks for the sharing.
My son didn't say much to me when I asked him what
did he do in KV. He told his elder sister that he fed some
fishes at school and said that the names of the fishes
are "Siu Ngai", "Bei Bei" and he likes the yellow fish most.

He sang "London Bridge is falling down" yesterday.
When he saw word 大 in the book given by the teacher,
he can read it correctly, but when I asked him the word "小" on the opposite page.  He just said Left / Right.
Miss Wong may have taught them Left/Right hand/leg.
He always mentioned this in these two days.

I think he's happy at school, he got some stickers (Tigger,
Buzz the light, Winnie the pooh) and he likes those
cartoon characters.

I asked him if he talked to other kids in school bus, he said
it's not good to talk as it'll disturb the driver. I think he's
told by the teacher.

Sorry, not good to type Chinese.

原文章由 waiwing 於 07-9-17 16:09 硐表
yes, totally agree....
唔想比咁大壓力阿仔,所以佢肯講就講,唔肯講就算,而進度方面,我都好信任呢間學校...

so far 大家小朋友都好開心喎! 琴日, 佢話畀我聽"唔係用黑豆餵魚, 係魚糧" 好攪笑.

[ 本文章最後由 easybring 於 07-9-18 18:27 編輯 ]
~easybring~

My son told me, he learn "大"字 from school,  singing song and reading story book in this week.  but he don't know classmate's name.

candy,

好耐唔見你?工作好忙嗎?
~easybring~

原文章由 easybring 於 07-9-21 00:01 硐表
candy,

好耐唔見你?工作好忙嗎?

係呀! 呢排忙o的!
‹ 上一主題|下一主題