用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 ...
樓主: Laputa
go

2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 [複製鏈接]

醒目開學勳章

ahboo,

Thx~~  我都希望佢快d好番呀!  雖然佢日日都話唔好返學, 但係佢放學返o黎好似幾開心咁, 我諗佢都鍾意返學!!

你呀女冇咩嘛!!??  細路仔d菌她好勁架!!  有唔舒服就快d睇醫生啦!!  我e+都比呀仔攪到有d咳!!!  

原文章由 ahboo 於 07-9-7 21:00 硐表
小湘,

希望你囝囝快d好番,星期一開開心心返學.

我個女瞓醒午覺都好似有d唔舒服,好躁,如果聽朝都係咁,我會帶佢睇醫生.

講到加衣,你可以同班主任提出你既疑慮,我相信你講咗佢地會幫手留意架:-|

...

邀你傾聽孩子的心聲
若我活在批評中,我就學會責難;
若我活在仇視中,我就學會爭鬥;
若我活在嘲笑中,我就學會羞怯;
若我活在羞辱中,我就活在罪疚中;
若我活在寬容中,我就學會忍耐;
若我活在鼓勵中,我就學會自信;
若我活在稱讚中,我就學會欣賞;
若我活在公平中,我就學會正義;
若我活在安全中,我就學會信任;
若我活在讚許中,我就學會自愛;
若我活在愛中,我就學得更愛己愛人!!

呢篇文章我係喺思喬學校嘅親職手冊中睇到既!我希望能夠做到讓思喬在寬容,鼓勵,稱讚,公平,安全,讚許以及被愛中成長!
各位媽媽,我地一齊努力!!

ahboo,
你囡囡會吾會因返学早起床吾夠瞓 ,....所以好躁 ,......
但如果吾係就要早D 睇 醫生,  小湘講得對,..現在D 細菌好厲害!!
另外我囡囡回到家都有提到你囡囡係佢嘅學仔,...!!
原文章由 ahboo 於 07-9-7 09:00 PM 硐表
我個女瞓醒午覺都好似有d唔舒服,好躁,如果聽朝都係咁,我會帶佢睇醫生.

講到加衣,你可以同班主任提出你既疑慮,我相信你講咗佢地會幫手留意架:-|

...

mannancy,

Thanks a lot.

今早起身佢又好似冇乜事啦,可能真係唔夠瞓,加上呢個新階段對佢嚟講係好大刺激,雖然佢冇喊,但要應付都嘥好多energy.好彩佢好鍾意返學,今朝都話想番去.

我個女尋日都有狂唱放學歌呀,佢成首唱晒出嚟,話係陳老師教佢唱,但有時唔俾我一齊唱,因為佢話:唔係呀,唱完叮叮噹噹就要返屋企架啦!俾佢笑死

原文章由 mannancy 於 07-9-8 13:31 硐表
ahboo,
你囡囡會吾會因返学早起床吾夠瞓 ,....所以好躁 ,......
但如果吾係就要早D 睇 醫生,  小湘講得對,..現在D 細菌好厲害!!
另外我囡囡回到家都有提到你囡囡係佢嘅學仔,...!!
...

小湘,

多謝關心,呀女冇事啦!

你囝囝係讀喜樂班定係希望班架?如果係喜樂班我地會多d機會見面.

但無論邊班,都係曾老師同陳老師做班主任,我覺得佢兩個都係好好既老師,好細心又有交帶,連接放學果陣咁忙都會講一兩句小朋友既情況俾我聽,證明佢地好留意小朋友既一舉一動,我個女好鍾意佢地,所以我一提起佢倆個女就面帶笑容

原文章由 小湘 於 07-9-8 11:27 硐表
ahboo,

Thx~~  我都希望佢快d好番呀!  雖然佢日日都話唔好返學, 但係佢放學返o黎好似幾開心咁, 我諗佢都鍾意返學!!

你呀女冇咩嘛!!??  細路仔d菌她好勁架!!  有唔舒服就快d睇醫生啦!!  我e+都比呀仔攪到有d咳! ...

醒目開學勳章

冇事就最好啦!!  我個仔讀希望班架!!  e度好似冇乜希望班o既同學仔o既!!  (咁又係, 全班都係得果12個 :)  我都覺得曾老師同陳老師都好好!!

原文章由 ahboo 於 07-9-8 19:36 硐表
小湘,

多謝關心,呀女冇事啦!

你囝囝係讀喜樂班定係希望班架?如果係喜樂班我地會多d機會見面.

但無論邊班,都係曾老師同陳老師做班主任,我覺得佢兩個都係好好既老師,好細心又有交帶,連接放學果陣咁忙都會講一兩 ...

係暫時未有希望班o既同學仔家長上嚟傾計,但唔緊要啦,大家每日所學都係大同小異o既嘢,一齊傾吓都好架

你囝囝好番D未呀?你自己都唔舒服仲要照顧佢一定好辛苦,要保重呀!

原文章由 小湘 於 07-9-8 21:49 硐表
冇事就最好啦!!  我個仔讀希望班架!!  e度好似冇乜希望班o既同學仔o既!!  (咁又係, 全班都係得果12個 :)  我都覺得曾老師同陳老師都好好!!

原文章由 LongBMa 於 07-9-7 09:39 硐表

Hello,

Twins312
我諗我地未見過面,遊戲週我冇見到有twins出現,你係未10:30am果段返架? 和平班只係同小飛飛相應咗咋.
朗朗話尋日有外籍老師.拿了個小提琴(唔知佢有冇認錯)入課室同佢地唱the wheel on the bus rou ...

LongBMa
我都係10:30時段!細b都有講外藉老師教佢地唱歌,所以呢排成日都聽佢表演!

你仔仔係邊組呢?大b係小磅蟹組,細b係小海星組!

原文章由 小飛飛syc 於 07-9-7 13:48 硐表
失禮曬! 整濕左套校服果個就係小女--韻呈, 好彩我有放套後備衫褲在書包.  

LongBma,

上次遊戲週情況立立亂, 都無時間同你交流吓添. 希望將來有機會同多d媽咪都交流吓.

...

我兩個仔都係話男仔喎! 仲話個男仔唔飲牛奶,所以吐多泥!韻呈點解濕左套校服呀!

請問大家知唔知喜樂班有幾多個同學仔? 我見到好多人名貼係枱面上, 會唔會係有全日班同學架?

原文章由 小湘 於 07-9-8 21:49 硐表

我老公數過D印仔數目,如果無數錯,應該有30個,其中10個屬蘋果組,即Isaac同我囡囡果組,唔知係未以枱面大小決定組別人數呢?

全日班D同學仔朝早係同上午班一齊上堂架,除咗我個女之外,仲有4-5個同學仔係全日班架!(好似所有K1全日班D學生都喺喜樂班.)

原文章由 idj 於 07-9-9 00:13 硐表
請問大家知唔知喜樂班有幾多個同學仔? 我見到好多人名貼係枱面上, 會唔會係有全日班同學架?

ahboo,

同上年一樣, 所有全日班的小朋友, 都在喜樂班, 第一日上堂, 丁老師就同囝囝講 : 今年有九位新來的 K1 小朋友, 你要幫手照顧佢地, 你係 K2 大個囝啦. 囝囝立即笑晒, 好樂意幫手的樣子 .

原文章由 ahboo 於 07-9-9 01:26 硐表
我老公數過D印仔數目,如果無數錯,應該有30個,其中10個屬蘋果組,即Isaac同我囡囡果組,唔知係未以枱面大小決定組別人數呢?

全日班D同學仔朝早係同上午班一齊上堂架,除咗我個女之外,仲有4-5個同學仔係全日班架!(好 ...

fan_cs,

原來今年有九個咁多呀,因為有d小朋友無返去食早餐,所以你唔講我都唔知有咁多個tim

我都有同個女講定,遲d會有位諾諾哥哥同佢一齊食午飯同玩耍,聽日開始有勞諾諾多多照顧,唔該晒!

原文章由 fan_cs 於 07-9-9 02:03 硐表
ahboo,

同上年一樣, 所有全日班的小朋友, 都在喜樂班, 第一日上堂, 丁老師就同囝囝講 : 今年有九位新來的 K1 小朋友, 你要幫手照顧佢地, 你係 K2 大個囝啦. 囝囝立即笑晒, 好樂意幫手的樣子 .

...

好安排呀!高年班照顧低年班,讓小朋友有發揮機會,令佢地更有自信。Isaac係教會裏面見到BB就會同我地講佢係哥哥,跟住走埋去作勢湊BB

原文章由 fan_cs 於 07-9-9 02:03 硐表
ahboo,

...

教會

我想同小朋友返教會, 但應該會係年尾. 請問主日學是否可以隨時加入, 定係一定要由開學開始? 又, 我可以怎樣報名? Thank you.

原文章由 idj 於 07-9-9 22:59 硐表
好安排呀!高年班照顧低年班,讓小朋友有發揮機會,令佢地更有自信。Isaac係教會裏面見到BB就會同我地講佢係哥哥,跟住走埋去作勢湊BB

原文章由 fishkar 於 07-9-10 08:53 硐表
我想同小朋友返教會, 但應該會係年尾. 請問主日學是否可以隨時加入, 定係一定要由開學開始? 又, 我可以怎樣報名? Thank you.

你係想返荊冕堂定其他教會呢?因為荊冕堂新一期主日學剛剛先開始,當然你隨時加入都可以,不過個人認為,早小小返會好些,始終一開始大家不認識,可以慢慢健立關係,但到你小朋友加入時,可以要用效多時間適應!如你想查詢的話,可以給你電話no!

Due to personal issue, i think i may not attend in this or next month.  :cry:   Anyway, could you please give me the phone no. for me to check?  Thank you!!

Is the time at 9:45 am to 10:45 am every Sunday??

原文章由 twins312 於 07-9-10 09:33 硐表

你係想返荊冕堂定其他教會呢?因為荊冕堂新一期主日學剛剛先開始,當然你隨時加入都可以,不過個人認為,早小小返會好些,始終一開始大家不認識,可以慢慢健立關係,但到你小朋友加入時,可以要用效多時間適應!如你想查詢的話,可以給 ...

[ 本文章最後由 fishkar 於 07-9-10 09:43 編輯 ]

原文章由 idj 於 07-9-7 11:25 PM 硐表
唔只重呀, 仲會攪到個書包脹卜卜, 揹上身都幾唔方便。最好可以將Spare校服放係學校就好喇。

我問咗老師, 可以把外套放在書包櫃, 書包就放一套 spare 衫, 如果小朋友 ,老師會幫小朋友穿外套

我今日見到 Isaac 搭 lift返學呀, 9:03am
Meira's Blog

『耶和華是我的牧者, 我必不至缺乏。』

原文章由 cy-121 於 07-9-10 12:18 PM 硐表

我問咗老師, 可以把外套放在書包櫃, 書包就放一套 spare 衫, 如果小朋友 ,老師會幫小朋友穿外套

我今日見到 Isaac 搭 lift返學呀, 9:03am ...

今日 Meira 書包有一條好大支的 士多啤梨百力支,佢話係有一個女同學生日, 買咗兩盒請小朋友食 ga
請問大家知唔知 "Hello" 歌 點唱呢?

[ 本文章最後由 cy-121 於 07-9-10 12:38 編輯 ]
Meira's Blog

『耶和華是我的牧者, 我必不至缺乏。』

原文章由 fishkar 於 07-9-10 09:38 硐表
Due to personal issue, i think i may not attend in this or next month.  :cry:   Anyway, could you please give me the phone no. for me to check?  Thank you!!

Is the time at 9:45 am to 10:45 am ...

fishkar
時間正確!請checkPM!

[ 本文章最後由 twins312 於 07-9-10 12:50 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題