用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 pre-nursery & playgroup 一問
go

pre-nursery & playgroup 一問 [複製鏈接]

1. pre-nursery 同 playgroup, 有什麼分別?
2. 係咪讀左會好d, 其實有什麼學?
3. 對bb未來入讀幼稚園有無幫助?
4. 幾時讀最好? (bb依加14個半月)
5. 約幾錢?

謝謝~~
   0    0    0    0

當然有唔同啦, nursery係番星期一至五,有d返埋星期六添, 同埋家長唔會一齊上堂, 通常都返三個小時,要著校服, 有書包,有書本, 學嘢自然多好多, 等於返幼稚園咁, 只不過程度低d, 除了學書本上知識外, 又可學到社交人際關係, 禮儀, 禮讓, 自律等等, 中期又有家長會, 學期尾仲會有評估. (我仔仔以前這間是這樣)
你bb現在14個月, 我見意你給他到playgroup玩玩半年, 兩歲轉nursery, 首先說playgroup是等他早點認識上學是什麼東西, 日後轉到nursery不會太陌生, 另外對他入幼稚園又有更大幫助, 因他巳習慣nursery生活, 就算日後轉其他學校自然不會怕, 不會像其他未讀過nursery的小朋友驚及喊, 因他喊巳在nursery喊過, 不會再有這感覺. (這是我和仔仔的經驗所得)
nursery---有平有貴, 睇你選擇那一間, 千幾至二千幾不等一個月.
playgroup---都一樣有平有貴, 睇你點選擇, 幾佰至三千幾都有,通常幾佰這種都係一個月學費, 幾千這種有兩個月或三個月,一星期一堂.
這資料希望幫到你啦 : : :

多謝你, very 詳細. :D :D

原文章由 graceshumwy 於 07-9-3 23:30 硐表
當然有唔同啦, nursery係番星期一至五,有d返埋星期六添, 同埋家長唔會一齊上堂, 通常都返三個小時,要著校服, 有書包,有書本, 學嘢自然多好多, 等於返幼稚園咁, 只不過程度低d, 除了學書本上知識外, 又可學到社交人際 ...
‹ 上一主題|下一主題