用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 校巴時間表
go

校巴時間表 [複製鏈接]

請問各位有否收到校巴時間表?  我住在荃灣, 還未收到校巴公司的任何資料, 如上車時間, 抵家時間, 第幾站上車.... 什麼到無, 打電話問, 又話月中會有信, 而家已經21號, 仍然沒有消息, 效律真"一" 流

[ 本文章最後由 睡美人 於 07-8-21 19:43 編輯 ]
   0    0    0    0
睡美人

原文章由 睡美人 於 07-8-21 19:35 發表
請問各位有否收到校巴時間表?  我住在荃灣, 還未收到校巴公司的任何資料, 如上車時間, 抵家時間, 第幾站上車.... 什麼到無, 打電話問, 又話月中會有信, 而家已經21號, 仍然沒有消息, 效律真"一" 流 http://disc ...

去年亦是一樣,很遲好像開學前兩三天才收信通知,不過可先問是否已有校車位給孩子。唯有下星期再打電話時間表,要有心理準備,開始頭一兩天的上車及下車時間會比較混亂。另外,校車公司辦公室的服務認真一般。

I've already recieved the letter last week. ( From Tsing Yi to Kwong Lee Rd) You'd better call and check.

I live in MOS & didn't recv. the letter from them either....

原文章由 Tingtingmum 於 07-8-22 10:10 發表
I've already recieved the letter last week. ( From Tsing Yi to Kwong Lee Rd) You'd better call and check.

我都係8月15日到收信,由於我自己原因,9月仍未可乘校巴,所以照直跟他們說,校車公司都說ok,我係由奧海城乘到九龍校舍,7:50上車,4:10下車,車費$550,都ok拉.
但我計算車程,我的兒子學習的時間不連午飯小息時間,才4.5-5小時左右,不知是否正常?
一般來說,每節課多長?一天幾節?
還有沒有人知道到天后那程車會做甚麼,真的是reading time嗎?
我要快樂每一天!

剛打電話去盛開校巴公司check, 他們說荃灣線仍然在試時間中, 未能確定上下車的時間!!! 會盡量安排於這星期寄出通知信, 但如Kyliema所言, 我深信要在開學前2-3天才有通知, 真無奈
睡美人

Lofty,

放鬆一點,可能校車公司會在開學前幾天才通知你都不一定.校巴服務真是一般 ,前一兩週可能弄得好lousy...遲到,唔到,去錯地方,當初我都好 ,但最後發覺其他學校的學車都有此問題,這不是CKY獨有.過了幾週他們都有改善,於是算了罷.再者小朋友來都是學習,最要的是學校是否真的提供合自己的理想環境.其它方面合格就算.

希望你同你小朋友都能Enjoy the life in CKY.
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/autobus.gif[/img][/quote]

試時間中 ,可能係人數未定,聽說荃灣線都幾滿,可能只是看邊間車去邊度.順路一點.如你住在平日都有CKY同學仔上落的地方就不用怕,一定來接你...如果唔係,可能要你行幾步.

無奈真係幾無奈
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/autobus.gif[/img][/quote]

I live in Homantin but the time for boarding on the bus is also 7.50am and the pick up time is 4pm.  I also called the school bus company for double chk if its including the transportation time for free shuttle bus fm Kwonglee Rd to TinHau.  Though the staff is not clear, she still tries to answer me.  However, I also wonder the actual school hour would become quite short la... :time:

原文章由 chancherry925 於 07-8-22 10:30 發表
我都係8月15日到收信,由於我自己原因,9月仍未可乘校巴,所以照直跟他們說,校車公司都說ok,我係由奧海城乘到九龍校舍,7:50上車,4:10下車,車費$550,都ok拉.
但我計算車程,我的兒子學習的時間不連午飯小息時間,才4 ...

多謝你的回應. 其實我已經有心理準備開始時會亂小小, 不過我住既地方原本冇站, 所以擔心.

原文章由 塞曼莎 於 07-8-22 12:14 發表
Lofty,

放鬆一點,可能校車公司會在開學前幾天才通知你都不一定.校巴服務真是一般 ,前一兩週可能弄得好lousy...遲到,唔到,去錯地方,當初我都好 ,但最後發覺其他學校的學車都有此問題,這 ...

Lofty,

初初,睇怕你要行幾步,到就近站,遲些叫佢到你住的地方接送.希望開學頭幾天冇下雨啦.唔好遲啊,車唔等人,話走就走,連電話都唔Call.最好有跟車保母電話,有咩不對,就Call佢.頭幾天真有可能忘了來接你或去錯地方.

hi,

I also live in MOS,  didn't rec'd letter.   I just called school bus told me try in route. :tongue:

原文章由 塞曼莎 於 07-8-23 10:56 發表
Lofty,

初初,睇怕你要行幾步,到就近站,遲些叫佢到你住的地方接送.希望開學頭幾天冇下雨啦.唔好遲啊,車唔等人,話走就走,連電話都唔Call.最好有跟車保母電話,有咩不對,就Call佢.頭幾天真有可能忘了來接你或去錯 ...

最近我地既'現有'站....行唔到去, 要搭車喎
忘了來就.....無話可說...

原文章由 塞曼莎 於 07-8-23 10:56 發表
Lofty,

初初,睇怕你要行幾步,到就近站,遲些叫佢到你住的地方接送.希望開學頭幾天冇下雨啦.唔好遲啊,車唔等人,話走就走,連電話都唔Call.最好有跟車保母電話,有咩不對,就Call佢.頭幾天真有可能忘了來接你或去錯 ...

尋日再致電枚車公司, 他們說已經出信給馬鞍山區家長, 大家可以留意信箱.
原文章由 Lofty 於 07-8-23 16:20 硐表
最近我地既'現有'站....行唔到去, 要搭車喎
忘了來就.....無話可說...

I live in HMT and just rec 2nd letter fm school bus company today for delaying the pick up and arrival time for 5 mins.  I think that its bcs they just final tried the routes la...maybe all of you would rec the letter very soon.  Don't worry and looking forward to attend the orientation day on Sept 1!!! Cheers!!!!

原文章由 Lofty 於 07-8-28 11:08 硐表
尋日再致電枚車公司, 他們說已經出信給馬鞍山區家長, 大家可以留意信箱.

還沒有收到信

原文章由 Lofty 於 07-8-28 11:08 硐表

原文章由 Lofty 於 07-8-29 10:35 硐表
還沒有收到信

打電話去問,應該有消息的。

打左去問....又話今日寄出, 問佢可否告知時間及大概路線, 回覆
是: 我而家好忙, 找不到有關資料給你bor...... 好唔好野.....

原文章由 kyliema2006 於 07-8-29 14:33 硐表

打電話去問,應該有消息的。

原文章由 Lofty 於 07-8-29 18:16 硐表
打左去問....又話今日寄出, 問佢可否告知時間及大概路線, 回覆
是: 我而家好忙, 找不到有關資料給你bor...... 好唔好野.....

簡單講句-要【抦】。去年,我亦是遇到差不多的服務態度,開學前數天都未收到消息,打電話問,又話有關同事不在,要待覆,最後當然收不到電話啦!之後,就要出一招:今時今時咁服務態度,點得呢。鬧完之後,負責人就出場喇,亦可圓滿解答問題。

Oh!  so rude ar.....I'm lucky this time la...  Why did CKY choose such bad school bus & uniform co?

原文章由 kyliema2006 於 07-8-30 10:04 硐表

簡單講句-要【抦】。去年,我亦是遇到差不多的服務態度,開學前數天都未收到消息,打電話問,又話有關同事不在,要待覆,最後當然收不到電話啦!之後,就要出一招:今時今時咁服務態度,點得呢。鬧完之後,負責人就出場喇,亦可圓滿解答問 ...
‹ 上一主題|下一主題