用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 ...
樓主: Laputa
go

2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 [複製鏈接]

點解老師都無打電話俾我嘅?

原文章由 ahboo 於 07-9-6 00:18 硐表
puipui04,

陳老師係約4:30打電話俾我嘅,唔通打唔晒俾咁多個家長?

Gloria好叻呀,識得自己講到喺學校嘅情況,無論我點問個女,佢淨係成日提住曾老師著咩衫,同埋唔見咗個貼紙係狗仔嚟

...

醒目開學勳章

Fishkar,
me neither.  The first thing Connie told me is. . . 有茶點食
食蛋糕同飲水. . .再問多d就唔睬我. . . 唔知佢地分咗組味?
Laputa

原文章由 fishkar 於 07-9-6 07:57 硐表
點解老師都無打電話俾我嘅?

Laputa,

Ha!
I don’t know the children have
茶點!!
My daughter did not tell me.
She just told me she did not cry and
好叻!

fishkar

原文章由 Laputa 於 07-9-6 09:31 硐表
Fishkar,
me neither.  The first thing Connie told me is. . . 有茶點食
食蛋糕同飲水. . .再問多d就唔睬我. . . 唔知佢地分咗組味?
Laputa

醒目開學勳章

禽日cyrus都有進步!!  自己搭校車已經冇喊啦!!!  回想佢星期一一見到架校車就話唔係e架車, 死都唔肯, 仲喊得好犀利添!!  睇到我個心都好唔安落.  

禽日佢放學都話自己好叻冇喊到, 不過問佢荼點食o左d乜, 佢就話食o左一塊餅, 仲話冇野飲, 都唔知係咪真架!!!  

曾老師都有打比我同我講cyrus第一日自己返學既情況, 佢話佢好鍾意走去玩玩具, 有時甚至唔肯坐返埋位, 老師同佢講d玩具只係比d乖既小朋友玩, 起初佢都有行埋一邊發皮氣, 但係後咪都會做番乖坐番埋位, 之後有時佢都係忍唔住走去玩玩具, 不過佢就會問老師可唔可以玩囉!!!  

我諗d小朋友既適應力好強架!!  我地做家長既唔駛咁擔心啦!!  希望個個小朋友都會慢慢進步啦!!!

all,
尋日wong老師都有打俾我,講朗朗情況,佢都冇喊,仲好開心tim.佢有食哂荼點同坐定定聽story.
我返到去問朗朗學校食咗乜,佢話triangle形嘅cake & water 喎.
之後佢講story我聽,是關於拔紅蘿蔔,有婆婆啦,baby啦,狗仔啦,雞仔,一個一個出來幫手拔紅蘿蔔,都未拔到,最後雞爸爸出來一齊拔就拔到啦.我好開心朗朗可講返今日老師講嘅story出來.我仲同佢講個story係想話你地知,一個人力量有限.多d人合力做一件事,係會容易成功架.你要時常幫同學仔架. 唔知佢明唔明我講乜呢.

今日我又打俾佢,佢話玩玩具,油圖畫,同食cookie餅& 飲milk喎

原文章由 Laputa 於 07-9-5 14:40 硐表
Are you mums going to join the Mid Autumn Lantern competition.  my girl is too young and basically it will be me to do all the work if we can come up with anything. . .

laputa,
我地會諗吓做咩燈籠,諗到&做到便交學校,做唔到就算

Me too,
我同 laputa 諗法一樣,做到便交學校,做唔到就算
今日是阿囡第二日自己反学,...我8:30am 就帶到去大堂登記處,...佢就話急急,..於是入去洗手間,..就撞見搭校車返學嘅小朋友 排隊上課室(我都知柔柔緊張,...所以要急急 )之後我就同佢搭lift上課室,...一出lift,.佢又話要去ng ng ,...我又帶佢去toilet ,...我問佢你係吾係疴ng ng,..佢又say NO! ,. ..(佢扁晒咀& 不停"拎"頭)'''我知佢吾想我離開,..於是行出去洗手間門口,...佢就拖住我行去塔lift,..死都吾肯入班房 (佢雙眼通紅,D 眼淚就黎流出來,但未喊),......其實我個心都好吾安樂:( ,..後尾我同佢講...媽咪同你一齊入去,..(我扮睇吾到佢個樣),...放好書包,...我話:你放手冊(佢又"拎"頭, ..)我問乜佢都"坽"頭,..死都拖實我隻手,..曾老師都有走過來同佢傾計,..(佢都係'拎"頭) ,...我就話媽咪去下面交学費轉頭上黎接你,.... 跟住就大咸 ,............唉!曾老師抱起佢,..於是我就走,... 到赫死人拆天,...我連lift 都吾等,...行樓梯落樓,..第二層都聽到佢把咸聲,....曾不知明天怎辨

[ 本文章最後由 mannancy 於 07-9-6 13:50 編輯 ]

睇完妳個女嘅情況, 我都眼濕濕....:cry:

原文章由 mannancy 於 07-9-6 13:45 硐表
Me too,
今日是阿囡第二日自己反学,...我8:30am 就帶到去大堂登記處,...佢就話急急,..於是入去洗手間,..就撞見搭校車返學嘅小朋友 排隊上課室(我都知柔 ...

你唔好咁擔心啦!今日揸升降機個叔叔話,兩星期後d小朋友會頭也不回地走入班房!!

原文章由 mannancy 於 07-9-6 13:45 硐表
Me too,
今日是阿囡第二日自己反学,...我8:30am 就帶到去大堂登記處,...佢就話急急,..於是入去洗手間,..就撞見搭校車返學嘅小朋友 排隊上課室(我都知柔 ...

今早柔柔同Himson真係喊得好淒涼呀,我睇見都好唔安樂,希望佢地快d適應到,開開心心返學就好la

Me too,

說得沒錯,小朋友很快會適應。
還記得雯雯讀n1的情況,起初又係哭到死去活來 ,手仔吾肯放,腳仔夾到實,日日哭到嘔,不過兩星期後,一到學校門前,已會乖乖自己行入校門。
今年k1雯雯都好醒 ,只哭了一次,不知是否已習慣呢!

Hello Sylvia_chik,

得知妳住愉景新城, 請問妳覺得好唔好住?

fishkar

cy-121,
咁你囡囡叫咩名ar?

原文章由 cy-121 於 07-9-5 20:39 硐表
Hi rabbit_chan

我囡囡都係喜樂班菠蘿組架

LongBMa,

你個仔好犀利呀,可以講晒喺學校嘅情況出嚟.

我問囡囡今日有冇食茶點,佢淨係肯答有食,再問多句佢已經唔耐煩,但佢明顯比尋日開心咗好多,一到屋企就唱The wheel on the bus,我問係咪mr. guy嚟教唱歌,佢話唔係,係mr. david,臨瞓前佢喺床自言自語,斷斷續續講甚麼橙紅色之類嘅嘢,應該講緊上堂d嘢,我惟有豎起耳朶聽吓佢講乜:loveliness:

原文章由 LongBMa 於 07-9-6 12:31 硐表
all,
尋日wong老師都有打俾我,講朗朗情況,佢都冇喊,仲好開心tim.佢有食哂荼點同坐定定聽story.
我返到去問朗朗學校食咗乜,佢話triangle形嘅cake & water 喎.
之後佢講story我聽,是關於拔紅蘿蔔,有婆婆啦,baby啦,狗仔 ...

講到住,呢度算不錯吧!管理公司都不錯呀!不過,返工在九龍或香港就遠咗啲!交通時間長啲,夜啲先見到阿女囉!
原文章由 fishkar 於 07-9-6 14:47 硐表
Hello Sylvia_chik,

得知妳住愉景新城, 請問妳覺得好唔好住?

fishkar

ahboo,
可能係la, 不過今朝我走果陣佢勁喊ar! 已經冇人影響佢la!ops:" />ops:" />
好彩陳老師抱住佢咋!

另, alison好叻女ar, 都冇喊過, 我諗佢尋日突然情緒低落係因為唔見左貼紙je, 係呢, 咩有貼紙比你囡囡ge? 係咪乖的小朋友先有架? 我囝囝冇ge, 唔知係咪因為佢喊呢...

原文章由 ahboo 於 07-9-5 21:23 硐表
Hi, rabbit_chan2222,

我見你走咗無幾耐Himson已經冇喊,佢好叻仔架,可能你走果陣咁啱有小朋友喊,影響咗心情都未定.

我個女完全有喊過呀,仲好順攤同我say bye tim,連梁副校都話佢叻 .

不過,陳老師打俾我,話阿女 ...

[ 本文章最後由 rabbit_chan2222 於 07-9-6 15:25 編輯 ]

hi, mannancy,
係ar, 尋晚返去婆婆都有同我講話柔柔媽咪係佢前面咋:D:D:D

原文章由 mannancy 於 07-9-6 01:02 硐表
Hi! Rabbit Chan 2222 ,
今天等放學既時侯,謙謙婆婆排在我後面,... 小妹妹sleeping,
佢個樣好似哥哥::" />,...當放學時我見你仔仔都好心,...笑住行出班房, ,....陳老師下午曾至 俾我,...佢都話今日俾 ...

E~~~puipui04,
我今日係咪同你一齊搭的呢? 我就係果個囝囝喊到七彩的著黑衫的媽咪lor, 果個叔叔就係咁安慰我...

原文章由 puipui04 於 07-9-6 14:00 硐表
你唔好咁擔心啦!今日揸升降機個叔叔話,兩星期後d小朋友會頭也不回地走入班房!!

ahboo,
係ar, 我同佢講話我要返工la, 佢就開始眼紅紅la, 好彩陳老師過黎抱住佢咋, 我走果陣都唔知行唔行樓梯好ar, 我怕佢走出黎搵我ar...不過我最後都係冇行到...因為我想聽下佢喊完未, 點知等我入左電梯佢仲喊緊ar...

原文章由 ahboo 於 07-9-6 14:35 硐表
今早柔柔同Himson真係喊得好淒涼呀,我睇見都好唔安樂,希望佢地快d適應到,開開心心返學就好la

LongBMa

Long B 好叻 wor, 連故事內容都可以覆述俾你聽

原文章由 LongBMa 於 07-9-6 12:31 PM 硐表
all,
之後佢講story我聽,是關於拔紅蘿蔔,有婆婆啦,baby啦,狗仔 ...
Meira's Blog

『耶和華是我的牧者, 我必不至缺乏。』
‹ 上一主題|下一主題