用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無BB讀青衣卓思幼稚園?
樓主: easonkinki
go

有無BB讀青衣卓思幼稚園? [複製鏈接]

我係請左一日假送仔仔返學.

今個星期唔會請假啦.  會由姐姐+婆婆接送.
不過仔仔今日有少少唔舒服, 無返學.
大力仔

我個仔病左幾日無返學, 今日先返番學. 以前感冒都好快好番, 今次病得重d. 聽工人講, 有好多同學仔都病呀. 希望各位同學仔保重身體啦.

easonkinki,

我個囡叫彤彤, 頭髮有d捲, 葉老師話佢比較活躍, 人地唱歌佢就要跳舞, 講極都唔肯坐定

不過佢真係好鐘意返學, 佢係月亮組架, 下星期二個中秋活動你地去唔去呀?

原文章由 VENFA 於 07-9-18 13:54 硐表
easonkinki,

我個囡叫彤彤, 頭髮有d捲, 葉老師話佢比較活躍, 人地唱歌佢就要跳舞, 講極都唔肯坐定

不過佢真係好鐘意返學, 佢係月亮組架, 下星期二個中秋活動你地去唔去呀? ...

你女係咪大女?幾高大架?姐姐送佢返學?
如果係我日日都有同佢打招呼架!
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

係呀我見有同學仔流鼻鼻,我仔就無,不過呢幾日打"黑次"多o左,B仔仲話:哥哥病病

easonkinki,

係呀, 我個囡係大女, 4月出世, 佢都比較高, 日日都係姐姐送佢返學及返學架.

原文章由 easonkinki 於 07-9-19 00:31 硐表

你女係咪大女?幾高大架?姐姐送佢返學?
如果係我日日都有同佢打招呼架!

請問有冇家長知道, 冬季校服的深藍色冷外套, 是否就是開學前買下的冷氣外套(在未出淺藍色外套前買的)? or冬季的冷外套是另一件?

(之前買的深藍色冷氣外套其實只是厚身的線衫外套. 冬季的冷外套是羊毛造的嗎?)

今日送b仔返學,見到個個同學仔都扭計,10有8個都o咸緊,唔知點解會咁,之前miss話pm班同學仔好叻,但而家就...
我仔返學雖然無o咸,但明顯講野叻o左,扭計仲叻o左好多tim,佢癲到可以由朝扭到晚,對住佢真係會痴線!

校服方面我比左錢啦!我有買到,但唔知係咪同一件衫bor!我一陣接放學去問miss

原文章由 VENFA 於 07-9-19 14:22 硐表
easonkinki,

係呀, 我個囡係大女, 4月出世, 佢都比較高, 日日都係姐姐送佢返學及返學架.

彤彤好叻女架!佢今日都無o咸,今日連平時唔o咸鐘意返學都話唔返,有d話要爸媽陪先入,有d話驚驚唔入,可能1個o咸就2個o咸,結果就成班都一齊o咸

我打電話問過老師, 冬季的深藍色冷衫即係開學前那一件, 沒有不同, 如果之前已買, 可以不用再買.

easonkinki,
係呀, 姐姐都同我講好多小朋友喊, 連之前唔喊既都喊, 可能呢d就係老師講, 有d小朋友要返左學一段時間先扭計, 唔肯返學.  希望個個小朋友都可以快d適應返學既日子, 咁我地做媽咪既都唔駛咁煩.

有無媽咪明天會同小朋友一齊返學慶祝中秋節? 我想不過仲未知可唔可以攞到假. 如果真係得, 我地相認下.

我請唔倒假, 不過好彩老公請倒, 可以陪仔仔一齊玩.
大力仔

原文章由 ioi 於 07-9-20 07:58 硐表
請問有冇家長知道, 冬季校服的深藍色冷外套, 是否就是開學前買下的冷氣外套(在未出淺藍色外套前買的)? or冬季的冷外套是另一件?

(之前買的深藍色冷氣外套其實只是厚身的線衫外套. 冬季的冷外套是羊毛造的嗎?) ...

如果開學埋左深藍色厚果件冷衫就唔洗買.,但要買抓毛果件外套

miss話平時唔o咸果d見到人地o咸,佢又扭下計野老師注意o者!
好似我隻仔咁,平時向屋企自己著鞋除鞋無難度,點知早幾日同老師傾計先知,b仔話自己著唔到叫老師幫佢著

thanks for VENFA and easonkinki's information. 班主任都好好, 原本我寫左張cheque買晒全部校服和外套, 然後班主任打來, 話check過我個仔之前已買了深藍色外套, 叫我今次可以買駛再買.

中秋節慶祝會...... 聽工人講有好多家長都有去. 我無你地咁好可以請假呀, 因為我係教書, 教到人地d仔, 就未必陪到自己個仔. 所以我只係派工人去咋.

中秋節果日我請左半日假去, 見到都好多家長同小朋友一齊,
我都好開心, 可以同BB一齊玩遊戲, 又可以順便問下老師平時彤彤上堂既情況.
我見到力行同爸爸一齊, 又見到一個好可愛既女仔, 叫盈盈, 仲有一個同我住同一個屋苑既RACHAEL, 但係我見唔到焯楠, 希望下次有機會可以見到啦.

最餵食同最曳果個咪焯楠lo
老師成日話佢係最大食(食茶點),不過只係零食而唔係正餐呢

尋日校務署個miss打黎,話我個自動轉賬ok,我順便問全日班d野,佢就話黎緊會派回條問家長讀唔讀k1,讀就比留位費
個個星期d回條都問家長拎錢

剛睇完上學期隻學校花絮, 拍攝當日係仔仔返學第一日(好彩), 亦都係仔仔2歲生日.

見倒仔仔傻傻咁.  不過我好有信心佢下學期會好好多.

不過我近來有一大問題, 唔知各位媽咪有無好方法.
仔仔近來成日發癲扭計, 係勁發個隻, 仲要1日幾次, 真係人都癲.  我已經同佢講道理, 用其他野引佢之類, 全部都無用, 總之就一定要得到佢要得到既野, 點算?

佢咁既轉變唔知同返學有無關係呢? 真係好担心.
大力仔

哈哈!個日派燈籠坐向你同彤彤右邊o既就係我同焯楠lo
我果日仲有帶埋妹妹去tim

原文章由 rizsum 於 07-9-15 11:45 硐表
easonkinki,

呢個白雪雪個樣好BB好得意的男同學就係我個仔.  佢星期四仲好地地, 唔知點解星期五先至喊.  都唔明白. 但係佢一放學又好開心, 好似個開籠雀咁. ...

佢真係好BB呀!感覺上佢好似係全班最細個咁,(佢個樣似歲幾,可能第時大個個樣都好young)
中秋慶祝會果日係咪爸爸同行行黎呀?
今日你仔仔o咸呀!幾大聲o下
‹ 上一主題|下一主題