用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 ...
樓主: Laputa
go

2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 [複製鏈接]

小囡叫 Meira:loveliness:

原文章由 rabbit_chan2222 於 07-9-6 02:49 PM 硐表
cy-121,
咁你囡囡叫咩名ar?
Meira's Blog

『耶和華是我的牧者, 我必不至缺乏。』

見到 e 到有咁多喜樂班的家長同小朋友, 但係就唔知你哋個樣
我囡囡都無喊 佢話今日茶點有橢圓形餅同牛奶, 仲有玩滑梯、腳踏車 & 爬蟲蟲穿山窿:D  佢好開心呀!
我都開始搜集一些材料, 同囡囡設計花燈 la:)

醒目開學勳章

How's your tomato plants?  Connie's plant have already 7-8 幼苗. . . with 2 small leaves on top.

rabbit_chan2222,

我諗係個個小朋友都有貼紙當獎勵架,其實放學出課室果陣,我見到柔柔有我個女冇我都有d奇怪架啦(因為就好似今日有包餅咁,唔會一個有一個冇),但我見到有d小朋友身上都冇喎,我諗緊係貼唔實甩咗,我已經專登唔問個女,點知行行吓佢自己喺身上搵.

Himson同妹妹真係好似樣呀,同佢地爺爺嫲嫲傾咗一陣,先知原來我地住得咁近,可能成日會喺街撞到都未定

原文章由 rabbit_chan2222 於 07-9-6 15:18 硐表
ahboo,
可能係la, 不過今朝我走果陣佢勁喊ar! 已經冇人影響佢la!ops:" />ops:" />
好彩陳老師抱住佢咋!

另, alison好叻女ar, 都冇喊過, 我諗佢尋日突然情緒低落係因為唔見左貼紙je, 係呢, 咩有貼 ...

Laputa,

我個女果paul約有10枝幼苗,好似係三日前才發芽,咁快已長出咁多枝,乜原來番茄咁粗生架?

原文章由 Laputa 於 07-9-6 15:54 硐表
How's your tomato plants?  Connie's plant have already 7-8 幼苗. . . with 2 small leaves on top.

I work at Quarry Bay....

原文章由 sylvia_chik 於 07-9-6 15:03 硐表
講到住,呢度算不錯吧!管理公司都不錯呀!不過,返工在九龍或香港就遠咗啲!交通時間長啲,夜啲先見到阿女囉!

ahboo, cy-121
我都覺得佢好叻,平時叫佢講返我講過啲story俾我聽,佢都唔講,話唔識,但今次聽一次就可講俾我聽,跟住又講多次俾爸爸聽.:
我諗係好like呢個story,同佢聽得好投入.

原文章由 ahboo 於 07-9-6 16:04 硐表
Laputa,

我個女果paul約有10枝幼苗,好似係三日前才發芽,咁快已長出咁多枝,乜原來番茄咁粗生架?

c 啦,棵嘢係朗朗婆婆到,我星期一淋完水都冇望過棵嘢tim,今晚睇睇先.

原文章由 cy-121 於 07-9-6 15:47 硐表
見到 e 到有咁多喜樂班的家長同小朋友, 但係就唔知你哋個樣
我囡囡都無喊 佢話今日茶點有橢圓形餅同牛奶, 仲有玩滑梯、腳踏車 & 爬蟲蟲穿山窿:D  佢好開心呀!
我都開始搜集一些材料, 同囡囡設計花燈 la:) ...

cy121
係啦,好多喜樂班,同朗朗一樣嘅和平班少啲

我都搜集緊啲唔要材料,but未諗到做咩樣花燈

cy-121,

由於我個女返全日班,返學時間同Meira唔同,加上適應週又返唔同時段,所以仲未有機會同你見面,真係可惜(我比較好彩,已跟其他幾個同學仔家長相認),希望喺不久將來有家長會或親子活動,到時可同你相認

原文章由 cy-121 於 07-9-6 15:47 硐表
我都開始搜集一些材料, 同囡囡設計花燈 la:) ...

HI!!我係著白色衫架,戴紅色眼鏡,我先生著黑色衫!!我同你傾左兩句既呢!!記得嗎??有機會再相認丫!!不要太擔心呀!!

原文章由 rabbit_chan2222 於 07-9-6 15:28 硐表
E~~~puipui04,
我今日係咪同你一齊搭的呢? 我就係果個囝囝喊到七彩的著黑衫的媽咪lor, 果個叔叔就係咁安慰我...

嘩! 無上網一晚就咁多分享, 睇唔切呀。

可能大家都係同路人吧, 所以我倆在睇大家的分享時都投入去睇。希望快D有機會同大家相聚/相認。到時家長有家長傾,小朋友有小朋友一齊玩。

原文章由 ahboo 於 07-9-6 17:06 硐表
cy-121,

由於我個女返全日班,返學時間同Meira唔同,加上適應週又返唔同時段,所以仲未有機會同你見面,真係可惜(我比較好彩,已跟其他幾個同學仔家長相認),希望喺不久將來有家長會或親子活動,到時可同你相認

...

[ 本文章最後由 idj 於 07-9-6 22:30 編輯 ]

係呀,互相分享真係好緊要架!

好似我咁,今日全靠cy-121分享佢囡囡講述喺學校做過d乜,我先可以趁個女瞓夠心情靚,從玩滑梯開始引導佢講嘢俾我聽,例如佢踏果架係藍色車,同小朋友輪住sir滑梯......在此,我要向cy-121講聲多謝

之後我就乘機同囡囡玩角色扮演,我扮學生,當佢係老師,我係咁舉手話老師我要食茶點,食完又話想去洗手間......結果佢興致勃勃咁講同做番好多課堂點滴出嚟,連老師教運動都做埋俾我睇呀

原文章由 idj 於 07-9-6 22:15 硐表
嘩! 無上網一晚就咁多分享, 睇唔切呀。

可能大家都係同路人吧, 所以我倆在睇大家的分享時都投入去睇。希望快D有機會同大家相聚/相認。到時家長有家長傾,小朋友有小朋友一齊玩。

...

好羨慕你可以同Alison朝夕相對, 有深入分享的機會。我地放工返到屋企真係無乜時間同傾吓偈。

Isaac兩晚都話俾我地知佢返學有陳老師帶佢同其他小朋友一齊玩,Mr.Gai帶做動作,又話有旦糕(噚日)同餅乾(今日)食;問佢返學好唔好,佢答話好,不過叫埋爸爸一齊返學。

佢每朝起身都會扭計,唔知大家有乜方法應付呢?

原文章由 ahboo 於 07-9-6 23:19 硐表

好似我咁,今日全靠cy-121分享佢囡囡講述喺學校做過d乜,我先可以趁個女瞓夠心情靚,從玩滑梯開始引導佢講嘢俾我聽,例如佢踏果架係藍色車,同小朋友輪住sir滑梯......在此,我要向cy-121講聲 ...

我都希望我個囡 埋這幾天就好啦(因佢一喊就嘔)
今天先嘔完,...老師話佢好叻,..佢喊喊下停左,..同老師講話想嘔,...
於是老師就叫嬸嬸帶她去toilet ,...點知佢又真係嘔
原文章由 sylvia_chik 於 07-9-6 02:42 PM 硐表
說得沒錯,小朋友很快會適應。
還記得雯雯讀n1的情況,起初又係哭到死去活來 ,手仔吾肯放,腳仔夾到實,日日哭到嘔,不過兩星期後,一到學校門前,已會乖乖自己行入校門。
今年k1雯雯都好醒 ,只哭了一次,不知是否已習 ...

Hi!rabbit_chan2222,
係呀!你仔仔只係喊了一陣就收聲,(我諗你未到樓下班馬線,佢已經收聲,...)陳老師抱住你仔仔,..等佢有安全感先,..然後就叫佢:你吾好喊先,..你吞左口裏面既麵包先同我講,....老師聽吾到你講乜,..你好乖吞左先啦:,..於是你仔仔就吞左口裏既包包(跟住就收聲)
因我要返工,..所以我都離開班房,..跟住就輪到我個囡囡 ,..今次就係曾老師抱住我個囡
原文章由 rabbit_chan2222 於 07-9-6 03:33 PM 硐表
ahboo,
係ar, 我同佢講話我要返工la, 佢就開始眼紅紅la, 好彩陳老師過黎抱住佢咋, 我走果陣都唔知行唔行樓梯好ar, 我怕佢走出黎搵我ar...不過我最後都係冇行到...因為我想聽下佢喊完未, 點知等我入左電梯佢仲喊緊ar. ...

[ 本文章最後由 mannancy 於 07-9-7 00:36 編輯 ]

嘩!無上泥幾日,就有好多分享呀!大細b第一日都算順利,初初哥哥唔肯比我走,差小小就 ,好彩比我見到有一個特別玩意,可以令哥哥忘記離別痛苦,玩左一陣,好快就同我講

唔好客氣 la 每個媽媽幫手問 d, 可以知多 d, 問吓問吓就湊夠1日 學校生活ga la

原文章由 ahboo 於 07-9-6 11:19 PM 硐表

好似我咁,今日全靠cy-121分享佢囡囡講述喺學校做過d乜,我先可以趁個女瞓夠心情靚,從玩滑梯開始引導佢講嘢俾我聽,例如佢踏果架係藍色車,同小朋友輪住sir滑梯......在此,我要向cy-121講聲 ...

原文章由 LongBMa 於 07-9-6 16:38 硐表

cy121
係啦,好多喜樂班,同朗朗一樣嘅和平班少啲

我都搜集緊啲唔要材料,but未諗到做咩樣花燈

LongBMa 你好呀!我地都係和平班呢!唔知有無同你撞過面?朗朗係邊個組別呀?唔知會唔會同大細b一齊坐?

朗朗好叻叻喎!可以講到比你知,我問佢地最叻係話茶點食cake同餅,今日就講多左樣,就係話有個同學仔整濕左套校服!但問上課情況,講到一舊舊!

Mannancy, rabbit_chan2222,

相信你地小朋友 係因為同老師和同學仔未熟落je,慢慢習慣咗就會好架啦,換個角度諗,佢地一定係好鍾意媽咪,所以先至唔拾得分開,佢地好錫你地架.你地要同小朋友一齊加油呀!

原文章由 mannancy 於 07-9-7 00:20 硐表
Hi!rabbit_chan2222,
係呀!你仔仔只係喊了一陣就收聲,(我諗你未到樓下班馬線,佢已經收聲,...)陳老師抱住你仔仔,..等佢有安全感先,..然後就叫佢:你吾好喊先,..你吞左口裏面既麵包先同我講,....老師聽吾到你講乜,..你 ...
‹ 上一主題|下一主題