用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: CSW
go

馬灣基慧小學 [複製鏈接]

呢條問題由jk答最好, 因為佢剛剛做完呢個process.

原文章由 jk923 於 07-9-11 22:08 硐表

其實都無咩特別野,因為淨係填一間學校,如果驚填錯咪copy一張試填先law,不過多數都無咩問題,祝你順利啦!

原文章由 CSW 於 07-9-11 22:42 硐表
呢條問題由jk答最好, 因為佢剛剛做完呢個process.

CSW & jk923

thanks

原文章由 miffy2004 於 07-9-12 12:31 硐表

CSW & jk923

thanks

唔洗客氣!:loveliness:

阿仔尋日又返唔到學啦! 尋日起身洗面換衫食埋早餐,咁到我去換衫時突然同我講:媽咪,好好似發燒呀!一摸就慶到死,一探熱燒到102.x度!好彩d燒尋晚退晒,今日都返到學!醫生話佢之前病過,底抗力弱左所以一返返學好易感染到,所以今日我比口罩佢帶,保護下先得!

JK,

讓你仔仔好好休息, 快些痊愈. 小二級下星期便開始默書了, 我又要開始同仔仔溫書.

原文章由 jk923 於 07-9-13 14:59 硐表

唔洗客氣!:loveliness:

阿仔尋日又返唔到學啦! 尋日起身洗面換衫食埋早餐,咁到我去換衫時突然同我講:媽咪,好好似發燒呀!一摸就慶到死,一探熱燒到102.x度!好彩d燒尋晚退晒,今日都返到學!醫生話佢之前病過,底抗力弱左所以一 ...

CSW:
阿仔雖然10月頭先默書,不過派左英默範圍我都叫佢開始溫啦。星期六開左家長會,d老師對佢既印象都唔差,希望佢比心機啦。但佢返黎就成日投訴,(因為佢比兩個女仔夾住)可能係咁唔係好傾得埋,其中一個逢中文堂都met爛佢本書(3次呀),今日佢終於話左比老師聽,佢話個女仔同老師講貪得意wo! 又試過用木顏色畫佢件衫。唯有同阿仔講叫佢同個女仔講咁樣唔好,我地做好朋友好唔好,個女仔話唔好,我地只係同學! 好彩阿仔好樂天,仍然好鐘意返學。

好一個頑皮的小女孩, 但這也有好處, 是一種不容易獲得的EQ訓練, 但我覺得你兒子HANDLE得不錯。

原文章由 jk923 於 07-9-17 23:00 硐表
CSW:
阿仔雖然10月頭先默書,不過派左英默範圍我都叫佢開始溫啦。星期六開左家長會,d老師對佢既印象都唔差,希望佢比心機啦。但佢返黎就成日投訴,(因為佢比兩個女仔夾住)可能係咁唔係好傾得埋,其中一個逢中文堂都met爛佢本書 ...

各位家長,

可否告知08/09馬灣基慧小學的自行小一入學申請的文件是否沒有extra的東西 (如回郵信封, 最近一年的成績表正副本之類??)

其實我都打過去學校問, 但回應的只是和申請表列的一樣, 而本人小朋友的幼稚園未有派發馬灣基慧的入學申請單張(不同區)?

如你們有的話,可否告知呢?

非常感謝!!

原文章由 CSW 於 07-9-18 11:52 硐表
好一個頑皮的小女孩, 但這也有好處, 是一種不容易獲得的EQ訓練, 但我覺得你兒子HANDLE得不錯。
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

原文章由 d2343130 於 07-9-18 15:28 硐表
各位家長,

可否告知08/09馬灣基慧小學的自行小一入學申請的文件是否沒有extra的東西 (如回郵信封, 最近一年的成績表正副本之類??)

其實我都打過去學校問, 但回應的只是和申請表列的一樣, 而本人小朋友的幼稚園未有 ...

其實你只須交齊小一申請表內既文件就得,因為我舊年話交埋幼稚園推薦信都唔收,同埋第一round會收必收生同夠分既先,有剩再抽簽。

CSW:
其實主要係阿仔思想都幾單純,所以唔敢同人嘈。

jk923:
thank you so much!!
原文章由 jk923 於 07-9-18 22:55 硐表

其實你只須交齊小一申請表內既文件就得,因為我舊年話交埋幼稚園推薦信都唔收,同埋第一round會收必收生同夠分既先,有剩再抽簽。

CSW:
其實主要係阿仔思想都幾單純,所以唔敢同人嘈。 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

原文章由 d2343130 於 07-9-19 15:23 硐表
jk923:
thank you so much!!

唔洗客氣,我舊年都係多得呢度d媽咪指路炸,由其係csw!

尋日阿仔又比果個女仔搣左塊面一下,佢同老師講左,岩岩頭先班主任打黎問開野,佢有同我交代返搣書果件事,我有同老師講佢比人搣,重有同老師講有教阿仔點同人正面相處(唔想佢覺得果個小朋友好曳唔好同佢玩咁),更加唔想佢學到郁d都投訴。 驚老師覺得佢煩。

我仔仔就無投訴同學, 反而被老師投訴佢多咀, 另外又時常欠交功課, 導致連組長都無得做, 佢都有吾開心呀!!:cry:
今日我地一家人又一齊做勞作, 係學校設計遊戲比賽的"跳飛機", 原本諗住已完成, 但係仔仔要求我地做埋骰仔比老師喎, 所以今日飲完茶即刻返嚟開工!!!

Hi~咁多位媽咪你地好!
我囡出年都入小一了,打算幫囡囡揀馬基,
請問你地對喱間學校有咩睇法?
小朋友讀得開心嗎?
打風落雨時係咪真係唔太方便呢?

這是之前回應一位家長問及對馬基的感想, 再quote給大家看看:

馬基的小朋友對於學校及老師、校長等都很投入和愛戴。學校除了在管理上很妥善外, 老師們會集體備課, 務必令各同學有平等的發展, 所以有不設精英班。老師對學生很關心, 也肯花時間與家長溝通。課程及功課進度適中, 特別是對一、二年級的學生, 不會一下子以功課默書來嚇怕他們, 但也有不同的activity worksheets來增加孩子的興趣。德育方面的教導也很完備, 上一年有超人一族的全校全年德育活動, 令孩子在有趣味的情況下學習對自己、老師、家人各方面應有的態度。另外, 也有很多不同的課外活動讓孩子選擇, 交通等亦安排得不錯, 就算我住深井, 也可送孩子到荃灣地鐵站坐校車返校參加小型網球訓練班。

至於環境方面, 相信不用多說, 荃灣區應無另一所學校比馬基的環境更好。

所以, 若你問我在荃灣區選學校, 我會說我們很幸運, 因荃灣區內有多間很好的小學, 不過, 在眾多之中, 我特別喜歡馬基的環境, 另外在入讀之後, 並未有一項事件另我擔心過。

回應天雨的問題: 接載我兒子的校車是door-to-door的, 所以狂家樓下不會搭濕, 回到學校也會在有蓋的位置停車, 所以不會弄濕。至於其他打風或黑雨等問題, 學校已有適當的措施去處理, 他們會在上學前一早發出sms來通知家長特別的情況, 也會預先和學生們預習特別的情況。不用擔心!

Hi CSW,

我囡囡08讀小一啦,.  因她很活躍, 又坐唔定. 唔想讀傳統教學的小學. 馬基也是我心水學校. 想請問吓此校更多資料:-

1. 中文科是否用普通話教學?  
2. 放學後有冇課外活動? 如有,有冇第2輪校車接送?
3. 是否p.1-p.6 都是活動教學? 會唔會在 p.5-p.6 時谷學生呢?
4. 你認為此校的英文程度會否淺?
5. 15分自行派位有冇機會入?

1. 中文科是否用普通話教學?  不是
2. 放學後有冇課外活動? 如有,有冇第2輪校車接送?
有, 而且選擇頗多, 一定會有校車接送安排, 但可能會收小小車費, e.g. $10來回
3. 是否p.1-p.6 都是活動教學? 會唔會在 p.5-p.6 時谷學生呢?以我所知起碼到p.3都是活動教學, 之後我未係太清楚....
以我聽d高年級家長所講, 高年級功課一定會較難, 要應付公開試, 學校也會幫學生訓練, 但又未聽到有家長用谷來形容學校....
4. 你認為此校的英文程度會否淺?

這個要看你的要求和與什麼學校作比較...他們用longman express, 這套課本算是market上程度最高和最好的textbook, 而且他們有net teacher教readers和creative writing. 當然, 若與外面的一級名校比, 又未及他們的水平, 但需知那些家庭通常會offer額外的補習來訓練小孩的英文水平, 若你覺得馬基不夠深, 你仍可用學費省下來的錢幫孩子另找尃門的補習課程.
5. 15分自行派位有冇機會入?

在另一個topic--對馬基的看法--內還有一些對此校的sharing可供參考。

原文章由 sunsunsandy 於 07-9-24 14:24 硐表
Hi CSW,

我囡囡08讀小一啦,.  因她很活躍, 又坐唔定. 唔想讀傳統教學的小學. 馬基也是我心水學校. 想請問吓此校更多資料:-

1. 中文科是否用普通話教學?  
2. 放學後有冇課外活動? 如有,有冇第2輪校車接送? ...

hi CSW,
好詳盡呀!!  感激

不用多謝我, 我也是在bk得到過很多不同的家長的指導, 希望你們也多點上來給予你們的意見, 使大家一同得益!
:

原文章由 sunsunsandy 於 07-9-24 16:11 硐表
hi CSW,
好詳盡呀!!  感激

阿仔今日好烏'龍',竟然成個功課袋唔記徊帶返黎呀! 好彩佢話我知d功課已經做晒,如果唔係都唔知點算。佢話因為做完功課掛住去揀圖書睇搞到放左係櫃筒唔記得wo!

昨日校巴意外與囝囝同是六年級,本來大時大節開開心心竟發生是次意外,我聽到都有d唔開心 :(

希望受傷同學早日康復
‹ 上一主題|下一主題