用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒vs德望
go

聖羅撒vs德望 [複製鏈接]

小女獲派聖羅撒小學,同時德望又收左小女。現時非常煩惱,不知讀哪間好。

如讀德望,怕小女英文能力有限,未能應付 (聽講成績差小一就要留班)。同時小學又離開九龍城區(九龍城有很多中學選擇)

請各位媽媽指點迷津
   0    0    0    0

siusiu368,
你是第幾個round入到聖羅撒,而在何時ghs收你?
lee兩間學校,我都會唸唸!因囡囡08-09都會考慮lee2間.

原文章由 siusiu368 於 07-8-22 12:36 發表
小女獲派聖羅撒小學,同時德望又收左小女。現時非常煩惱,不知讀哪間好。

如讀德望,怕小女英文能力有限,未能應付 (聽講成績差小一就要留班)。同時小學又離開九龍城區(九龍城有很多中學選擇)

請各位媽媽 ...

我系第1個round入聖羅撒,德望系waitting list

siusiu368,
其實都唸到你會頭痛.因2間都是好學校.但若果想選ghs要考慮每年的學費都會有adjustment. 因知道校長話已用1億元放在小學重建planning.故日後有可能在學費會adjust. p.1-2,$3100 - F4-5, $5000左右. (我自己是畢業生,以前都好多功課做,11-13,14樣都是平常事,所以要有心理準備,英文(listening,reading,speaking)基本上是無問題).

女校校風:2間都不錯.平,而聖羅撒校長是前la salle學校校長,正進取改革學校,不過在中學便要到沙田.lee個都是我的難題.1st round即是off 區便入到.
1st round,你選邊3間呀?
ghs waiting,是否在8月先通知呢?

我mom以前叫我考lee2間,finally,she took ghs for me.

原文章由 siusiu368 於 07-8-22 12:48 發表
我系第1個round入聖羅撒,德望系waitting list

兩間都好, 但德望會高一線, 我朋友囡囡讀六年級, 會原校升中,佢d英文好好, 發音好native架, 同埋好乘女.

我想問下,  聖羅撒第一round 15分有無機會呢? 因我自己喜歡聖羅撒比較平實一些.

原文章由 siusiu368 於 07-8-22 12:36 發表

請各位媽媽 ...

其實我都問過小學D家長,兩間學校都系"谷"既,功課量差不多。分別系GH常識英文,數學一半英文。
SRL大約08-09年會重建小學,到時都吾知會借哪間學校上課。又怕小朋友吾習慣。
今年20分第1個round 一定入到,15分好彩都入到SRL。

[ 本文章最後由 siusiu368 於 07-8-22 13:35 編輯 ]

siusiu368,
我是15分,都要博一博.原來會搬校,有無資料呀?

原文章由 siusiu368 於 07-8-22 13:31 發表
其實我都問過小學D家長,兩間學校都系"谷"既,功課量差不多。分別系GH常識英文,數學一半英文。
SRL大約08-09年會重建小學,到時都吾知會借哪間學校上課。又怕小朋友吾習慣。
今年20分第1個round 一定入到,1 ...

淨系知最快明年重建小學,幼稚園吾搬。學校都吾肯講搬去邊間。如果你囡囡明年入讀,六年內最少要搬一次校舍

[ 本文章最後由 siusiu368 於 07-8-22 13:59 編輯 ]

請各位媽媽 ...

我覺得德望好好多, 不論成績定課外活動
而且st rose校風我覺得mama

兩間都好

同意!
但讀德望要好有心機,同埋好勤力,英文底超好!中學只會收番小學85%。
德望私校,唔使計分,睇家長同埋學生表現。仲有,要交超過三千蚊學費。

原文章由 dleelm 於 07-8-22 13:22 發表
兩間都好, 但德望會高一線, 我朋友囡囡讀六年級, 會原校升中,佢d英文好好, 發音好native架, 同埋好乘女.

我想問下,  聖羅撒第一round 15分有無機會呢? 因我自己喜歡聖羅撒比較平實一些.

小學概覽2007出左下資料:

#3 學校現正策劃在原址重建,預期在2009年初遷往位於觀塘坪石邨(前五邑甄球學校)的臨時校舍。該校學生將於重建工程完竣後遷回原校舍上課,有關詳情請直接向學校查詢

原文章由 siusiu368 於 07-8-22 13:55 硐表
淨系知最快明年重建小學,幼稚園吾搬。學校都吾肯講搬去邊間。如果你囡囡明年入讀,六年內最少要搬一次校舍

原文章由 siusiu368 於 07-8-22 12:48 硐表

我朋友個女15分入到 聖羅撒
‹ 上一主題|下一主題