用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 教統局是否制定不能讀4年幼稚園﹐{無用學券}﹖ ...
go

教統局是否制定不能讀4年幼稚園﹐{無用學券}﹖ [複製鏈接]

我BB今年讀K3﹐未夠5歲﹐即細B﹐亦開始籌備08升小一。
K2時發現佢追吾上﹐我當時有同佢班主任提過想重讀﹐老師叫我比D時間佢試下有無進展。我當時都同意﹐心想到時重讀K3便可。
我整個暑假在考慮﹐如免強升上小學後﹐可能會好辛苦﹐並決定重讀。今天開學了﹐同新班主任提起此事﹐佢不認同﹐並說教統局要我有充份理由才可重讀。我覺得好無奈。身邊無朋友試過﹐有無媽味有此經驗或認識﹐可以分響﹖我不是要去名校爭﹐只是想我小朋友有過開心﹐輕鬆的校園生活。
   0    0    0    0

點解唔可以讀多一年K3 !!?!?
老師真係咁講 !?!?   
政府只訂最低入學年齡,
冇限最大的入學年齡 (咁當然唔好10歲至入)

去年同今年, 我分別有1個學生重讀K3,
原因都係覺得數學或抄寫唔好,
怕小學跟唔上.

建議你不如直接同校長講,
但之後仲有冇學劵,我就唔知,
因太新, 仲未消化到!!!!

crystal媽咪
你講得好有道理﹐我打左去教育局問﹐佢地話只須要小朋友在九月小一入學時吾超過七歲就可以﹐我想老師可能覺得好煩﹐又或著影響佢地校風﹐所以嚇下我。
我將教育局的事話左比佢知﹐並要求佢幫我留位﹐佢叫我最好12月寫封信俾校長﹐仲話你覺得你小朋友有問題﹐最好搵D 嘢SUPPORT你﹐例如去CHECK 吓IQ。其實我吾係覺得佢IQ有問題﹐只想佢吾好追得咁辛苦﹐你知吾知道邊度可以搵到一D留位信嘅SAMPLE。
Thanks a lot!

想請問你有沒有目標或心儀的小學?

原文章由 derrybaby 於 2007/9/17 02:30 硐表
crystal媽咪
你講得好有道理﹐我打左去教育局問﹐佢地話只須要小朋友在九月小一入學時吾超過七歲就可以﹐我想老師可能覺得好煩﹐又或著影響佢地校風﹐所以嚇下我。
我將教育局的事話左比佢知﹐並要求佢幫我留位﹐佢叫我最好12月寫 ...

唔用學卷, 交足學費都唔可以讀多年 k3 既咩??  咁奇怪, 定係 d staff 唔想咁煩, 又要計有學卷收幾錢, 無學卷又要收幾錢, 同埋邊個有學卷咁呀??
原文章由 derrybaby 於 07-9-17 02:30 硐表
crystal媽咪
我將教育局的事話左比佢知﹐並要求佢幫我留位﹐佢叫我最好12月寫 ...

唔用學卷, 一定可以重讀k3, 你唔記得張cert有deadline. 不過, 為小朋友好, 應該找另一間幼稚園讀, 等佢以為自己升讀第2間學校, 環境和人都唔同, 佢上堂時都會乖d.

我有朋友的兒子, k3重讀了別校的國際班, 佢d英文好了很多. 媽咪在家跟他溫習中文, 結果到了小一時, 自理和學習能力都好好. 讀多一年, 真係有它的好處,  特別他是細仔.
‹ 上一主題|下一主題