用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 07-08樂基(駿景園)有無上午K1國際班同學仔? ...
樓主: yanni-ma
go

07-08樂基(駿景園)有無上午K1國際班同學仔? [複製鏈接]

醒目開學勳章

各位好

我個仔現在讀緊中英班playgroup,本想k1比他讀國際班,但本人一d普通話都不懂,而學校有閱讀計劃,我不能和他一起讀和教他,點算?有沒有人有這個問題,你們如何解決?

[ 本文章最後由 卓衡父母 於 07-11-23 09:19 編輯 ]

原文章由 卓衡父母 於 07-11-22 17:11 硐表
各位好

我個仔現在讀緊中英班playgroup,本想k1比他讀國際班,但本人一d普通話都不懂,而學校有閱讀計劃,我不能和他一起讀和教他,點算?有沒有人有這個問題,你們如何降決? ...

我解答你最適合不過, 因為我都唔識的,佢那一系列的書係有cd的,咁咪播比佢聽,等佢一路聽,一路學,但就解決唔到佢學校所教的歌仔的問題,咁好在焮爸都識識地,佢會同佢唱,有時我就會問下同學仔的媽咪,咁咪又學下,小朋友學校都有教,佢地都會識,有時佢會話返我,唔係咁讀呀

醒目開學勳章

原文章由 may123 於 07-11-22 18:22 硐表

我解答你最適合不過, 因為我都唔識的,佢那一系列的書係有cd的,咁咪播比佢聽,等佢一路聽,一路學,但就解決唔到佢學校所教的歌仔的問題,咁好在焮爸都識識地,佢會同佢唱,有時我就會問下同學仔的媽 ...

may123

Thank you for your reply.請問學校是否用大華風采(Better Chinese)d書。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原文章由 joeykcwu 於 07-11-30 14:03 發表

Jenny姐同佢好熟o架!問佢最清楚啦!

你地仲有冇出黎玩下?我二月頭會返黎幾日,到時睇下可唔可以約出黎見見啦!

當然可以啦

Joey,

我想問下你個囡囡係咪都係 K1 嘅時候轉去國際班架,因為我收到通告要我選擇 K1 會讀國際 OR 中英文班,我而家都好矛盾呀.... 你可唔可以俾啲意見我呀....
我個囝囝而家讀緊中英文班嘅 PLAYGROUP ,如果轉的話佢會唔會唔適應呢 ????
Hey... 多嘴問多句丫,有冇聽過大圍嘅聖心幼稚園丫,你對呢間學校有咩意見呀???  如果俾樂基 & 聖心你會選擇邊間呢 ???

[ 本文章最後由 Mattb 於 07-12-2 00:05 編輯 ]

原文章由 Mattb 於 07-12-1 23:55 發表
Joey,

我想問下你個囡囡係咪都係 K1 嘅時候轉去國際班架,因為我收到通告要我選擇 K1 會讀國際 OR 中英文班,我而家都好矛盾呀.... 你可唔可以俾啲意見我呀....
我個囝囝而家讀緊中英文班嘅 P ...

雖然唔係問我,但多口答下
我女兒都係K1 嘅時候轉去國際班架,自己都諗左一段時間,怕小朋友唔適應,我連轉班信都打埋,初初焮焮真係話唔明老師講咩,但到而家,佢會係屋企講簡單普通話,佢係明意思的,佢又可以用返同樣意思講返廣東話比你聽,同埋始終咁細個開始聽及講,所以佢地的音係好準的,成日仲話返我,話唔係咁樣講呀媽咪,好攪笑 況且,而家好多小學都開始轉用國語上課,更令我覺得而家比佢多聽多講係沒有錯的.

而聖心同埋樂記,其實我相信每間學校都有它的長短,若係我,我不會選聖心,因太傳統,好多抄寫,而樂記則能讓小朋友開心上課.及柔合中西文化

[ 本文章最後由 may123 於 07-12-2 00:18 編輯 ]

may123,

你又點會係多口呢...唔該晒你嘅意見呀.... 我都係好似你咁諗而家俾小朋友多聽多講始終都係好 D ,但怕唔怕自己教唔到佢哋呢 ?
仲有呀又怕唔怕同老師溝通唔到呢 ? 咁見家長嘅時候點算呀 ?
焮焮而家有冇功課做架 ? 樂基幾時先會學寫字呢 ? 功課係咪都唔會好多架呢 ? 咁接唔接得住小學呢 ??
唔好意思又咁多野問,希望你可以幫到我喇。

原文章由 may123 於 07-12-2 00:08 發表

雖然唔係問我,但多口答下
我女兒都係K1 嘅時候轉去國際班架,自己都諗左一段時間,怕小朋友唔適應,我連轉班信都打埋,初初焮焮真係話唔明老師講咩,但到而家,佢會係屋企講簡單普通話,佢係明意思的,佢又可以用返 ...

簽名被屏蔽

原文章由 Mattb 於 07-12-2 16:47 發表
may123,

你又點會係多口呢...唔該晒你嘅意見呀.... 我都係好似你咁諗而家俾小朋友多聽多講始終都係好 D ,但怕唔怕自己教唔到佢哋呢 ?
仲有呀又怕唔怕同老師溝通唔到呢 ? 咁見家長嘅時候點算呀 ?
焮焮而家有冇功課做 ...

唔怕,唔識講國語咪同個老師講廣東話,我都係咁,我又真係沒有所謂,唔識咪唔識,我國語同英文都係有限公司,最緊要係我個小朋友識,我做家長的,只是給予她一個理想的環境學習及成長.至於怕唔識教,坦白講,咁相對一些識講的父母,又真係冇咁理想,我而家做的,例如佢的圖書,咁我就買左那係列的國語碟,咁焮焮自己同埋我都可以一路聽一路學,而她的書本,我有時會問下我的朋友,自己學左咪又教下佢,最後就係等焮焮教我啦 .叫佢讀下比我聽

焮焮的功課係連下線咁,暫時都好簡單,至於幾時寫字或可否接住小學的程度,組長,唔該你要答返啦

[ 本文章最後由 may123 於 07-12-3 01:01 編輯 ]

May,

唔該晒呀 !!! 聽你講完之後我都定啲,唔駛因驚自己唔識而唔俾個仔去學,真係好彩有你哋可以俾咁多寶貴嘅意見俾我,多謝晒
咁而家焮焮係咁同緊上午班架 ?

原文章由 may123 於 07-12-3 00:49 發表

唔怕,唔識講國語咪同個老師講廣東話,我都係咁,我又真係沒有所謂,唔識咪唔識,我國語同英文都係有限公司,最緊要係我個小朋友識,我做家長的,只是給予她一個理想的環境學習及成長.至於怕唔識教,坦白講,咁相對一些識講 ...

原文章由 Mattb 於 07-12-3 14:48 發表
May,

唔該晒呀 !!! 聽你講完之後我都定啲,唔駛因驚自己唔識而唔俾個仔去學,真係好彩有你哋可以俾咁多寶貴嘅意見俾我,多謝晒
咁而家焮焮係咁同緊上午班架 ?

...

焮焮而家上緊上午班,上年就下午,我覺得上午時間好用好多,及正常些,放完學訓醒會去玩或學野

簽名被屏蔽

原文章由 joys 於 07-12-5 11:30 發表
好呀, Joey!

睇吓到時約唔約到啦!

呢排組長去左邊,唔見人

07-08樂基(駿景園)有無上午K1國際班同學仔?

Hi everyone,

My son is also studying in GC2 - Adrian, I found that they have changed the foreign teacher 2 times, after Mr Justin, my son likes Justin very much, not like Vicky... moreover, reading store book is not easy for them... any sharing?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題