用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園vs St. Cat
樓主: 雙子媽媽
go

根德園vs St. Cat [複製鏈接]

雙子媽媽

Received.  Thanks.

我都想要一份copy,你可否email給我,我的email address 係
[email protected]

Thank you.

雙子媽媽 ,
Can u send me the questions?  My email add. is [email protected]

My son is a super small boy.  He is only arriving 1 year and 9 months old and would reach 2 years and 8 months old in Aug 2008.  Not even to talk about singing a song, I'm worrying that he would not reply the teachers' question during interview?  When will the interviews usually take place?  Very worry....

beatriceyung

quote]原文章由 雙子媽媽 於 07-8-29 14:38 硐表
cjmama888

我係library借左本天書, 其中有一頁有講根德的面試題目, 妳比個email address or fax no. 我, 我send 比妳look 吓.
[/quote]

你們好,

我剛路過,見到你們的提問。

小兒上年10月到根德園面試,細仔,結果唔收。

我記得面試時有兩位老師,1位會問你問題,1位就問小朋友問題,所以你只會顧住答老師問題而唔知個小朋友答左D咩。

家長問題︰小朋友最喜歡吃什麼? 最喜歡玩什麼? 你小朋友未夠兩歲(面試日計),那何時開始學講野? 平時在家做什麼? (問題都是圍繞小朋友,看看家長有冇留意小朋友的生活習慣等等)

小朋友問題︰其實家長掛住答,真係唔知佢問咩,不過我見個仔手指指,指住塊matching畫板,砌左幾粒LEGO,豎起左兩隻手指(相信問佢幾多歲),最後要唱歌(一定要)。

過程中,由於我仔仔唔多喜歡講野,結果我冇咩聽到佢把聲,連唱歌都只係唱到1/3首,好被動,好怕羞。

聽方間講,佢地IN完會送玩具俾小朋友,他要說多謝,IN完要幫手推回小椅子(重點所在),最後離開前仲有個老師派糖,也要講多謝(最後把關)。

慘痛經歷,報告完畢。

多謝提點,請問你囝囝是大仔定小仔,有無關係?咁現在他讀邊間,程度點樣?

原文章由 小鄧 於 07-8-30 16:50 硐表

我記得面試時有兩位老師,1位會問你問題,1位就問小朋友問題,所以你只會顧住答老師問題而唔知個小朋友答左D咩。

家長問題︰小朋友最喜歡吃什麼? 最喜歡玩什麼? 你小朋友未夠兩歲( ...

咁老師有無請你個仔食糖或玩具??

家長問題︰小朋友最喜歡吃什麼? 最喜歡玩什麼? 你小朋友未夠兩歲( ...

我估年紀大小不是主要問題,因為細仔10個9個都會好遲講野,唔識表達,佢地咪唔收囉。如果個小朋友年尾出世,但係好鬼叻講野,應該冇問題。我仔仔in當日都未夠兩歲,亦係一般遲講野的男孩子。

至於禮物,老師有送,係個小陀螺,一過手就跌左,仲滾左去窗邊,我便叫仔仔執囉。臨走之前都有另1個老師送瑞士糖,兩樣我個仔都有講多謝,不過要我叫佢先講。

關於細仔收唔收,我記得我有兩個朋友的仔仔及女女,兩個都係11月出世,也是in左,同樣唔收,但佢地in時有問有答,仲有唱歌,最後要寫信表示誠意,最後最後都收左,讀左1年,女女幾好,仔仔就紀律差點,家長想佢再讀1年。

May I know whether Kentville has N1 or not? Is it more difficult to get into K1 if not studying in its N1? Pls advise

Hi! 雙子媽媽,

pls send to me [email protected]

thx..

原文章由 bb_chu_2005 於 07-9-1 01:01 硐表
Hi! 雙子媽媽,

pls send to me [email protected]

thx..

Can you pls send to me
[email protected]
thanks so much

Hi! 雙子媽媽

可否send 一份俾我呀, [email protected]

My elder daughter was born in mid Oct and she
was accepted by KV.

原文章由 pkleemok 於 07-9-1 00:41 硐表
May I know whether Kentville has N1 or not? Is it more difficult to get into K1 if not studying in its N1? Pls advise

根德園沒有 nursery 的

Yanamami

可唔可以講吓妳囡囡interview的情況, 佢當時講野叻唔叻, 最後係唔係一定要唱歌。My daughter was also born in mid Oct 05.

原文章由 Yanamami 於 07-9-2 09:47 硐表
My elder daughter was born in mid Oct and she
was accepted by KV.

Yanamami

Thanks for your reply.

原文章由 cheungpercy 於 07-9-3 10:16 硐表
Yanamami

可唔可以講吓妳囡囡interview的情況, 佢當時講野叻唔叻, 最後係唔係一定要唱歌。My daughter was also born in mid Oct 05.

原文章由 Yanamami 於 07-9-2 09:47 硐表 http://forum.baby-kingdom.com/im ...

原文章由 vickichan 於 07-8-29 12:43 硐表

我仔而家讀緊根德, 其實我當初選呢間學校之前都有你的疑慮, 會唔會紀律好嚴, 仔仔讀得好辛苦.......其實唔係外間講的咁嚴, 老師都係教佢地一般的規矩, 好似發問前要先舉手, 玩完玩具要自己執....都係好的。
...

我想吓係唔係一定住嗰區,先可以入呢兩間學校?(因為我係新手,咩都唔識 )希望各位媽媽教路.THANKS
:-P

Hi! 雙子媽媽

可否send 一份俾我呀, [email protected].

Thanks a lot.

我仔仔嗰時兩間都有考, 兩間都收佢, 但我最終選咗根德園, 第一我地去in時, 比我感覺根德園老師比較親切, 有禮貌, 而st. cat好似唔在乎咁, 無咩表情咁. 第二我問過幾位做老師的答案都話根德園係嚴D深D, 但真係有料唔同D, 佢地有自己一套教學方式. 第三我有朋友個仔仔都喺根德讀開, 佢都話好好, 只講教用筆寫字為例, 一教就大部份學生就識. 另外佢入名小學機會都好大. 就係咁所以選咗根德園
‹ 上一主題|下一主題