用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣浸信會幼稚園 (新舊生家長) 入黎 CHAT 下啦 !!! ...
go

荃灣浸信會幼稚園 (新舊生家長) 入黎 CHAT 下啦 !!! [複製鏈接]

各位

你/妳們好嗎 ?

日子過得好快, 下星期一開學啦...........

此 topic 是延續之前學兄姊家長 chat room.
(希望大家可以繼續分享及交流)

先來自我介紹, 其實大家都能夠好熟啦...
小女 - 下K2A (她經過一年K1生活之後, 明顯長大了, 我同老公都好感恩女兒可以係一間咁有愛心幼稚園成長)
希望來年各級小朋友同樣開開心心享受幼稚園生開活.
另祝願已畢業的學兄姊 & 家長, 喜樂地迎接小學生活......

[ 本文章最後由 tramtram 於 07-8-28 12:33 編輯 ]
   0    0    0    0

tramtram
你好呀,我係上1B家長呀,多多指教

原文章由 tramtram 於 07-8-28 12:26 硐表
各位

你/妳們好嗎 ?

日子過得好快, 下星期一開學啦...........

此 topic 是延續之前學兄姊家長 chat room.
(希望大家可以繼續分享及交流)

先來自我介紹, 其實大家都能夠好熟啦...
小女  ...

醒目開學勳章

大家好,我仔仔都係荃浸畢業嫁
雖然已升小一,但會不時為你們加油!
努力啦!

hi yiuyo & 010

yiuyo 妳囡囡準備返學, 佢開唔開心呀 ?

010 希望妳仔仔好好享受小學生活.
放完暑期後k3家長, 開始頭痛選小學問題到時妳一定要多多分享經驗呀. 我知妳好忙, 不過, 妳係"神槍手"一定得.
上星期返教會原來有k3同學係暑期, 已 interview 直資小學.

醒目開學勳章

各位MAMI :

我冇仔囡讀呢一間架~不過,我今年要幫細囡報學校,我就心水呢間~唔知呢間學校好唔好呢?可以分享下嗎?我大囡就讀緊葵涌村既全完,會唔會因為咁而入荃灣浸信會幼稚園難D呀?而且聽聞荃浸係一間難入既幼稚園,係咪真架??而且學費雜費又貴唔貴呀??我太多問題,大家見諒見諒.... 等你地開呢個TOPIC好耐喇~
[

hi dudu19812002

我地小朋友讀緊當然係會讚口不絕, 係我眼中荃浸真係一間好合適我女兒幼稚園, 因活動式教學功課唔太多, 好多時會係遊戲中學習, 小朋友 & 家長都會好輕鬆, 係k1時老師會主力教小朋友自理 & 自律 (我好記得老師講過品格好小朋友對將來讀書係有直接幫助, 而我都好應同), 因學校好注重親子關係, 所以有時家長會比較忙, 但我自已就非常中意參加親子活動 (從中可以學習好多教養小朋友) 心得.
因校舍唔算大,  而口碑好的關係, 確實係幾難入, 上年6位收1位, 我相信今年競爭會更大.
學費 $1998 (末減學卷)
雜費係正常收費 - 唔會好貴
妳可以放心, 學校係會睇小朋友表現收生, 絕對唔會睇背景.
我自已就係好好例子.
願神安排一間合適幼稚園給妳女兒.

P.S.  SORRY 之前係有荃浸 TOPIC, 不過, 放暑假連 TOPIC 都休息.
原文章由 dudu19812002 於 07-8-28 15:30 硐表
各位MAMI :

我冇仔囡讀呢一間架~不過,我今年要幫細囡報學校,我就心水呢間~唔知呢間學校好唔好呢?可以分享下嗎?我大囡就讀緊葵涌村既全完,會唔會因為咁而入荃灣浸信會幼稚園難D呀?而且聽聞荃浸係一間難入既幼稚園,係 ...

[ 本文章最後由 tramtram 於 07-8-28 16:03 編輯 ]

原文章由 yanyanmama 於 07-8-28 15:11 硐表
我小囡都係剛畢業, 今年升小一

各位

晚安

tramtram,

我的小朋友也是荃浸的学生,他們將会升上'下k2',
請多多指教.

tramtram
阿女見到自己有自己的書包,手冊,字卡等都十分開心,重同哥哥講這些係我架(沾沾自喜)

原文章由 tramtram 於 07-8-28 14:38 硐表
hi yiuyo & 010

yiuyo 妳囡囡準備返學, 佢開唔開心呀 ?

010 希望妳仔仔好好享受小學生活.
放完暑期後k3家長, 開始頭痛選小學問題到時妳一定要多多分享經驗呀. 我知妳好忙, 不過, 妳係" ...

tram/dudu19812002
學費 係$1994 呀 (末減學卷)

原文章由 tramtram 於 07-8-28 16:00 硐表

我地小朋友讀緊當然係會讚口不絕, 係我眼中荃浸真係一間好合適我女兒幼稚園, 因活動式教學功課唔太多, 好多時會係遊戲中學習, 小朋友 & 家長都會好輕鬆, 係k1時老師會主力教小朋友自理 & 自律 (我 ...

tramtram 妳好pro呀!
我個細仔今年準備考荃浸, 多多指教!

原文章由 yiuyo 於 07-8-29 00:20 硐表
tram/dudu19812002
學費 係$1994 呀 (末減學卷)

各位

good morning

hi keima

今年到細孖同我個女一班啦..... 希望佢唔好比呀女跳脫性格嚇親
大孖班主任係單老師
希望開左學個女會定返d, 係暑期放鬆晒 , 皮氣差左.

hi yiuyo

妳個女好醒喎
下星期邊位陪囡囡上堂呀 ?
原來學費平 $4.:loveliness: :loveliness: thanks

hi od

到十月又係你為仔仔作戰時間
願神保守你.

[ 本文章最後由 tramtram 於 07-8-29 11:31 編輯 ]

tramtram
都係我陪阿女上堂喇,daddy都冇話過會同阿女番學,而且等他陪女咁就等同完全影唔到相or片架喇,都係自己穩陣d

原文章由 tramtram 於 07-8-29 10:59 硐表
各位

good morning

hi keima

今年到細孖同我個女一班啦..... 希望佢唔好比呀女跳脫性格嚇親
大孖班主任係單老師
希望開左學個女會定返d, 係暑期放鬆晒 , ...

k1 可以陪上堂真係好呀, 可以直時睇到小朋友反應, 又可影靚相留念.
k2無得陪, 適應期放早一個鐘.
原文章由 yiuyo 於 07-8-29 12:24 硐表
tramtram
都係我陪阿女上堂喇,daddy都冇話過會同阿女番學,而且等他陪女咁就等同完全影唔到相or片架喇,都係自己穩陣d

醒目開學勳章

原文章由 tramtram 於 07-8-28 16:00 硐表

我地小朋友讀緊當然係會讚口不絕, 係我眼中荃浸真係一間好合適我女兒幼稚園, 因活動式教學功課唔太多, 好多時會係遊戲中學習, 小朋友 & 家長都會好輕鬆, 係k1時老師會主力教小朋友自理 & 自律 (我 ...

聽你咁講,間學校真係都幾好~所以我都會試下!不過,我就會同細囡報多間,唔係收唔到我細女就煩喇~ thanks
[

每年新生招生前, 學校都會有簡介會, 妳一定唔好錯過, 我當年都係比校長吸引住, 好想個女可以係荃浸大家庭成長.
妳有什麼想知再問啦............
原文章由 dudu19812002 於 07-8-29 14:05 硐表

聽你咁講,間學校真係都幾好~所以我都會試下!不過,我就會同細囡報多間,唔係收唔到我細女就煩喇~ thanks

各位

收到料荃浸 web-site 更新左相片 & 校歷.
親子之旅 13/10
08 新生接見 9/11 (比往年遲左) - od, dudu19812002, 大家要留意住啦

[ 本文章最後由 tramtram 於 07-8-29 17:21 編輯 ]

幼稚園真有效率

原文章由 tramtram 於 07-8-29 17:18 硐表
各位

收到料荃浸 web-site 更新左相片 & 校歷.
親子之旅 13/10
08 新生接見 9/11 (比往年遲左) - od, dudu19812002, 大家要留意住啦

大家好!!

我囡囡今年要同佢報幼稚園啦!荃浸都是在我的心水,原來係咁難入,我囡囡係非常好動,好主動的,唔知適唔適合呢!
‹ 上一主題|下一主題