用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 ...
樓主: Laputa
go

2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 [複製鏈接]

原本唔止我個女一個整濕左套校服! 韻呈在放低杯時唔小心, 所以倒瀉. 不過我個女平時都只係飲a+3號及維他奶, 無飲其他牛奶, 唔知飲完會唔會唔慣呢? 有d人會肚瀉的.

原文章由 twins312 於 07-9-8 22:44 硐表

我兩個仔都係話男仔喎! 仲話個男仔唔飲牛奶,所以吐多泥!韻呈點解濕左套校服呀!

吓!原來和平班用海洋生物分組的! 我仲猛問呀女西瓜定提子, 佢又亂咁答我係提子, 真係俾佢激奀!

原文章由 twins312 於 07-9-8 22:40 硐表
你仔仔係邊組呢?大b係小磅蟹組,細b係小海星組!

twins312,,

Received by mail.  Thanks for your information.  

fishkar

原文章由 twins312 於 07-9-10 12:36 硐表

fishkar
時間正確!請checkPM!

原文章由 小飛飛syc 於 07-9-10 13:30 硐表
吓!原來和平班用海洋生物分組的! 我仲猛問呀女西瓜定提子, 佢又亂咁答我係提子, 真係俾佢激奀!

我兩個仔都係,唔識答問題就亂答一通!你女女係咪搭校車嫁?

我個女讀仁愛班, 好似冇聽佢講過有分組喎....

原文章由 小飛飛syc 於 07-9-10 13:30 硐表

今日我仔仔返學果陣我同佢著左件冷衫, 但係放學婆婆話佢除左, 問返仔仔, 佢話件冷衫濕左老師同佢除左, 所以我估如果佢地同老師講, 老師會同佢除掛!

另, 婆婆話婷婷今日唔舒服, 老師都有借衫比婷婷架,放心放心!

原文章由 小湘 於 07-9-7 18:43 硐表
又唔知如果著定返去, 熱既話有冇人幫佢除既呢!!!!?  
我真係多問題問!!!  

我今朝見Meira個架度放左件冷衫,所以我諗佢地可以放衫係班房的!

原文章由 idj 於 07-9-7 23:25 硐表
唔只重呀, 仲會攪到個書包脹卜卜, 揹上身都幾唔方便。最好可以將Spare校服放係學校就好喇。

自從係適應週學左問安歌同放學歌, 我日日都同仔仔唱, 不過佢都係唔識唱, 仲要同我講應該唱"有棵樹, 有棵樹"...

原文章由 fan_cs 於 07-9-8 02:28 硐表
小湘 ,

果兩句就係 "多謝多謝天父, 看顧與保守", 遲 d 就會派歌書, 跟住歌詞同囝囝囡囡一齊唱, 佢地一定會好開心.

Fanny

Meira真乖女,百力支可以留到番屋企我個女喺學校已經食咗.

唔知你係未講Hello teacher呢?如果係,曲調係打開蚊帳,詞如下:

Hello teacher, hello teacher.
How are you? How are you?
I am fine, thank you, I am fine, thank you.
Time to learn, time to leam.

原文章由 cy-121 於 07-9-10 12:30 硐表

今日 Meira 書包有一條好大支的 士多啤梨百力支,佢話係有一個女同學生日, 買咗兩盒請小朋友食 ga
請問大家知唔知 "Hello" 歌 點唱呢?

返適應週的時候問過一個嬸嬸, 佢話喜樂班最多小同學仔, 有成3x人, 今日婆婆話喜樂班返全日的小朋友得8個咋

原文章由 ahboo 於 07-9-9 01:26 硐表
我老公數過D印仔數目,如果無數錯,應該有30個,其中10個屬蘋果組,即Isaac同我囡囡果組,唔知係未以枱面大小決定組別人數呢?

全日班D同學仔朝早係同上午班一齊上堂架,除咗我個女之外,仲有4-5個同學仔係全日班架!(好 ...

rabbit_chan2222,

係呀,曾老師話婷婷係十點幾開始眼紅紅,仲有少少鼻水,陳老師摸到佢手仔有d凍,我又唔記得帶外套俾佢,好彩老師借衫俾佢著.

星期六,日明明好地地,佢心情仲好好,諗唔到今朝一返到學校打咗兩個噴嚏,話病就病,無法啦,陣間夠鐘就即刻要帶佢睇醫生.

原文章由 rabbit_chan2222 於 07-9-10 14:14 硐表
今日我仔仔返學果陣我同佢著左件冷衫, 但係放學婆婆話佢除左, 問返仔仔, 佢話件冷衫濕左老師同佢除左, 所以我估如果佢地同老師講, 老師會同佢除掛!

另, 婆婆話婷婷今日唔舒服, 老師都有借衫比婷婷架,放心放心!
...

hi, ahboo,
婷婷點ar? 聽婆婆話佢今日好似唔舒服...

咩原來有首Hello teacher歌架? 我都唔知添等我都學下返去教仔仔唱先!

原文章由 ahboo 於 07-9-10 14:24 硐表
Meira真乖女,百力支可以留到番屋企我個女喺學校已經食咗.

唔知你係未講Hello teacher呢?如果係,曲調係打開蚊帳,詞如下:

I am fine, thank you, I am fin ...

婷婷要睇完醫生先知點,不過好似多咗鼻水,聽日我多數唔俾佢返學,一來食完藥要休息,二來唔想傳染人.:cry:

另外,我剛剛知道真係有另一首hello歌,婷婷突然間唱咗幾次呀,雖然都係唱I am fine,但歌詞同曲都唔同Hello teacher架

至於Hello teacher,係playgroup第二期mr. dale所教,因為頭先一返到屋企就唱,所以我誤會咗

原文章由 rabbit_chan2222 於 07-9-10 15:02 硐表
hi, ahboo,
婷婷點ar? 聽婆婆話佢今日好似唔舒服...

咩原來有首Hello teacher歌架? 我都唔知添等我都學下返去教仔仔唱先!

我剛剛收到陳老師的電話ar, 佢report左仔仔今日的情況比我聽, 真係令到我好安心, 我覺得佢地真係好好, 好留意每個小朋友, 我問佢我可以做D咩令仔仔唔再喊住返學...佢就話我可以同佢多D講返學好多小朋友玩好開心, 學校有老師會鍚佢, 返到屋企又有媽咪會鍚佢...

原文章由 ahboo 於 07-9-10 15:15 硐表
婷婷要睇完醫生先知點,不過好似多咗鼻水,聽日我多數唔俾佢返學,一來食完藥要休息,二來唔想傳染人.:cry:

另外,我剛剛知道真係有另一首hello歌,婷婷突然間唱咗幾次呀,雖然都係唱I am fine,但歌詞同曲都唔同Hello tea ...

原文章由 ahboo 於 07-9-10 02:24 PM 硐表

I am fine, thank you, I am fin ...

我唸亞囡支百力支放咗入書包唔記得咋
我唔知係唔係 e首, 我問曾老師, 除咗教問安歌同放學鐘聲歌之外, 仲有無教其他歌? 佢話教咗 "The wheel on the bus"  & "Hello":loveliness:
Meira's Blog

『耶和華是我的牧者, 我必不至缺乏。』

原文章由 ahboo 於 07-9-10 03:15 PM 硐表

另外,我剛剛知道真係有另一首hello歌,婷婷突然間唱咗幾次呀,雖然都係唱I am fine,但歌詞同曲都唔同Hello tea ...

希望婷婷快 d 好番 la
Meira's Blog

『耶和華是我的牧者, 我必不至缺乏。』

原文章由 cy-121 於 07-9-10 16:34 硐表

我唸亞囡支百力支放咗入書包唔記得咋
我唔知係唔係 e首, 我問曾老師, 除咗教問安歌同放學鐘聲歌之外, 仲有無教其他歌? 佢話教咗 "The wheel on the bus"  & "Hello":loveliness: ...

all,
我問朗朗呢幾日都係教the wheel on the bus.佢係電話到唱俾我聽架.

我連冷外套都未買,上次出去金輪買,原來學校先有.我要遲啲先放假返學校買.

原文章由 twins312 於 07-9-8 22:40 硐表

LongBMa
我都係10:30時段!細b都有講外藉老師教佢地唱歌,所以呢排成日都聽佢表演!

你仔仔係邊組呢?大b係小磅蟹組,細b係小海星組!

twins312
朗朗係9:00am.所以我地未有機會見,希望遲啲有,啱啱問朗朗我話你係咩組?小磅蟹定小海星,佢話好似魚咁,我話係未小海豚呀,佢話:係呀,小海豚.都唔知真唔真.

Hi! ahboo,.
唉....! 今早見到你,..但我要照顧我個喊包 ,..都無同你傾計,..當你同婷婷離開了Toilet,...我囡囡就攪到我暈咁"制",...佢又喊,又嘔,..今次仲"尿尿"添,..(返学咁多次,第一次"尿尿") ,...又要換underwear ,.襪仔 & 連鞋都濕晒 ,.....好彩校裙都無濕,...
一路喊 ,..就一路入班房,..貝到rabbit_ chan 仔仔好叻呀!無再喊,我就一路"冧"我個囡,一路叫佢取泥膠出來玩(屋企帶返school),..点知佢都 ,....我就開始 ,...於是就大聲話"吾好再喊!!"... ...佢才收声,...唉!!,..陳老師走過來抱佢,..我就走,...佢又大 ,..我無理佢,..在lift 口等 電梯時又聽吾到佢 ,....(我諗陳老師同佢講道理:D :loveliness: ,..佢地真係好有愛心!! )

ahboo ,..婷婷點呀!! 我今早在班房見到佢都好精靈,..如果真係病,..要休息多些& 多些水 or 煮粥/ 通粉俾佢食!!
祝婷婷早日康復!!
原文章由 ahboo 於 07-9-10 03:15 PM 硐表

[ 本文章最後由 mannancy 於 07-9-10 17:30 編輯 ]

mannancy, cy-121, rabbit_chan2222,

好多謝你們關心,四點幾睇完醫生,話係初起上呼吸道感染.醫生話只要佢冇發燒,瞓醒精神,根本唔需要攞假唔返學,仲叫我預咗呢一,兩年都係咁易病,就當係提升免疫力咁話,但我就一定會留意埋佢有冇鼻水,如果有就唔會俾佢返,我真係唔想佢惹到同學仔.

我真係估唔到婷婷會病咗架,佢今日本來好精神,返到嚟仲講咗凵多喺學校d所見所聞,又唱咗好多首歌仔俾我聽,直至佢一食完藥先至突然好攰瞓咗咋:cry:

mannancy,
唔怪得之今朝咁耐都唔見你入班房啦,原來攪到咁淒慘,婷婷都有同我講話芷柔喊,anti叫佢收聲呀!我諗你今日一定好激氣,試吓用老師教rabbit_chan2222既方法多d同芷柔傾,佢會易d適應架.

原文章由 mannancy 於 07-9-10 17:09 硐表
Hi! ahboo,.
唉....! 今早見到你,..但我要照顧我個喊包 ,..都無同你傾計,..當你同婷婷離開了Toilet,...我囡囡就攪到我暈咁"制",...佢又喊,又嘔,..今次仲"尿尿"添,..(返学咁多次,第一次"尿尿") ,...又要換und ...
‹ 上一主題|下一主題