用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選小一程序
go

選小一程序 [複製鏈接]

醒目開學勳章

小兒今年升k3要選小學, 我想問下各位, 係唔係要第到9月初佢間幼稚園派表比我,  然後交去自已心儀既小學, 這叫做自行分配學位, 若唔成功就參加第二輪純一派位? 因我見D媽咪好緊張, 又話呢間又話果間派左表, 但我就mud都未開始做, 只係可以上網睇下有mud心水學校'炸', 多謝幫忙
   0    0    0    0

原文章由 LongRyan 於 07-8-29 16:23 硐表
小兒今年升k3要選小學, 我想問下各位, 係唔係要第到9月初佢間幼稚園派表比我,  然後交去自已心儀既小學, 這叫做自行分配學位, 若唔成功就參加第二輪純一派位? 因我見D媽咪好緊張, 又話呢間又話果間派左表, 但我就mud ...

我同你一樣只系在 internet 上 search 下學校 information. 同埋聽下問下其他家長 comments.

今早我打過去 4 間我喜歡的小學問下收 2008 小一生問題.

兩間直資, 一間巳開始接受報名 for 2008 P1.  另一間 9 月中先開始收 application form.

兩間政府全部都唔收任何 application. 回复是 "如果到時你小朋友派得唔系你想入學校, 到時你先入叩門信 apply la."

so, 你如果心儀的學校是直資/ 私校, 你就要準備自己先 apply.

原文章由 LongRyan 於 07-8-29 16:23 硐表
小兒今年升k3要選小學, 我想問下各位, 係唔係要第到9月初佢間幼稚園派表比我,  然後交去自已心儀既小學, 這叫做自行分配學位, 若唔成功就參加第二輪純一派位? 因我見D媽咪好緊張, 又話呢間又話果間派左表, 但我就mud ...

另外, 唔知你有無睇到一個 topic 提及 pick 直資/ 官小的資料.
內容如下 :
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1113700&extra=page%3D2

sorry, 我都系半桶水, 希望資料幫到你. 我而家頭都大

醒目開學勳章

唔該晒, 希望你同我都派到心儀既學校la:

原文章由 rubymo928 於 07-8-29 16:44 硐表

另外, 唔知你有無睇到一個 topic 提及 pick 直資/ 官小的資料.
內容如下 :
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1113700&extra=page%3D2

sorry, 我都系半桶水, 希望資料幫到你. 我而家頭都大 ...

原文章由 LongRyan 於 07-8-29 16:48 硐表
唔該晒, 希望你同我都派到心儀既學校la:

hey, found more information for your reference.  pls check.
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1093325&extra=page%3D3

some highlight : 自行派位, 只可選一所學校去交表, 不輪什麼校區.  依靠計份, 即有無 brother & sister 就讀 , 父母是否該校學生, 是否教友... etc.  

心儀學校唔收就要等統一派位, 依靠運氣.

努力啦 !

醒目開學勳章

Hi, 我啱啱又學你打去學校問, 佢話你間幼稚園到時會教你架啦, 你唔會miss左個喎, 另一間就話跟政府公報, 暫時未開始. 唉, 香港d製度真係玩死我地d家長. :cry:

原文章由 rubymo928 於 07-8-29 16:39 硐表

我同你一樣只系在 internet 上 search 下學校 information. 同埋聽下問下其他家長 comments.

今早我打過去 4 間我喜歡的小學問下收 2008 小一生問題.

兩間直資, 一間巳開始接受報名 for 2008 P1.  另一間 9 月中 ...

原文章由 LongRyan 於 07-8-29 17:11 硐表
Hi, 我啱啱又學你打去學校問, 佢話你間幼稚園到時會教你架啦, 你唔會miss左個喎, 另一間就話跟政府公報, 暫時未開始. 唉, 香港d製度真係玩死我地d家長. :cry:
...

YES !  我有兩個女女, 所以大女讀邊間好影響第日妹妹讀邊間, 真系好煩呀 !  我個 c6 物都唔理, 重話我甘緊張......  但轉頭話要開始 train 個女多 d 講英文....

醒目開學勳章 王國長老

睇黎你唔係好明遊戲點玩wor
所有官校/津校, 都一定要經政府統一派位, 第一round計分, 第2round抽獎, 全香港都係果幾日交表架喇, 亦唔會有interview, 所以學校而家一定會答你: 唔會miss左, 跟政府.........就係咁解(到時就算幼稚園唔提, 電視都會賣晒廣告, 唔會miss架喇, 放心)
[url=http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1497&langno=2(參考資料, 消化下)]http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1497&langno=2(參考資料, 消化下)[/url]
你可以同時考私校/直資, 要繼間留意派表/open day時間, 唔好miss呀!! 同埋多數有interview, 有唔同收生方法呀
原文章由 LongRyan 於 07-8-29 05:11 PM 硐表

...

醒目開學勳章

Charlotte_mom,

即係話自行派位都係由政府派位, 唔係由學校決定lor wow? 如果我只得15分(我知機會好微), 但第一輪自行派位重交唔交表去心儀既學校好呢? 定係照交左先呢 or 什麼都不用做等純一派位?Thank you.

醒目開學勳章 王國長老

無錯, 全部一定要計分收生, 遇著同分情況(eg已經收晒25分, 仲有好多20分不過收唔晒), 就要抽籤(因為自行係有一個%, 要留返d位for攪珠), 至於點抽, 真係一個迷! 所以部分家長, 唔理咁多照交profile, 都係搏學校會揀學生
(當然要遞表啦! 六合彩都有人中嘛!!)
至於明知第一round無份, 仲應唔應該apply最紅果間, 定揀間無咁競爭大........真係depends喇! 提你一句, 如果自行+統一都係揀同一間學校, 萬一touchwood派唔到而需要叩門, 一定有誠意分加, 不過事實係, 越老牌既名校, 越多有關係既申請人, 所以超名校果d, 唔識人既, 分分鐘連interview都無分! 你要有心理準備
我會話, 大抽獎既野, 大家都係equal chance, 當然名校就一定多人爭, 你要睇下自己到時"牌面"點樣, 如果已有間ok既私校backup, 唔怕抽得唔好, 就不妨搏d, 揀間難中都唔怕, 如果到時真係無野o係手, 當然就唔好亂黎啦! (譬如唔好1,2,3都揀晒名校, 真係要play saft擺間二線既o係第2)

原文章由 LongRyan 於 07-8-30 10:58 AM 硐表
即係話自行派位都係由政府派位, 唔係由學校決定lor wow? 如果我只得15分(我知機會好微), 但第一輪自行派位重交唔交表去心儀既學校好呢? 定係照交左先呢 or 什麼都不用做等純一派位?Thank you ...

好似私校收生會早過政府大抽獎,如果私校收了,而你又答應讀,就會沒有大抽獎的機會,因為政府會向私校及直資索取收生名單。

原文章由 MariaTsui 於 07-8-30 13:34 硐表
好似私校收生會早過政府大抽獎,如果私校收了,而你又答應讀,就會沒有大抽獎的機會,因為政府會向私校及直資索取收生名單。

:cry: :cry: :cry:   去考私校或直資都系想有個 back up, 如考到私校或直資反而要 give up 自行派位 / 統一派位, 等於要家長無得選擇要一早想定是否 firm 入讀所考的私校或直資.

醒目開學勳章 王國長老

有d私校會要求家長放棄大抽獎, 有d唔駛, 你可以問清楚(今次就真係續間打去問喇! 或者上bk八都得)
我知培正, 高主教, 聖心, 維多利亞都要放棄, st paul convent, 真光, st clare就唔駛
而直資由於有收政府資源, 所以edb規定, 一但學生去直資註冊, 就必須放棄政府派位, 無得傾(如果已有學位就要放返出黎, 如果未有就要放棄大抽獎)
原文章由 rubymo928 於 07-8-30 01:48 PM 硐表

:cry: :cry: :cry:   去考私校或直資都系想有個 back up, 如考到私校或直資反而要 give up 自行派位 / 統一派位, 等於要家長無得選擇要一早想定是否 firm 入讀所考的私校或直資. ...

醒目開學勳章

Thanks for your details.

我依家明好多啦, 唉! 不過都唔知選D hit既學校定選次一D既, 依家個心15, 16. Anyway, tks a lot!

原文章由 Charlotte_mom 於 07-8-30 13:59 硐表
有d私校會要求家長放棄大抽獎, 有d唔駛, 你可以問清楚(今次就真係續間打去問喇! 或者上bk八都得)
我知培正, 高主教, 聖心, 維多利亞都要放棄, st paul convent, 真光, st clare就唔駛
而直資由於有收政府資源, 所以e ...
‹ 上一主題|下一主題