用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: CSW
go

馬灣基慧小學 [複製鏈接]

我好乖呀!為免阿仔給老師留下特別印象,所以今朝同佢去中聯買左外套,已經洗好等乾!

各位:
好唔開心呀! 朗朗原來感染左過濾性病毒,一個星期前開始塊面出左d好似水痘粒粒(最初見2、3粒)跟住話喉嚨痛去睇醫生都未知,後尾又再出多左同口腔生左好多痱滋!醫生話佢唔可以返學住呀!
重有聽日係我既生日,原本諗住佢放左學後可以去慶祝下,而家要留係屋企啦!
好彩既係穎穎暫時無被感染既徵狀!

哇!現在的病毒好厲害,不容忽視,留在家裡是比較安全,還要小心阿妹又被感染。
昨晚仔仔好緊張,整晚不願睡,最後十二點才去睡,今早勉強準時出門口,誰知到了樓下時各人已經上好車,多尷尬....

錯失左呢幾日新生適應都幾麻煩,因為驚佢返到學校唔識搵地方排隊,到放學又唔知去邊度搭車,今日返學校拎左好多通告,個書記姐姐話可以叫d高年級既學生帶一帶佢,多數都無問題,同埋叫我唔洗特登親身返去,叫校車交收都可以。
你地填晒d通告未呀!原來每日都有4款飯比佢地揀,搞到朗朗都唔知揀邊樣好!

JK,

現在最重要是兒子的身體健康, 我相信學校和老師能夠作出最好的安排來幫朗朗適應。沒錯, 你是可以把通告或工課等交給校車姨姨, 她會幫你轉交給學校的。小朋友的適應力也很高, 而且他又那麼喜歡學校, 過兩、三天便都懂學校的環境了。再者, 有甚麼問題, 也可與我們相量。

原文章由 jk923 於 07-9-3 20:33 硐表
錯失左呢幾日新生適應都幾麻煩,因為驚佢返到學校唔識搵地方排隊,到放學又唔知去邊度搭車,今日返學校拎左好多通告,個書記姐姐話可以叫d高年級既學生帶一帶佢,多數都無問題,同埋叫我唔洗特登親身返去,叫校車交收都可以。
...

CSW:
阿仔要星期四先可以返學,頭先同校車姨姨請假時同佢講開,佢話一落車會有老師安排佢地排隊,放學時佢話會幫我留意要搵返佢。我想問佢地返到學校時洗唔洗叫左佢去廁所先(有無時間?係咪放低書包先去定點呢?),夠鐘時才去上堂。朗朗要係學校食藥,會點安排?

JK,

你試過打電話比班主任傾未? 佢應該可以安排好的。
其實唔使太擔心, 佢地始終係小一, 老師會比較鬆一些, 亦會多d照顧下佢地...你仔係邊個老師個班呢? 你可以打電話到校務處留個口訊比班主任, 佢落堂後就會覆你架咧。

原文章由 jk923 於 07-9-4 22:24 硐表
CSW:
阿仔要星期四先可以返學,頭先同校車姨姨請假時同佢講開,佢話一落車會有老師安排佢地排隊,放學時佢話會幫我留意要搵返佢。我想問佢地返到學校時洗唔洗叫左佢去廁所先(有無時間?係咪放低書包先去定點呢?),夠鐘時才去上堂 ...

Morning 各位馬基家長,

好少見有人上來發表, 不知是否太忙....
昨天派回來的通告, 你們幫子女選了那些班呢?

我今年選了小網和長笛, 另外老師也讓他參加英詩組, 我想也好試試他是否在這方面有興趣...

CSW:
朗朗今日返左學啦!佢勁勁勁開心呀! 尋晚同羅老師傾過電話,佢都好詳細咁解答我既問題,嘩!原來聽日要拎好多書返去,不過我諗之後個書包會輕鬆d掛?!原來好多野都可以擺係學校,老師話連外套都擺得,真好!咁洗驚佢唔記得帶顏色..........。
朗朗都想報小網球,又想報圍棋,又想學跆拳 ,我想問可唔可以學學下唔學轉第二樣野架?

通常佢一個course係10-12堂左右, 下次繼續學之前會有通告叫交錢. 不過, 好似要到第二個學期先有得再選過另一些班.
我都唔係好記得清楚, 你都係問老師安全d, 或問書記應該都得!

原文章由 jk923 於 07-9-6 15:12 硐表
CSW:
朗朗今日返左學啦!佢勁勁勁開心呀! 尋晚同羅老師傾過電話,佢都好詳細咁解答我既問題,嘩!原來聽日要拎好多書返去,不過我諗之後個書包會輕鬆d掛?!原來好多野都可以擺係學校,老師話連外套都擺得,真好!咁洗驚佢唔記 ...

忙呀!真係好忙呀!其實我自己都未適應度!

CSW:
我同阿仔報左星期五跆拳,星期六小網球同圍棋。我無記錯你地話大多人選就要抽籤,係嗎?
jessiling:
你幫仔仔報左咩呀?
阿仔今日都算o力,拎左好多張工作紙返黎(連埋尋日果d)佢居然記得邊d聽日交,邊d可以星期一交!
重有今朝等校車時有個小朋友知佢今日第一日返學講左好多野比佢知呀!重話比我知校車點樣分開排隊,d英文書有d放係學校!希望阿仔都學到好似佢地咁主動幫人就好啦!

我仔仔只報了跆拳,因為佢星期六及星期日都有其他興趣班,我吾想佢大辛苦,但佢仲想再多報一個小童軍呢!
另外你知吾知上體育課時,係咪要著晒成套運動衫返去還是到上課時先換呀?

有PE堂個日就著PE衫返學, 否則便著普通校服, 呢點應同幼稚園一樣。
夏天既運動服只係件短袖PE衫, 同埋條藍色短褲仔. 如果真係覺凍, 可加穿件PE外套。冬天就有長袖衫褲同件PE外套。
我個仔話今日影班相。

原文章由 jessieling 於 07-9-6 23:57 硐表
我仔仔只報了跆拳,因為佢星期六及星期日都有其他興趣班,我吾想佢大辛苦,但佢仲想再多報一個小童軍呢!
另外你知吾知上體育課時,係咪要著晒成套運動衫返去還是到上課時先換呀? ...

[ 本文章最後由 CSW 於 07-9-7 09:52 編輯 ]

由於我仔仔習慣已前的不用做功課的日子,每逢星期六、日都是玩玩玩,現在就要做功課,還有執包書,溫習,好辛苦!!!
昨日又要返興趣班,又去游水,晚上回到屋企又睇電視,到我同佢檢查家課冊時先記得未做功課....最後要成十二點先瞓zzz

剛升小一的小朋友確實需要適應做功課和溫書這些新習慣, 我的大兒子也與我們糾纏了好一段日子, 他才開始明白做功課和溫書是他自己的責任, 知識是他自己的財寶, 學識了便沒有人能拿走。不過, 當然, 他依然需要我們軟硬兼施的提醒。彼此勉勵吧!有開心或不開心的也可到這裡分享。或許有時我們可以把過往的經驗與你分享, 那便不用走太多寃枉路。

原文章由 jessieling 於 07-9-10 10:57 硐表
由於我仔仔習慣已前的不用做功課的日子,每逢星期六、日都是玩玩玩,現在就要做功課,還有執包書,溫習,好辛苦!!!
昨日又要返興趣班,又去游水,晚上回到屋企又睇電視,到我同佢檢查家課冊時先記得未做功課....最後要成十二點先瞓zzz:y ...

今日終於有功課做,阿仔係導修堂做左一樣中文,我問佢點解做得一樣,佢話因為作句子有d字唔識寫問老師同要畫埋圖畫所以做耐左。一落車就同我講要快d返屋重有功課做。

csw:
我想問早讀話要帶中/英文圖書係咪自己係屋企帶一本書返學校就得?

JK,

我相信你仔仔係負責任型小朋友, 所以不用太擔心, 他應很快適應。

沒錯, 係小朋友自己係屋企帶一本或多過一本書回校, 好像是一個星期是中文, 一個星期是英文的。老師應會寫在黑板上。

原文章由 jk923 於 07-9-10 23:42 硐表
今日終於有功課做,阿仔係導修堂做左一樣中文,我問佢點解做得一樣,佢話因為作句子有d字唔識寫問老師同要畫埋圖畫所以做耐左。一落車就同我講要快d返屋重有功課做。

csw:
我想問早讀話要帶中/英文圖書係咪自己係屋企帶一 ...

CSW

我上網睇左2007 年小一概覽,  馬灣基慧係 2008 年小一自行分配學位學額有 75 個..

亞囡得15 分,  聽日就家長會 & 小一講座, 我諗到時會派埋小一入學表格....

我想問下係自行分配學位, 填小一申請表時, 有無特別要注意既地方...

thanks

[ 本文章最後由 miffy2004 於 07-9-11 19:49 編輯 ]

原文章由 miffy2004 於 07-9-11 19:44 硐表
CSW

我上網睇左2007 年小一概覽,  馬灣基慧係 2008 年小一自行分配學位學額有 75 個..

亞囡得15 分,  聽日就家長會 & 小一講座, 我諗到時會派埋小一入學表格....

我想問下係自行分配學位, 填小一申請表時, 有無特 ...

其實都無咩特別野,因為淨係填一間學校,如果驚填錯咪copy一張試填先law,不過多數都無咩問題,祝你順利啦!
‹ 上一主題|下一主題