用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 07~08年度P1E家長互助站!
go

07~08年度P1E家長互助站! [複製鏈接]

開個新topic希望1E班D家長可以多D在這裡報料,互相幫助!
仲有一個星期就開學了,大家準備如何呢?我都係剛剛先幫呀囝買埋個書包,心情就越來越緊張,雖然開頭一兩個禮拜都係番好少時間,但係真係好怕呀囝在學校裡頭攪攪振 ,到時驚動到我...佢就知味道! 有冇人同我目及實Daniel呀?

[ 本文章最後由 Dennisk 於 08-6-19 23:06 編輯 ]
   0    0    0    0

Dennis, 唔使怕掛...你個仔好叻架...反而我怕我個女靜過度就真. hmm...其實我心情都有少少緊張. 好似9/3第一日, 我問阿女要唔要親自送佢....(其實係我自己想去睇吓咋) 點知佢話要坐校車....咁我就冇在 chance喇...  不過, 可能我都會自行坐車過去..   你呢, 去唔去 ?

原文章由 Dennisk 於 07-8-27 18:09 硐表
開個新topic希望1E班D家長可以多D在這裡報料,互相幫助!
仲有一個星期就開學了,大家準備如何呢?我都係剛剛先幫呀囝買埋個書包,心情就越來越緊張,雖然開頭一兩個禮拜都係番好少時間,但係真係好怕呀囝在學校裡頭攪攪振  ...
*** Piglet 328 ^ ^ We have happyland.....

原文章由 piglet328 於 07-8-27 07:35 PM 硐表
Dennis, 唔使怕掛...你個仔好叻架...反而我怕我個女靜過度就真. hmm...其實我心情都有少少緊張. 好似9/3第一日, 我問阿女要唔要親自送佢....(其實係我自己想去睇吓咋) 點知佢話要坐校車....咁我就冇在 chance喇...:- ...

我都打算九月三日,佢坐校車,我坐地鈇,到学校看看,第一日嗎!

我須然唔係1E班, 但我都想發表下意見, 歡迎嗎?
我當日會帶亞仔早D返学, 因為人生第一次返小学, 所以我想同亞仔影相留念, 你哋話係唔係?

Connie

原文章由 freddielau 於 07-8-27 20:54 硐表

我都打算九月三日,佢坐校車,我坐地鈇,到学校看看,第一日嗎!
Connie

本來想比呀女第一日坐校車,但自己為開學攞咗兩日假,唔接佢返學放學好似無嘢做,又想去學校八下, 所以同校車公司講咗, 第一日唔坐校車, 或者比佢第二日先坐, 頭先問呀女洗唔洗我送佢返學, 佢即"lur" 飯應--好呀!

我個女會坐一號車,有無小朋友一齊呀?

原文章由 piglet328 於 07-8-27 19:35 硐表
Dennis, 唔使怕掛...你個仔好叻架...反而我怕我個女靜過度就真. hmm...其實我心情都有少少緊張. 好似9/3第一日, 我問阿女要唔要親自送佢....(其實係我自己想去睇吓咋) 點知佢話要坐校車....咁我就冇在 chance喇...:- ...

我就梗係要去喇,送完大少返學就自己直接渣車返工,所以如無意外,我都應該日日可以同校長講早晨。

Connie這裡當然歡迎妳喇,妳仲可以過埋B班D料過黎大家參長參長一下添!

呀!係呀,上年10月中會有個家長之夜,今年唔知是不是一樣呢?

仲有大家有冇收到風,其實我地今年P1是有三次收生呢?

Dennisk,

哈!哈!哈!我未就係等你講呢句之麻!我一定會過料俾你架!
話晒我都係2007年"親善大使"!

Connie

原文章由 Dennisk 於 07-8-27 23:13 硐表

我就梗係要去喇,送完大少返學就自己直接渣車返工,所以如無意外,我都應該日日可以同校長講早晨。

Connie這裡當然歡迎妳喇,妳仲可以過埋B班D料過黎大家參長參長一下添! ...
Connie

原文章由 Dennisk 於 07-8-27 11:18 PM 硐表
呀!係呀,上年10月中會有個家長之夜,今年唔知是不是一樣呢?

吾知woh

原文章由 connie0213 於 07-8-27 23:23 硐表
Dennisk,

哈!哈!哈!我未就係等你講呢句之麻!我一定會過料俾你架!
話晒我都係2007年"親善大使"!

Connie

Thank you Connie!

原文章由 freddielau 於 07-8-27 23:26 硐表

吾知woh

我都係睇到上年D相先知!

你地睇幾大棚人!

Dennis,

據我所知..公開招生應該係兩次. 最後一次應該話係校長call 番之前有遞表而又未接受. 但有再寫信給予學校的同學.他們大部份都有機會獲面試多一次. 唔知你係唔係指咁樣叫做多一次呢? :

原文章由 Dennisk 於 07-8-27 23:18 硐表

*** Piglet 328 ^ ^ We have happyland.....

原文章由 piglet328 於 07-8-28 00:12 硐表
Dennis,

據我所知..公開招生應該係兩次. 最後一次應該話係校長call 番之前有遞表而又未接受. 但有再寫信給予學校的同學.他們大部份都有機會獲面試多一次. 唔知你係唔係指咁樣叫做多一次呢? :

...

唔係呀!係第三次交Application form,因為我太太就係有個舊同事說,是這個原因她囡囡大抽獎完了之後還可以入到EC!
事原好似有期雜誌訪問校長,之後刊登了入學資料,這當然包括了伸請入學時間表,但就好像雜誌方面攪錯了日期,因此有些家長就以為招生還未結束。就是因著第二次招生還未有定案,學校可能因此決定張錯就錯,接受了第三次之入學申請表格,因而有了三/四次的面試了。

[ 本文章最後由 Dennisk 於 07-8-28 01:14 編輯 ]

Wow~~ 你都收到好多料 wor....  原本係咁!!

原文章由 Dennisk 於 07-8-28 01:13 硐表

唔係呀!係第三次交Application form,因為我太太就係有個舊同事說,是這個原因她囡囡大抽獎完了之後還可以入到EC!
事原好似有期雜誌訪問校長,之後刊登了入學資料,這當然包括了伸請入學時間表,但就好像雜誌方面攪錯了日期,因 ...

原文章由 piglet328 於 07-8-28 11:11 硐表
Wow~~ 你都收到好多料 wor....  原本係咁!!

只係咁o岩收到姐。

Dennisk,

你都好厲害, 咁的資料都知道,證明你人面都幾廣闊wor,歡迎我這個1D班嗎?:tongue:

Hebron

原文章由 Dennisk 於 07-8-28 11:18 硐表

只係咁o岩收到姐。

Dennis

我問過啦! 好似有的但今年不清楚. 評估完之後試過有2次見家長.

Connie

原文章由 Dennisk 於 07-8-27 23:18 硐表

Connie

今日我打電話去校車問第一日放學接校車幾多點? 廖小姐話我係坑口東港城 6 號車. 預放學後加多15分鐘在站等. 我想將此消息向大家分享吓. 謝謝!!!

唔知家長之夜會攪D乜呢?因為只係開佐學一個月多D,又有乜野想講畀家長知? 中午吃飯大家又會點選擇呢?自己帶吃學校飯定中午親自出馬?

ps.好似記得有人話會做愛心飯盒,仲係人人有份添!邊個講過快D出黎。

原文章由 piglet328 於 07-8-29 00:31 硐表
今日我打電話去校車問第一日放學接校車幾多點? 廖小姐話我係坑口東港城 6 號車. 預放學後加多15分鐘在站等. 我想將此消息向大家分享吓. 謝謝!!! ...

親自接送的家長又最好幾多點棟係門口好呢? 話就話放十一點!會唔會咁準時呢?:
‹ 上一主題|下一主題