用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 ...
樓主: Laputa
go

2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 [複製鏈接]

我個女今日都玩得好開心,不過佢唔敢去學校洗手間,點都要忍到放學返屋企先去!
另外因為佢係讀全日班,之前我成日同佢講要喺學校午睡,今日放學時話:唔記得瞓覺呀!!
我覺得自己比囡囡更緊張!!

ahboo

Alison好叻女喎, playgroup到依家都仲記得Isaac呢個同學仔, 希望大家可以一齊成長,享受幼稚園生活。:D
唔知幾時至有全班一齊上堂呢?

原文章由 ahboo 於 07-8-29 15:19 硐表
......我個女係蘋果組,同Issac一組,今日亞女都有問我Issac喺邊,我解釋俾佢聽第一個星期我地返唔同時間,遲d就一齊上堂架啦!

我個女最鍾意反而係國語老師唱歌,佢地扮老鼠,老師扮猫那部份,因為女兒不必坐下齋聽,而我個女比較鍾意四處走.

雖然上課時間是1:30,但校車是1:30才來接我們.希望遲d會有改善.:-|

[ 本文章最後由 fishkar 於 07-8-30 09:14 編輯 ]

Hi! puipui04,
我個女同你個女糸同學仔,你讀全日班,我讀半日班,.<喜樂班>...(囡囡係西瓜組)... 你呢 你囡囡叫咩名?
我囡囡成日都要去洗手間,...(因佢覺得好得意,自己又可以洗手 )
其實我同你一樣(自己比囡囡更緊張). .... 遊戲週過後..返(5Sep07  9:00-11:00am)一定喊到七彩
原文章由 puipui04 於 07-8-30 01:08 AM 硐表
我個女今日都玩得好開心,不過佢唔敢去學校洗手間,點都要忍到放學返屋企先去!
另外因為佢係讀全日班,之前我成日同佢講要喺學校午睡,今日放學時話:唔記得瞓覺呀!!
我覺得自己比囡囡更緊張!! ...

原文章由 fishkar 於 07-8-27 17:16 硐表
我都係來報到的.

So far the school bus driver or 嬸嬸 does not give me a call.
Although I called Mr. Ku several times and he replied me that the driver or嬸嬸 must give me a call by today, no call re ...

it happens each year...  i have talk to school la.  really want to change the school bus company...

Mannancy'
hi!我囡囡叫思喬(gloria)佢係提子組架!我諗下星期佢都會勁喊呀!都唔知點算!佢適應力好差架,有少少擔心!
原文章由 mannancy 於 07-8-31 09:31 硐表
我個女同你個女糸同學仔,你讀全日我班,我讀半日班,....(囡囡係西瓜組)... 你呢 你囡囡叫咩名?
我囡囡成日都要去洗手間,...(因佢覺得好得意,自己又可以洗手ops:" /> )
其實我同你一樣( ...

[ 本文章最後由 puipui04 於 07-8-31 23:08 編輯 ]

puipui04,

你好!我個女婷婷(Alison)都係喜樂班架(不過係蘋果組),大家仲係住埋同一條村同讀全日班添,你係自己湊囡囡返學定搭車架?我係自己湊,相信大家見面機會會比較多,多多指教:loveliness:

我見到Gloria被選為提子組組長,你試吓話俾佢聽佢做組長好叻女,等佢有成玏感,可能會冇咁驚架

原文章由 puipui04 於 07-8-31 23:03 硐表
Mannancy'
hi!我囡囡叫思喬(gloria)佢係提子組架!我諗下星期佢都會勁喊呀!都唔知點算!佢適應力好差架,有少少擔心!

mannancy,

唔使太擔心柔柔會喊得好厲害喎,今日見佢投入咗好多,仲好叻女自己一個幫老師執番d生果,放學時又肯出嚟一齊跳跳唱放學歌呢 只要下星期一二都係玩得咁開心,就會容易d適應架啦:loveliness:

原文章由 mannancy 於 07-8-31 09:31 硐表
我個女同你個女糸同學仔,你讀全日班,我讀半日班,....(囡囡係西瓜組)... 你呢 你囡囡叫咩名?
我囡囡成日都要去洗手間,...(因佢覺得好得意,自己又可以洗手 )
其實我同你一樣( ...

三日陪車陪上堂的日子過咗喇, 下個星期一二又係另一個階段。呢三日Isaac始終無跟唱歌做運動, 唔知下個禮拜又會點呢?
希望個個小朋友都可以〔順利過渡〕。

原文章由 ahboo 於 07-9-1 00:40 硐表
mannancy,

唔使太擔心柔柔會喊得好厲害喎,今日見佢投入咗好多,仲好叻女自己一個幫老師執番d生果,放學時又肯出嚟一齊跳跳唱放學歌呢 只要下星期一二都係玩得咁開心,就會容易d適應架啦:loveliness:

...

idj,

男仔對唱歌跳舞始終係慢熱d,我返10:30時段都係咁,好少男仔肯出嚟跟唱歌.

下星期三Alison會同Isaac見面啦,仲會坐正對面添.

原文章由 idj 於 07-9-1 00:51 硐表
三日陪車陪上堂的日子過咗喇, 下個星期一二又係另一個階段。呢三日Isaac始終無跟唱歌做運動, 唔知下個禮拜又會點呢?
希望個個小朋友都可以〔順利過渡〕。

...

原文章由 ahboo 於 07-9-1 01:29 AM 硐表
idj,

男仔對唱歌跳舞始終係慢熱d,我返10:30時段都係咁,好少男仔肯出嚟跟唱歌.

下星期三Alison會同Isaac見面啦,仲會坐正對面添.

我囡囡都係喜樂班, 屬菠蘿組, 返 9:00 - 10:00, 有沒有和你們見過面呢?
Meira's Blog

『耶和華是我的牧者, 我必不至缺乏。』

Ahboo:
你好呀!多多指教!我囡囡無搭校車呀!
佢情況比較複雜,因為我同我先生都要返工時間未必日日配合到帶gloria返學,有時會係老爺奶奶湊,但佢地住屯門,所以如我
同先生夾唔到既話,gloria會去屯門瞓之後第二日由屯門返學!

原文章由 ahboo 於 07-9-1 00:21 硐表
puipui04,

你好!我個女婷婷(Alison)都係喜樂班架(不過係蘋果組),大家仲係住埋同一條村同讀全日班添,你係自己湊囡囡返學定搭車架?我係自己湊,相信大家見面機會會比較多,多多指教:loveliness:

我見到Gloria被選為提 ...

cy-121
下個禮拜相認好嗎?

原文章由 cy-121 於 07-9-1 09:16 硐表

我囡囡都係喜樂班, 屬菠蘿組, 返 9:00 - 10:00, 有沒有和你們見過面呢?

原文章由 cy-121 於 07-9-1 09:16 硐表

我囡囡係和平班和返 9:00 - 10:00, 點解我無聽過分班既組別既?

其實是在課室內的座位中發現: 小朋友已被編配的坐位, 枱面中心位置貼有組別名稱。

原文章由 小飛飛syc 於 07-9-2 00:41 硐表

我囡囡係和平班和返 9:00 - 10:00, 點解我無聽過分班既組別既?

原文章由 idj 於 07-9-2 12:35 AM 硐表
cy-121
下個禮拜相認好嗎?

好頂 la

今日我忘記了幫囡囡掛名牌 tim 派咗書包 la,
手冊和聖經書都有包書套, 真係好, 唔駛去文具店配書套

返咗屋企成個鐘,個女重係書包不離手,佢覺得有書包咩好叻好大個女,佢話要去返工九點至返屋企,依家佢教緊dBB公仔咩書包同睇天父世界書呀:loveliness:

原文章由 cy-121 於 07-9-3 13:38 硐表
今日我忘記了幫囡囡掛名牌 tim 派咗書包 la,
手冊和聖經書都有包書套, 真係好, 唔駛去文具店配書套

醒目開學勳章

原文章由 ahboo 於 07-9-3 14:12 硐表
返咗屋企成個鐘,個女重係書包不離手,佢覺得有書包咩好叻好大個女,佢話要去返工九點至返屋企,依家佢教緊dBB公仔咩書包同睇天父世界書呀:loveliness:

...

Do we need to bring the 聖經書 everyday?

Yes, we need to bring the textbook everyday but have no need to bring the exercise book (the pink one).  The latter is for you to play with your children at home.

原文章由 Laputa 於 07-9-3 17:07 硐表

Do we need to bring the 聖經書 everyday?
‹ 上一主題|下一主題