用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳"宣基小學"你有小朋友今年是一年級嗎?? ...
樓主: 小美人
go

將軍澳"宣基小學"你有小朋友今年是一年級嗎?? [複製鏈接]

小美人   
我唔知你個女係咪在上體育科時比老師挑選左入長期訓練(小網球) 長期訓練由老師選等同入校隊, 要常操練, 遲下為校增光.
reading club 讀書會 ? 讀多d 課外書.

興趣班只要你比錢就可以報.

我個女都選八小型網球同詩班,不過佢唔想参加網球班,話要諗吓先
原文章由 小美人 於 07-9-24 20:25 硐表
pheobe or 各位師姐媽咪:

我想問問..長期訓練活動同興趣班有什麼不同??

我本來想比女女玩小網球,但今天收到學校通告已挑選左女女入長期訓練(小網球) 及Reading club會員..reading club 是什麼班??

因為我想比女女 ...

phoebepanpan:我個女都入選詩班,請問詩班做咩也架? thank you
原文章由 phoebepanpan 於 07-9-24 21:04 硐表
小美人   
我唔知你個女係咪在上體育科時比老師挑選左入長期訓練(小網球) 長期訓練由老師選等同入校隊, 要常操練, 遲下為校增光.
reading club 讀書會 ? 讀多d 課外書.

興趣班只要你比錢就可以報. ...

hinhinandy 及各宣基媽咪
你地好,我想幫兒子報宣基
因校風好,教學氣氛好。
但有d家長話宣基位於屋邨内,
學生多來自尚德邨
部分家生操行較差,會講粗口
我怕兒子易學壞
請問有冇此事呢
hinhinandy
你個讀咗5年,有冇呢個問題呢?
請各位指教。

紅豆,
係英詩班?  咪英文詩詞歌囉.

ShanShanMa   
屋村學校絕大部份學生都來自屋村, 亦多新移民
來自屋村唔代表操行較差,會講粗口
而住高尚住宅區的亦唔代表操行較階.

最重要係家長自己如何管教子女,

各位好,

報到! 報到!

小兒讀1A班, e+最頭痛o係做功課, 我同老公都要返工, 但每天打電話返去叫佢自己先做功課佢都冇做, 要等我o地返去同佢做, 如果日後加埋默書考試咪唔夠時間.....唉 !!

phoebepanpan

我也明白這一點
我並不是label住屋村的人品行差
我也住過屋村
我只是想了解校內實際多唔多品行較差的學生
小朋友容唔容易接觸倒
(因我問過老師,老師都不否認有這一類學生。)
小朋友學壞容易學好難
我怕學生雜
難於管教,
所謂近硃者赤,近墨者黑。

我只想了解實際情況

[ 本文章最後由 ShanShanMa 於 07-9-25 12:29 編輯 ]

各位

我想問下你地點解會揀宣基
點解唔揀田家炳
我正在抉擇中,
可否分享下意見
讓我參考下

ShanShanMa
我個人認為無論係邊間學校 or 團體活動總有不同種類的人,
最重要係家長平常要有足夠時間陪小朋友成長, 從中教導小朋友邊d 好邊d 壞.
我自己為阿仔選宣基係因為學校比較活動, 岩我個百厭仔.
而好多人都話宣基程度淺, 上中學辛苦,  另願選一些著重學業比較多的學校,
依點要你自己去衡量啦.

phoebepanpan和小美人

多謝你地寶貴的意見。
thanks

阿仔話要學敲擊樂, 要在SAT上兩小時, 到時等佢放學實悶死我
仲有報左FRI 陶藝,  你地呢?

Hi 各位好,

阿仔是 1A 班, 亦有被選入小型網球長期訓練, 他很開心, 因在暑假有參加康文署既小型網球訓練班, 他玩得很開心, 當他知道學校有這活動, 時常說要我記得幫他報名, 現在正合他意, 而且時間也很好.

紅豆:
        我個仔由一年級開始已經被選入詩班直到現在   , 詩班係唱聖詩 , 仲要代表學校出去參加校際比賽等等

原文章由 紅豆 於 07-9-24 21:52 硐表
phoebepanpan:我個女都入選詩班,請問詩班做咩也架?ops:" /> ops:" /> ops:" /> thank you  
以笑臉迎接每一天 , 以信心去對抗逆境  ^0^
一個人的快樂 , 不是因為他/她擁有得多 , 而是因為他/她計較得少 ^0^
因為愛,學會珍惜.因為愛,學會不捨.因為愛,你要學會放下.
每個人都有一顆慈悲心,視乎你有沒有好好運用它. 慈=施予別人快樂, 悲=拔走別人痛苦.

sorry 呀 , 咁遲先覆妳 ^^
雖然宣基係位於屋邨之內 , 但學校校風及操行方面都做得都幾好架 , 佢地對學生既校服、鞋、髮飾、書包既要求我就覺得幾嚴格 , 因係開學既時候都會有通告通知家長同學生架 , 至於講粗口 , 我就冇聽亞仔講過 , 我都有問佢 , 有冇小朋友講粗口 , 佢話冇架 , 亞仔話就算有人唔係講粗口 , 係講粗俗既說話都即刻會有人話比老師知 , 咁老師就會扣分架喇 ^^
唔知幫唔幫到妳呢 , 有咩唔明都可以再問我架 , 我知既一定會講妳地知架 ^^

原文章由 ShanShanMa 於 07-9-25 01:05 硐表
hinhinandy 及各宣基媽咪
你地好,我想幫兒子報宣基
因校風好,教學氣氛好。
但有d家長話宣基位於屋邨内,
學生多來自尚德邨
部分家生操行較差,會講粗口
我怕兒子易學壞
請問有冇此事呢
hinhinandy
你個讀咗5年,有冇呢個問 ...
一個人的快樂 , 不是因為他/她擁有得多 , 而是因為他/她計較得少 ^0^
每個人都有一顆慈悲心,視乎你有沒有好好運用它. 慈=施予別人快樂, 悲=拔走別人痛苦.

我係幼稚園開始已經訓練亞仔自已做功課架喇
妳要慢慢訓練佢自己做功課喇  ^^
原文章由 大腳板 於 07-9-25 12:23 硐表
各位好,

報到! 報到!

小兒讀1A班, e+最頭痛o係做功課, 我同老公都要返工, 但每天打電話返去叫佢自己先做功課佢都冇做, 要等我o地返去同佢做, 如果日後加埋默書考試咪唔夠時間.....唉 !! ...

[ 本文章最後由 hinhinandy 於 07-9-28 00:25 編輯 ]

‹ 上一主題|下一主題