用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳"宣基小學"你有小朋友今年是一年級嗎?? ...
樓主: 小美人
go

將軍澳"宣基小學"你有小朋友今年是一年級嗎?? [複製鏈接]

Dear all

我個仔昨天都已擦卡交餐費

加油卷佢得 2張 , 貼紙有9個

剛和朋友傾開, 佢個仔(讀黃永樹 P1) 已經要默10句英文 包括 Good morning 數學就做文字題加減 中文已教了2課書 默了課文生字.... 開左學3個星期已經.....

我更加覺得冇幫呀仔選錯校, 起碼佢輕輕鬆鬆, 開開心心上學去,

將軍澳"宣基小學"你有小朋友今年是一年級嗎??

原文章由 Hoho 於 07-9-19 11:39 硐表
各位好

小兒今年 1B 班, 有冇同班呀???

暫時佢又冇比老師寫手冊投訴, 不過佢自己話試過上堂了比老師叫去洗面 (我仲問佢老師有否鬧他, 佢話冇, 好小事姐唔洗鬧)

功課都要陪佢做 (好似相反詞等因好多字佢都 ...

Hi Hoho,

小兒今年都係1B, 他叫符柏禧.

我係working 媽咪, 所以我要他放學后,先自己做功課,待我放工后幫他check,他暫時都ok.

我朝朝煮lunch比他帶回學校食.
知足常樂珍惜身邊人

Hi 柏禧媽咪,

我都係working 媽咪 (不過半日), 你個仔好叻喎自己做功課,我個仔就一路做一路講, 有時仲要小睡一下

嘩 你朝朝煮lunch比他帶回學校食咁米要好早起身? 本來我個仔都要我煮比他帶, 但現在又話 d lunch box 好好味. 佢唔要我啦

原文章由 Hoho 於 07-9-20 12:44 硐表
Hi 柏禧媽咪,

我都係working 媽咪 (不過半日), 你個仔好叻喎自己做功課,我個仔就一路做一路講, 有時仲要小睡一下

嘩 你朝朝煮lunch比他帶回學校食咁米要好早起身? 本來我個仔都要我煮比他帶, 但現在又話 ...

我大約6.30am要起床,準備早餐和lunch.

你個仔叫什麼名字?係咪章一昊??

我第2個bb將於10月頭出生!!
知足常樂珍惜身邊人

原文章由 柏禧媽咪 於 07-9-20 13:22 硐表

我大約6.30am要起床,準備早餐和lunch.

你個仔叫什麼名字?係咪章一昊??

我第2個bb將於10月頭出生!!

大家好^^
想問大家的小朋友係宣基讀得開心嗎?
宣基放學時間係3:00,係咪一定要呢個時間離開?
如媽咪4:00才放工來接可以比佢係library等嗎?
課本是否很淺?對上中學會否吃力?
如朝早給小朋友自已攞飯回校,你地用乜飯盒可以保暧4小時?
你地的小朋友是基督徒嗎?星期天會返宣基教會嗎?

I also visited the website of 黃永樹 and its homework page.  It seems quite harsh.  Do you think less pressure studying at 宣基 compared with 黃永樹?  I am quite worried about the standard of 宣基....Please share.  According to your messages, your kids in 宣基 seems very happy!  Thanks!

[ 本文章最後由 991129 於 07-9-20 15:11 編輯 ]

原文章由 janetlam74 於 07-9-20 13:37 硐表

大家好^^
想問大家的小朋友係宣基讀得開心嗎?
宣基放學時間係3:00,係咪一定要呢個時間離開?
如媽咪4:00才放工來接可以比佢係library等嗎?
課本是否很淺?對上中學會否吃力?
如朝早給小朋友自已攞飯回校,你地用乜飯 ...

hi janetlam74,

剛剛才開學,暫時柏禧都ok.
柏禧係婆婆湊放學,所以不知道,sorry.
中文和英文係圖書教學,數學係宣基自己編制,宣基今年係10週年,我諗上中學應該無問題啦!就算有,都應該發現啦.我同老公都係想柏禧讀得開心姐,所以才選宣基.
我係用 lock & lock 食物盒比他帶飯,遲d凍,我會早上煮定飯,再叫婆婆帶比他.
知足常樂珍惜身邊人

佢有一張加油卷,十張貼紙。曉嵐有幾張?
原文章由 小美人 於 07-9-20 10:34 硐表

好彩剛剛見到佢係第一個小息擦左咭,,一額汗丫..因為明天是最後限期。

紅豆: 你女女多唔多加油卷丫?? 20張有排丫~

有一蚊卷啊,曉嵐 。星期三,星期五先有早操?我下次都去睇。
    點解您上次會睇到佢地小息時擦咭(十月份早餐)
原文章由 小美人 於 07-9-21 10:46 硐表

今日早操又睇到我唔想走丫..你有時間都睇丫~~哈~~~

SEPT 25 開始報興趣班, 先到先得好搶手, 但今年冇左英語話劇

我個女唔鐘意一~五要5點幾先返來,所以唔俾我簡星期一~五的興趣班
原文章由 phoebepanpan 於 07-9-22 17:04 硐表
SEPT 25 開始報興趣班, 先到先得好搶手, 但今年冇左英語話劇

呢間學校好嗎?

‹ 上一主題|下一主題