用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無愉城方方家長?
樓主: meta
go

有無愉城方方家長? [複製鏈接]

Yansy,

I don't feel that they are 好神秘 wow.  Indeed you can call your son's class teacher or 卜主任 anytime after school as suggested by them during the orientation (the first two school days).  I have received the calls from my daughter's class teacher almost everyday (since my daughter was rather 扭計).  卜主任,黃主任 as well as my daughter's class teacher have answered what I wanted to know.

原文章由 yansy 於 07-8-28 21:09 硐表
Hello all,

My son is studying in K1. 其實好想知小朋友返學做D0羊, 佢地好似好神祕0甘!!! Of course my son cannot tell when i ask, he is too small to tell.  Is there any chance for us to have a visiting  ...

家晞媽咪,

係呀,真係要搵個機會同您地見吓面,等佢地大家認識吓.
尋晚同今晚都問阿囡,家晞係男仔定女仔,佢都話係girl,唔知佢地係咪識左呢?:
自從返左學之後,阿囡係屋企成日唱學校d歌,有aeroplane aeroplane...., 5 little sausages....., This is the way we brush our teeth....,今日仲唱首中文歌(太陽伯伯)比我聽,見到佢好似好enjoy返學咁,好開心

薳然媽媽,

您囡囡在放學時較扭計, 但我家小 Mei Mei (家晞在家的暱稱) 則愛在換校服返學時大哭, 今早又扭一大餐 ,  其實她也蠻喜歡返學 ga wor, 我真係唔知點解一換校服就 cry, 換完校服出門口又完全無晒事 , 可能我愈緊張照顧她上學她便愈嗲, 唔知係唔係要試下搵日我早上不起床, 由工人姐姐換校服及湊返學, 小 Mei Mei 會唔會正常 d, 而我又可以懶 d 遲 d 起身 , 唉! 不過, 暫時我都係唔敢輕舉妄動, 免得弄巧反拙.  

今晚落街吃飯碰見一翹, 我們是鄰居, 住同一座大廈的, 我跟她媽媽早就認識了, 只是不知道她的囝囝也是返方方幼兒班, 直至在校碰見, 剛才我正式介紹他們倆小朋友認識, 明天放學試下問家晞有沒有見到一翹, 引導她說出是否有跟 Evelyn 一起唱歌, 吃茶點, 聽姑事........, 希望她會講多 d 學校裡 d 嘢, 因為, 她在家不會常常主動唱學校 d 歌仔, 我唱她材會唱, 不過, 她會唱其他 DWE 教材 d 歌, 唔知佢係唔係學校 d 歌仔未唱得很熟, 所以唔敢唱啩?  

原文章由 薳然媽媽 於 07-8-28 23:18 硐表
家晞媽咪,

係呀,真係要搵個機會同您地見吓面,等佢地大家認識吓.
尋晚同今晚都問阿囡,家晞係男仔定女仔,佢都話係girl,唔知佢地係咪識左呢?:
自從返左學之後,阿囡係屋企成日唱學校d歌,有aeroplane aeroplane...., 5 little saus ...

薳然媽媽 ,

My son also sings while he is playing his toys and before sleep. i do think he learns several songs from school.

家晞媽咪,

家晞只係換校服時扭, 應該係咋嬌呀,  薳然頭幾天上學, 我幫佢搞著校服等等時, 都係咁呀, 直至我出門口返工 (因我返8:30am, 最遲8點就要出門口), 至無咁扭計, 咁之後我就唔幫佢搞著校服兼早d出門口, 佢就無扭咁多啦.  您其實可以試一次比工人幫家晞搞著校服, 呢次叫工人預早小小, 萬一家晞扭要搵您, 都唔駛遲到返學, 睇吓會唔會好d, 依家d小朋友好叻架, 佢地知父母最錫佢, 所以見到媽咪daddy就會嗲d.

家晞有個鄰居一翹做同班同學, 好好呀, 佢地兩個見過面認識過, 係學校兩人都會有多d安全感.

我地班好似只係一翹一個搭校車, 薳然有時無端端同我講: 一翹放學麻, 我諗係老師派書包比一翹去搭校車放學時, 薳然又想攞書包, 所以老師同佢講一翹放學麻, 薳然有時又講: 未到您呀.  老師話我聽薳然好心急, 攞書包, 去洗手間都係要好快手, 我諗老師成日同佢講話: 未到您呀, 所以佢成日返屋企跟住講.  我聽落覺得好得意.

學校逢星期三食粥粥, 星期四食麥皮, 其餘日期就食麵包或餅餅&飲水, 我每日都問阿囡今日食咩野, 佢都答得啱.
家晞鐘意唱dwe既歌仔, 薳然都鐘意唱&模仿d動作, 佢咩歌都鐘意唱吓, 之前係playgroup度學既歌, 佢就唱得多d, 不過只係o係屋企唱, 唔敢公開表現, 呢兩個星期就聽多左佢唱學校d歌.

Dear all,

Very sorry to late reply the message, 其實我地可以隨時call佢地了解小朋友係學校係點......學校方面佢地無家長會架一路都係我地家長自己約出嚟or電話交流下心得

九月開始會比我個仔放3:00pm, 因好多功課做....每日都有中,英數.....then我仲同我個仔報咗phonic&drama......仔仔上年下學期佢都係放3:00

如果大家想知d咩都可以send e-mail 比我, 如我知一定會盡量話比你地聽....

各位媽媽, 你地係邊到住架?

Ophelia

我暫未係方方家長, 但想請教, 雙語斑從學校得知每日30分鐘外籍教師授課, 是否足夠, 但國際斑沒有中文教, 雙語斑除英, 數是英文外, 其餘都是廣東話, 普通話課用普通話. 請更正本人有否誤解.
其餘本地教師是以英語或廣東話與小朋友交談???
半日及全日斑分別是否在校做功課, 學習自己食飯, 及在校午睡.

原文章由 薳然媽媽 於 07-8-23 15:34 硐表
家晞媽媽,

真好呀, 可以認識到阿囡同學仔媽咪.  梁姑娘(著白袍o個呢)之前話Truth 1有好幾個小朋友係2月28日出世架, 嘻嘻, 您係其中一個呀.  家晞依家上堂都應該ok喎, 係咪? 因為梁老師今日打比我, 話我聽雖然阿囡上 ...
:wave: :wink:

我暫未係方方家長, 但想請教, 雙語斑從學校得知每日30分鐘外籍教師授課, 是否足夠, 但國際斑沒有中文教, 雙語斑除英, 數是英文外, 其餘都是廣東話, 普通話課用普通話. 請更正本人有否誤解.
其餘本地教師是以英語或廣東話與小朋友交談???
半日及全日斑分別是否在校做功課, 學習自己食飯, 及在校午睡.

原文章由 opheliay 於 07-8-29 12:34 硐表
Dear all,

Very sorry to late reply the message, 其實我地可以隨時call佢地了解小朋友係學校係點......學校方面佢地無家長會架一路都係我地家長自己約出嚟or電話交流下心得

九月開始會比我個仔放3:00pm, 因 ...
:wave: :wink:

Dear MarcusMiMi,

佢有分 半日(放12:00), 全日(放4:00pm)小朋友可以有睡眠時間, 參加輔導班(放3:00pm)食完lunch佢地就會做功課.....我個仔仔又唔瞓(i mean afternoon), 但有想有人同我睇下佢d功課,漸漸會好多homework 又要默書.....

之前我都無考慮過international class 因為我想佢學中文

Ophelia

唔好意思。太忙了,宜家先到,您地好多問題喎!
看定期評估,就知佢讀緊什麼。
http://www.funful.hk/
但囝囝無讀預備班,可能會難D
咁囝囝係唔係讀SENIOR LOVE II ??
原文章由 yansy 於 07-8-28 21:09 硐表
Hello all,

My son is studying in K1. 其實好想知小朋友返學做D0羊, 佢地好似好神祕0甘!!! Of course my son cannot tell when i ask, he is too small to tell.  Is there any chance for us to have a visiting  ...

[ 本文章最後由 meta 於 07-8-29 23:24 編輯 ]

您錯了!雙語教學在預備班內有:中文、英文外藉教師、數字堂。唔一定時間長才好。一切唔洗太緊張,小朋友讀書有排讀喎!
原文章由 MarcusMiMi 於 07-8-29 16:04 硐表
其餘本地教師是以英語或廣 ...

[ 本文章最後由 meta 於 07-8-29 23:26 編輯 ]

Ophelia!

phonic&drama好唔好?我囡囡MARTHA 會上 BEGINNER COURSE

hello! 我囝囝會係10月讀方方既下午國際班. 其實唔開心. 因為一早已經想報方方. 好早就去面試. 第一次唔得. 再考第二次. 可能面試個陣有少少誤解啦. 我同我先生都聽到老師叫我既小朋友讀3個月中英文班先. 之後再轉國際班.

不過, 到8月學校都仲未聯絡我. 所以就打去同學校再double check 一次學位同班別. 點知學校話唔會有得轉. 我解釋左好耐. 學校反問係邊一位老師講既. 唉....想小朋友係度讀. 都唔想搞咁多事啦. 仲好似俾人感覺我唔老實咁. 最後, 學校都好好. 俾我個囝讀國際班 ..不過, 係下晝...

其實, 返全日既小朋友, 上晝學野. 下晝瞓覺. 我都唔知個囝下晝返去學少幾多野..... 真係唔開心. 好似好浪費咁.  唔通返全日既小朋友瞓覺個陣. 老師會再帶返下晝既小朋友上堂?

薳然媽媽,

我諗真係要試下由得工人姐姐幫佢著校服, 睇下會唔會好 d 先.  講開吃茶點, 我亦是每天放學都問家晞吃些甚麼, 但是她每次都給我相同答案 -- 蛋糕和西瓜, 我都知唔會係日日都吃蛋糕的, 從您口中, 我覺得薳然的敘事能力好好喎, 真叻女 , 至於, 家晞這方面發展便遲少少.  您們在家是怎樣引導薳然講嘢 ga, 我都想取下經.  因為之前湊兩個囝囝時, 我都沒有刻意抽時間跟他們傾計, 加上囝囝會比囡囡較遲講嘢, 所以我就更大安旨意了.   現在我暫時係全職媽媽, 襯機會都想深造下湊囡經!

btw, 您從哪裡得知每天的荼點是吃甚麼的, 我成日覺得我這個半途出家的全職媽媽尚在學師中, 對於學校的情況真是知道很少, 多得您及其他媽媽提供的資料才知得多 d 咋, 多謝晒

原文章由 薳然媽媽 於 07-8-29 11:02 硐表
家晞媽咪,

家晞只係換校服時扭, 應該係咋嬌呀,  薳然頭幾天上學, 我幫佢搞著校服等等時, 都係咁呀, 直至我出門口返工 (因我返8:30am, 最遲8點就要出門口), 至無咁扭計, 咁之後我就唔幫佢搞著校服兼早d出門口, 佢就 ...

Cacamummy,

其實都唔駛唔開心嘅, 以我們所見, 上午國際班真係有很多人, 其實下午班老師可能更有時間集中在您的囝囝身上, 仲吸收得快啦!  

至於我囡囡 (nursery 班), 之前我都有問過有無位轉國際班, 但答案都是下午班才有位.  因此, 我都係考慮下先.  因為按照我囡囡的作息時間, 她屬於早起床的, 我怕下午班上課時, 佢會 , 他們只得 2歲多人仔, 都要就下佢地的生理時鐘作選擇; 如果再大一點,到 K2 / K3 的話, 我相信返下午都沒問題, 小朋友大 d, 會有足夠精力撐到的.

原文章由 cacamummy 於 07-8-30 00:30 硐表
hello! 我囝囝會係10月讀方方既下午國際班. 其實唔開心. 因為一早已經想報方方. 好早就去面試. 第一次唔得. 再考第二次. 可能面試個陣有少少誤解啦. 我同我先生都聽到老師叫我既小朋友讀3個月中英文班先. 之後再轉國 ...

Dear Meta,

Drama我都係第一次上.....phonics我like佢係可以同學校一樣先報, 同價錢都ok....

Ophelia

原文章由 meta 於 07-8-29 23:34 硐表
phonic&drama好唔好?我囡囡MARTHA 會上 BEGINNER COURSE

Dear Cacamummy,

全日班afternoon 係會去瞓 but 下晝班係會去上堂架....佢地會分開做唔同野架:....我想你誤解咗啦

Ophelia

原文章由 cacamummy 於 07-8-30 00:30 硐表
hello! 我囝囝會係10月讀方方既下午國際班. 其實唔開心. 因為一早已經想報方方. 好早就去面試. 第一次唔得. 再考第二次. 可能面試個陣有少少誤解啦. 我同我先生都聽到老師叫我既小朋友讀3個月中英文班先. 之後再轉國 ...

家晞媽咪,

今日有無試吓由工人幫家晞著校服呀 ?  好唔好d ?

因為薳然扭計多d, 所以老師每日都打黎, 所以我就順便問吓老師學校昨天食咩, 引証阿囡尋晚講得啱唔啱.  (不過今個星期老師touchwood無打黎啦, 唔知阿囡係咪okay呢?)  又剛巧我有個鄰居個囡囡係方方讀K2, 佢大個囡, 所以話到比佢媽咪聽食咩, 佢媽咪就話我聽學校每星期既茶點餐單  不過尋日薳然話我聽o係學校食麵包&飲水, 而唔係跟餐單既粥粥, 唔知係阿囡講錯定學校改左呢 ?  

其實都無咩特別引導薳然講野架,  可能佢都似我, 因我都係好鐘意轉述事件經過.  不過我覺得同小朋友傾多d計除左對佢語言發展&溝通有幫助外, 仲可以同佢親密d, 由佢bb時, 我就成日同佢講野, 佢唔明都好啦, 我都講一餐, 大個左d, 我又會問佢好多野, 有時同佢睇故事書, 我一邊講, 都會一邊問佢書中既東西, 開頭佢未必有反應, 但我問完佢, 見佢唔識答, 我會幫佢答, 慢慢佢就知我問咩野, 然後會答返我.  有時同佢出完街, 返屋企之後我就問佢剛才去左邊, 同樣開頭佢唔識答我架, 但係我會幫佢答, 話佢聽我地啱啱去左邊, 講多幾次, 佢就明白&懂得答我.  

另外, 若果您想知多d囡囡係學校既情況, 打電話比梁老師啦, 唔駛客氣架, 佢好nice, 不過最好就中午12點半至1點呢段時間, 因為佢唔教下午班架, 1點佢應該就放左工啦 !  同老師溝通過, 知道囡囡既情況, 我地做家長又可以係屋企配合返.

上星期阿囡同我講話daddy係人, 媽咪係人, 咁我攞佢本中文書問佢, 佢指住話我聽人字.  之後我同梁老師通電話時問係咪教左人字, 梁老師話上星期用教材教小朋友人字, 教左一個星期啦, 若果教完之後, 會吸個印仔o係o個頁度, 代表教左.  前日, 同薳然一齊睇書, 佢見到個"入"字, 嘻嘻, 居然同我講"人"字, 我沒有即時更正佢, 怕confuse佢.  

Cacamummy,

agree with lsw0316.
唔好唔開心, 下午班小d人, 老師仲可以focus d.  若果驚囝囝上堂眼瞓, 可以前一晚比囝囝夜d瞓, 第2朝就晏d起身, 咁囝囝上堂就無咁眼瞓, 晏覺就可以遲d(等放學後)先瞓.  不過最好就返學前一兩個星期開始幫囝囝適應新睡眠時間.

原文章由 lsw0316 於 07-8-30 01:04 硐表
Cacamummy,

其實都唔駛唔開心嘅, 以我們所見, 上午國際班真係有很多人, 其實下午班老師可能更有時間集中在您的囝囝身上, 仲吸收得快啦!  

至於我囡囡 (nursery 班), 之前我都有問過有無位轉國際班, 但答案都是下午 ...

我係好讚成小朋友返上晏

唔好要讀國際班就讀下晏。其實雙語班都唔錯。我個囡囡讀雙語班,同工人講係英文,同我講係廣東話,現在學埋普通話,都幾好呀!日後返小學全日制基本無問題。有機會轉返上晏啦!上晏既好處,多到不得了 我重安排到(綜合語音及閱讀培訓課程)添!

[ 本文章最後由 meta 於 07-8-30 12:15 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題