用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: CSW
go

馬灣基慧小學 [複製鏈接]

聽到都好唔開心,跌傷手果個係阿仔個膳長。

我聽到的還比你驚 , 因為當天四時許學校來電告訴給我知, 他們通知我校車有意外發生, 有小朋友打開太平門跌落車, 導致家長要在接送地耐心等候, 當時的我不知所措, 你們說那有家長不擔心呢?
但我老公有另外想法:這可能是一個反面教材:( , 而我就覺得應在每個坐位安裝安全帶會比較好, 這樣大家會安心的!!

我個仔就睇左新聞就即刻同我講,都話太平門唔可以搞嫁啦!無法啦!件事都發生左,個小朋有友可能無諗過會咁嚴重。唔知佢而家點呢?
安全帶呢樣野我就有保留,因為佢地大多數上車都無除書包,其實變左頭部位置保護唔到。帶唔帶都有危險。
下個星期默書啦,原來要考phonic拼音,唔知阿仔搞唔搞得掂?

sorry, 一踏入十月, 公司好忙, 好似今晚咁, 回到家, 睇完功課, 開始食飯時已係10:30pm.
所以, 希望其他家長多d回應呢個topic啦.

原文章由 jk923 於 07-10-2 12:47 硐表

jessieline:
你仔仔默左書未呀?阿仔今日默英文,唔知佢識唔識d phoinc?
CSW:
原來你工司好忙,我最初又以為BK又short左。

係啦!有無多d馬基馬咪一齊黎傾呀?

原文章由 jk923 於 07-10-4 14:24 硐表
jessieline:
你仔仔默左書未呀?阿仔今日默英文,唔知佢識唔識d phoinc?
CSW:
原來你工司好忙,我最初又以為BK又short左。

係啦!有無多d馬基馬咪一齊黎傾呀? ...

各位馬基媽咪, 小女也是今年小一新生,請大家多多指教

CSW, 我一直都有留意你們的發言,也在這裡得到很多有關馬基的消息和情況, 尤其是9月初剛開學時, 你的提示很有用,謝謝!

小女上學至今都很開心,我覺得她適應得不錯,只是上堂有些心散(班主任說的),但做功課也不覺得困難,一般6點前可以做完。有一晚我問她今日開唔開心,她說很開心,我問點解開心,她答因為今日有得返學.......

馬基的新生適應的確做得很好,我最欣賞他們在開學不到一星期,就把新生在學校的照片,例如小息排隊、食飯和上堂的情況,都放上學校網站,讓我們在家也可以實際看到她們在校的情況,雖然我見不到自已的女兒但也很感動,也很安心,真的要讚一下!!

昨天是第一次英默,這是女兒期待以久的事,我和老公都很緊張,反而小女覺得很好玩.....結果未知, 但總算是有個好開始!:loveliness:  

唯一比較失望的是抽不到小童軍!:cry:  
未知有冇機會可以報小女童軍和幼童軍?

sofiema:
好開心認識你呀!多d上黎傾下丫! 我仔仔又係尋日默書,佢讀1B班嫁,唔知會唔會同你女女同班呢?我仔仔好好彩比佢抽到小童軍,睇返學校既資料小一每班得一個入圍 。唔知點解我之前睇唔到適應期d相?不過有得睇都未必睇到佢,因為我個仔頭三日都返唔到學!

Hi Jk923,

好高興認識你, 我女是1A, 但1B都識得兩個女同學, 一個是幼稚園同學, 另一個是坐校巴的隔離位.

新生適應的相片仲可以看到,就在馬基網站內的「家長網上資源庫」內的「小一家長適應」\「小一適應相片」.
mms://www.kwmwps.edu.hk/schoolTV/movie/Phonics_video/P1_junior/小一家長_300k.wmv

幾有意思o架!

你仔仔選到做小童軍,真係好好運呀,每班只得一個.:D
我正與另一個家長打算看看屋企附近有沒有小童軍參加, 因為兩個小朋友在稚幼園都參加過小童軍,他們都很想參加, 可惜:(
其他媽咪有沒有介紹?

sofiema:
我睇到d相啦!諗返果日返學校開家長會,睇到呢d相真係好感動! 覺得佢地真係大個仔大個女!好o力!
我淨係知大窩口有小童軍參加。

sofiema:

好多謝你提拱的網址給我們, 我真不知有這樣的相放在學校網址內, 當我開出來的時候, 我和仔仔立即坐定定一起看, 他非常開心地為我介紹學校環境, 例如在那裡小息, 在那裡上運動堂, 在那裡食飯等, 還有他的老師, 總之百看不厭, 當然有在找回自己的樣子呢!
在剛開始到現在十月, 整整一個月裡, 我真的沒有空閒時間上來 , 他由不用多做家課變成要每天自己在校裡寫手冊, 要做抄寫新生字, 包括有中文有英文, 而其他的所有作業我要求他先自行讀一次題目, 之後自己作答, 當然我會坐在他傍邊, 因我不想他倚賴, 另外要温習, 要執書包, 最後要練琴才可以去睡, 但問題就開始發生, 抄功課會抄漏, 在學校會帶漏作業回家, 每樣事每件事我都要重新多教一次, 因他根本沒有這種慨念, 而我教得真是很辛苦 , 他也很辛苦 ....話說回頭他蠻喜歡上學, 不竟這是一間不錯的學校, 學生純樸, 老師盡責, 環境設備優良(這不用多講), 課外活動多元化, 交通方面雖然好像是最差一環, 但其實我覺好方便, 因為我上車是一個點, 下車又是另外一個點, 路線又多選擇, 即是已方便了很多家庭.

ps: 仔仔現在参加了多元智能的"快樂點心車" 居然是他至愛的, 因他為食也

jessieling:
我仔仔又上緊'快樂點心車'呀!你仔仔係咪史迪仔組呀?

原文章由 jk923 於 07-10-7 22:13 硐表
jessieling:
我仔仔又上緊'快樂點心車'呀!你仔仔係咪史迪仔組呀?

HEHE  我個仔係史迪仔組呀, 佢見倒你寫就即刻話等下次留意下邊一個係你個仔, 其實佢都幾八掛, 係喎你個仔鍾吾鍾意依個班呀!仲有佢話英文默書就認晒, 但都要等老師派番本簿先可以肯定喎 !另外九號又話要默兩課中文課文, 好彩我地已經一早温好, 否則今晚吾駛瞓

原文章由 jessieling 於 07-10-7 23:24 硐表

HEHE  我個仔係史迪仔組呀, 佢見倒你寫就即刻話等下次留意下邊一個係你個仔, 其實佢都幾八掛, 係喎你個仔鍾吾鍾意依個班呀!仲有佢話英文默書就認晒, 但都要等老師派番本簿先可以肯定喎 !另外九號又話要默兩課 ...

基本上佢無話特別唔鐘意咩科,佢一知道左入馬基都唔知幾鬼開心,佢重話我知黎緊星期五會整公司三文治呀!之前話要帶餐盒返去等我重以為有得帶d返黎比我食添! 佢話我知英默都識晒,好似你話齋派左返黎先知,中文佢都識晒,佢重識自己背默出黎,但係佢d粗心大意就好'幣'唔小心擦左上面果劃又唔記得填返,有時寫起上黎心急又驚佢寫穿d筆劃,下星期測驗溫書未呀?我未正式特別同佢溫呀! 我個仔叫穎朗朗呀,你仔仔呢?

期侍已久既英文默書簿派左返黎啦!有100+50分呀!

今日默左中文,唔知幾時會派簿呢?

今朝收到老師電話,話朗朗去洗手間時比小朋友撞到,跌左埋墻撞到個嘴流血同腫左 ,我諗佢地應該帶左佢去醫療室,因為老師話等佢抖下先帶佢返課室,果下心中閃過好唔好過去睇佢,但最後都無,因為我要相信老師會好好處理同唔好比阿仔有個錯覺,同埋我知佢一見到我肯定會喊到豬頭咁 ,而家唯有等佢放學睇下腫成點啦!我只係有d擔心佢食飯會唔會有問題。:cry:

kk923,
小女也是100+50 希望各位小朋友都有個好開始
上星期三開始小女晚上都發燒, 看了醫生吃了藥日間又冇時,最後星期五晚發高燒,原來係扁桃腺發炎:(
,連續幾日都在發燒.......星期一也要請病假,幸好學校老師把功課交給校巴姨姨轉交,如果唔係第二日後要補做就好慘!   
各位要小心呀!尤其是天氣轉涼了,小心冷親小朋友呀

原文章由 jk923 於 07-10-9 22:14 硐表
期侍已久既英文默書簿派左返黎啦!有100+50分呀!

今日默左中文,唔知幾時會派簿呢?

jk923

你仔仔點呀?冇事呀嗎?
你處理得好好呀  如果係我,我諗我會沖左入去學校睇下
但你講得好o岩,我地應該相信學校同老師會好好處理,如果唔係學校好難做,小朋友亦會好依賴。

原文章由 jk923 於 07-10-10 15:50 硐表
今朝收到老師電話,話朗朗去洗手間時比小朋友撞到,跌左埋墻撞到個嘴流血同腫左 ,我諗佢地應該帶左佢去醫療室,因為老師話等佢抖下先帶佢返課室,果下心中閃過好唔好過去睇佢,但最後都無,因為我要相信老師會好好處理 ...

原文章由 sofiema 於 07-10-10 23:10 硐表
jk923

你仔仔點呀?冇事呀嗎?
你處理得好好呀  如果係我,我諗我會沖左入去學校睇下ops:" />
但你講得好o岩,我地應該相信學校同老師會好好處理,如果唔係學校好難做,小朋友亦會好依賴。

...

你女女無咩事啦嗎?而家d天氣真係太反覆,有時都唔知點同佢地著衫好?由其而家唔同返kg,又測驗又考試,真係好驚佢地係呢d時間前黎病!:-|

仔仔唔係好嚴重,不過見到重有腫同損過既痕跡,佢話我知佢無喊,因為岩岩放小息,佢即刻返課室老師重係度,佢話撞親佢果個學生係二年級既,既刻問佢有無事,風紀帶左佢去醫療室,以我所知應該有陳老師,訓導主任何sir同梁主任一齊處理,到食飯時梁主都有去睇佢,提佢慢慢食,返到屋企唔好食太熱同太咸既食物。重叫佢食完飯再去醫療室同佢擦沙糖(有消腫止痛作用),晚上梁主任重打黎問佢既情況,重話阿仔好鎮定話到成件事比佢地知,佢地真係處理得好好!!!

[ 本文章最後由 jk923 於 07-10-11 14:29 編輯 ]

jk923
小女冇事啦,星期二仲趕得切返學中默。
係呀!下星期要測驗啦,不過我地都唔想太過比壓力個小朋友,總之假期溫習下就算了。

看見你寫仔仔受傷的情形,同埋學校的處理,令我好放心。你仔仔亦好鎮定,抵讚

你地有冇上網做每日一篇,都幾好,不過每日又要多花點時間了,今日阿女做完功課再做埋每日一篇(中文咋)...天都黑了

原文章由 jk923 於 07-10-11 14:21 硐表

你女女無咩事啦嗎?而家d天氣真係太反覆,有時都唔知點同佢地著衫好?由其而家唔同返kg,又測驗又考試,真係好驚佢地係呢d時間前黎病!:-|

仔仔唔係好嚴重,不過見到重有腫同損過既痕跡,佢話我知佢無喊,因為岩岩放小息,佢即刻返課 ...
‹ 上一主題|下一主題