用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 買齊書未呀?
go

買齊書未呀? [複製鏈接]

阿仔升中一,但仲欠2本,1本作業,1本歷史書,如果開咗學都未有,唔知老師會唔會話呢?各位家長你地有無呢方面經驗分享下。
   0    0    0    0

呀囡有4本未有,不過係學校訂,即係大多數同學都冇4本,所以我唔擔心,學校訂就有e道好處.

我仔還有五本沒買到:-| .書店說全香港都沒貨.

阿仔都係今年升中一, 我還差兩本才買整, 話書商要開學才出版, 真係百思不得其解 , 為何要開學才有呢? 我一有書單便去買書, 其中有七本係要訂, 但係等到上星期才有(等了個多月), 其實d書商唔知暑期學生要買書咩, 為何唔能夠早d出齊呢? 要d家長撲來撲去, :cry: :cry: 我問過高年級d家長, 佢地話年年如是, 真希望教育局關注下

原文章由 eeyore0511 於 07-8-29 19:25 硐表
阿仔升中一,但仲欠2本,1本作業,1本歷史書,如果開咗學都未有,唔知老師會唔會話呢?各位家長你地有無呢方面經驗分享下。

買左三年中學書, 幾乎都係近九月都未買齊架, 正常過正常啦, 你買唔到, 其他同學都會同樣買唔到,倒不如開左學先再算啦, 同d同學仔收下風邊到買到仲好啦.

不過好奇怪, 今年買兩個中學書, 居然一次過買齊左(可能八月中先去買), 真係要買番張六合彩先得.

[ 本文章最後由 tkkmama 於 07-8-30 11:01 編輯 ]

唔該晒各位,話晒都係第一年,唔知頭唔知路,咁都無咁担心。

原文章由 eeyore0511 於 07-8-29 19:25 硐表

試下去天利行買
果度比較易買齊書

買齊了。

通常晚間9點左右, 我會打電話去商務(九龍、新界分店)查書存貨地點, 但港島分店d人好高竇, 唔肯幫人查 。只有晚間9點左右, 他們會空閒d, 肯幫忙查的, 其它時間都唔肯。

醒目開學勳章

仲爭一本, 不過書局啲人話如果佢哋冇, 應該冇人會買到, 咁應該個個學生都冇哩本書上堂, 而家落咗訂等書局通知.
[img][/img]

太好啦!終於係1/9買齊晒,唔洗咁煩。

總欠2本朗文出的,已訂著, 9月初先有.

我個女仲有2本英文2本宗教未有貨
7月訂,到宜家都未有
d書商都唔知做咩嫁,開學都仲未有
點上堂呀?

我7月訂咗7本書, 一路冇電話通知有書, 到8月中打去問X務, 留電話又唔覆, 果脕打去跟進, 職員一句[未有, 書商冇送嚟], 一句[唔知]就算答咗,我真係好懷疑,(火火地)同個職員講訂咁多年書, 都未試過個多月一本書都話冇來貨,  一本書都留唔到?個職員即刻轉口話入倉睇吓, 轉頭話我知有4本, 另外3本叫我d個星期六打去問吓,或者會有, 果然星期六打去問,職員話3本書都己經keep咗, 可以隨時嚟買得。
你話奇唔奇怪

上星期打左去朗文問啦, 話因排版遲左問題, 要今個星期初先有, 確實日子都唔知, 佢話全部學生都無, 學校會知道.

我終於響今日買齊
‹ 上一主題|下一主題