用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 你地小朋友第一日返幼稚園,慣唔慣呀... please help!! ...
go

你地小朋友第一日返幼稚園,慣唔慣呀... please help!! [複製鏈接]

你地小朋友第一日返幼稚園,慣唔慣呀... please help!!

如果是要幾耐才適應到 ????

我仔仔返了2 日都在學校大哭呀, 有什麼辦法,
老師說呢個朋友 適應力好差, 好紐計呀.....

現在好似怕了返學呀, 剛才我侮次說老師, 返學呀..他到說訓覺呀,
下午他爸爸帶他去公園玩, 他以為帶他返學, 死說要返屋企, 慘啦影響佢現在情緒..........................
我唔想迫佢, 你們有無辦法,please help!!
   0    0    0    0
胖嘟嘟的天仔最近趺倒了,希望不會破相啦!!!

可能你的小朋友比較內向,怕陌生,但只是兩天,好多小朋友都會有這些返應,你可對他說些學校好玩的東西,如有好多小朋友一起玩等等,或讓他最心愛的玩具陪他上學,家長不要太緊張,每天給他多些鼓勵及讚許.有些小朋友好 D哭一星期,差些一個月或更多也有,有些頭幾天不哭,之後再哭也有,其實小朋友由家到學校,離開家人那麼長時間,的確要時間適應的,最緊要比他們知道學校都有很多人鍚他,如老師,姐姐,校長等.同他會慢慢發現返學的樂趣.

eva168,

我小朋友八月開學到依家都仲喊緊呵, 俾d時間佢哋, 另外應請老師多加照顧, 當然要笑笑口跟她說, 務使她不會覺得麻煩!
(講真她不應說你女兒內向, 這種因分離而產生的分離焦慮跟內向外向不完全相關!)
努力啊, 小朋友在起初不想提上學的事, 你就不要常常說, 等她自己開口講, 你才順著聊天! 我的分享見於"幼教雜談",http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?tid=1053823&goto=lastpost#lastpost 多多分享!

其實小朋友番學...因為未完全適應ma..所以一定會驚架....不過你真係要比d 時間佢自己適應...你都幫唔到佢架....如果你因為心痛..唔比佢番學...咁反而唔係咁好lor....我個女番n1..果時都cry 左1個月呀....其實我個女對d 陌生人...陌生既環境都會好驚...可能因為我係單親啦.得佢同我.....所以佢就會以為我比佢番全日..係唔想要佢tim 呀......

不過佢番番下....開頭都會cry 架..不過我就會話比佢聽..因為mama 要番工...咁小朋友要番學架ma...見佢唔洗驚lor...我個女呀....仲講到好慘咁...話唔番學呀....不過我同老師傾過之後...原來佢cry 一陣就好快冇事......之後冇野lu...你比d 時間你個小朋友啦

原文章由 eva168 於 07-9-4 20:43 發表
你地小朋友第一日返幼稚園,慣唔慣呀... please help!!

如果是要幾耐才適應到 ????

我仔仔返了2 日都在學校大哭呀, 有什麼辦法,
老師說呢個朋友 適應力好差, 好紐計呀.....

現在好似怕了返學呀, 剛才我侮次說老 ...

我囡囡呢兩日正式返學都喊到拆天咁, 我好心痛, 囡囡返上午, 主任下午打電話話我走左之後佢喊,上課唔專注喎. 我真係有d唔開心, 第一日返學又無父母起身邊,已經驚啦,點專注呀,如果要咁完美都唔使你教啦,其他小朋友有d真係無喊嘅,佢d語氣講到我囡囡好另類咁. 真係痛上加痛呀.

我對孖b去到校門已經喊,點算?放學時對眼腫了很多,老師話無停過,我見到好心痛,大孖話明天唔返學,點算?他依家已經好怕,一講返學就cry..........

老師說他尋日哭少左, 不過希望佢快d適應啦!!!

希望你對孖b...一樣啦!!!

KYLIEMA

你試下同學校傾下啦....我果時個女都cry左好耐..咁開頭我都好心痛....覺得亞女好慘...咁我就同學校傾...叫佢比我係度等...如果佢cry 多過15分鍾...或者係cry 到失控既....咁佢地就比我出現..tum 下佢...不過佢當然唔知我係度架啦...之後try 左2日....叫佢cry 都係3分鐘到..咁d 老師開始唱歌仔..佢好快冇事..咁我就交比學校....信學校啦.....之後老師話比我聽...其實佢都會有唔開心..有cry...不過老師抱抱佢..佢又ok wor...咁差唔多大半個月之後...佢好like 番學啦...佢依家k2 ..都番左第3年...佢前2日番學...佢都有話比我聽佢有cry 架....佢話因為掛住我wor...不過佢自己都話...cry 一陣就會冇事..叫我唔洗驚wor...

原文章由 kyliema 於 07-9-5 21:57 硐表
我對孖b去到校門已經喊,點算?放學時對眼腫了很多,老師話無停過,我見到好心痛,大孖話明天唔返學,點算?他依家已經好怕,一講返學就cry.......... ...

你仔仔之前係咪無返過任何學校呢? 可能係這原因, 但可放心, 慢慢他便會習慣, 我仔仔一年前返nursery也是這樣, 喊了幾天後他就慢慢習慣了, 當然你要多點和他溝通啦, 說多點返學的好處及好玩, 如你仔仔讀的學校有什麼特別之處, 你要和他說, 等他對學校多了解及有興趣, 這樣會有好的幫助.

hello, 各位媽咪,第二 weeks 了... 你地小朋友
返學情況怎麼樣呀!!!!

仔仔呢幾日在學校都無什麼哭, 不過 返而在家準備返學,
要穿校服時, 紐計..哭呀, 唔返學, 哈哈!!!

就快中秋節, 學校有個活動..家長幫小朋友個一個燈籠,
是要廢物利用 ....頭痛添, 你有什麼此提議呢???
‹ 上一主題|下一主題