用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: CSW
go

馬灣基慧小學 [複製鏈接]

csw:
嘩!乜要2打相咁多! 用相紙colour copy得唔得嫁?

下!我都係影左十幾張咋,mug要甘多呀?甘要晒定d喇。
講起搭校車既時間我都驚遲到,我個仔勁慢,而且又要食埋早餐先番校,(之前學校有得食早餐)反下手遲左要同佢搭村巴入去!!!

HEheeee...其實我都唔係好記得exactly要幾張...如果只預備了一打, 咁就一打先, 真係仲要至算la...

初頭有3日(定4日)係只返半日學, 即一時放學, 你可幫小朋友預備一d小食放係個膠盒同一小瓶水(記住check清楚倒轉都唔會漏), 再放入一個食物袋內(學校應有提過要預備呢個手挽食物袋比小朋友裝小食和食具)。佢地放小息時, 可以帶住個袋去吃小食的。
雖然, 學校有小食部, 不過我並未有給零用錢給兒子, 而且我都未想佢去小食部買零食住....亦怕第d小朋友知道佢有錢, 會問佢借, 或因錢而引起的其他種種問題....我想我會起碼到3年級才會給他零用錢。

CSW:

我諗住帶埋個仔入去馬灣基慧參觀下,睇下環境如何。請問係咪係葵芳搭o個d穿梭巴士就可以去到呀?謝謝您!

原文章由 CSW 於 07-8-30 12:10 硐表
初頭有3日(定4日)係只返半日學, 即一時放學, 你可幫小朋友預備一d小食放係個膠盒同一小瓶水(記住check清楚倒轉都唔會漏), 再放入一個食物袋內(學校應有提過要預備呢個手挽食物袋比小朋友裝小食和食具)。佢地放小息時 ...
"我們愛,因為神先愛我們。"

係葵芳既葵青劇院與新都會商場中間有柏麗灣既shuttle bus, 好似係15-20分鐘一班。架車過左馬灣個入口之後, 佢兜完個迴旋處就會在學校對面個站停車, 你地落車過馬路就可到學校。不過, 星期六早上去較好, 因為有學生返去上課外活動, 咁你入學校會方便些。不過, 最好當然係先打電話問問學校既情況啦。

當你架車駛入馬灣時, 記得同仔仔留意下左邊, 有個風力發電塔, 都幾得意架, 順便可同仔仔講下風力可以發電等知識。

原文章由 HelloKitty* 於 07-8-30 12:42 硐表
CSW:

我諗住帶埋個仔入去馬灣基慧參觀下,睇下環境如何。請問係咪係葵芳搭o個d穿梭巴士就可以去到呀?謝謝您!

he he !我個食物及食物袋都未買,因為我個仔話要指定公仔,另外我都好緊張佢番小一,我怕佢接受吾到新環境!

原文章由 CSW 於 07-8-30 14:57 硐表
係葵芳既葵青劇院與新都會商場中間有柏麗灣既shuttle bus, 好似係15-20分鐘一班。架車過左馬灣個入口之後, 佢兜完個迴旋處就會在學校對面個站停車, 你地落車過馬路就可到學校。不過, 星期六早上去較好, 因為有學生返 ...

CSW,

唔好意思, 我有野想問 , 我參觀個陣唔記得睇, 洗手間有無
toilet tissue 提供架...一年級課室個層個洗手間, 個塔塔係咪矮d 架 ? 

thanks

我入去參觀個陣 , 無留意到個發電塔

CSW:

您真係細心! 我都係諗住呢個星期六入去睇下,希望我地可以入去啦!

原文章由 CSW 於 07-8-30 14:57 硐表
係葵芳既葵青劇院與新都會商場中間有柏麗灣既shuttle bus, 好似係15-20分鐘一班。架車過左馬灣個入口之後, 佢兜完個迴旋處就會在學校對面個站停車, 你地落車過馬路就可到學校。不過, 星期六早上去較好, 因為有學生返 ...
"我們愛,因為神先愛我們。"

我想請問各位,若果我有20分,一定會入到基慧嗎?使唔使報定其他學校打底呢?

miffy2004,
唔使咁擔心, 我個仔從無complain過去廁所有任何問題。我相信廁所既facilities一定會適合小學生用。我去女廁時係有toilet paper既。

原文章由 miffy2004 於 07-8-30 19:20 硐表

CSW,

唔好意思, 我有野想問 , 我參觀個陣唔記得睇, 洗手間有無
toilet tissue 提供架...一年級課室個層個洗手間, 個塔塔係咪矮d 架 ? 

thanks

我入去參觀個陣 , 無留意到個發電塔 ...

15分都有人入, 即表示20分一定入。不過, 你若覺不安心, 便報多一、兩間私校或直資吧。

原文章由 Iris 於 07-8-30 23:25 硐表
我想請問各位,若果我有20分,一定會入到基慧嗎?使唔使報定其他學校打底呢?

吾好意思!我好大頭蝦,我吾記得第一日番學係咪帶個吉書包、水同小食就得勒?

原文章由 CSW 於 07-8-31 00:02 硐表
miffy2004,
唔使咁擔心, 我個仔從無complain過去廁所有任何問題。我相信廁所既facilities一定會適合小學生用。我去女廁時係有toilet paper既。

thanks

最好預備一個有拉鍊的F4透明膠袋, 若有任何通告派, 可以放在膠袋內, 不怕皺。若孩子身體較怕冷, 也可預備定一件冷外套放書包, 怕他會在冷氣課室內著涼。濕毛巾和手巾也最好預備, 讓他吃完小食可抹手和口。食物盒和水最好放在一個食物袋內, 因他們可在小息時拿著袋到課室外吃小食。有時可能有個別同學忘記帶食物, 也可先跟孩子講定可與同學分享...不過, 就唔好去小食部買東西吃住, 因媽媽已給你預備了。零用錢我個人唔係好鼓勵給咁細的小朋友, 因有時有另一些小孩可能會見到便問借$買東西吃...我個人的感覺是最好不要問人家借$, 也不要借給別人。若別人真的沒有東西吃, 便拿食物與他分享。

大家也可去重溫我們上年剛升小一時的情況:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=634282&extra=page%3D1&page=25

原來第一日係會有好多通告派回來的。記住早D返屋企開始睇。

原文章由 jessieling 於 07-8-31 09:41 硐表
吾好意思!我好大頭蝦,我吾記得第一日番學係咪帶個吉書包、水同小食就得勒?

[ 本文章最後由 CSW 於 07-8-31 11:59 編輯 ]

csw,

好多謝你詳盡o既回答!

CSW:
唔該晒你咁詳細既解釋,我都預備好食物袋,file,同筆袋比佢第一日返學。
但係我未買冷衫呀! 如果我真係買唔切的話帶住自己外套先唔知得唔得呢?因為阿仔幾怕凍!

原文章由 jessieling 於 07-8-31 15:33 硐表
csw,

好多謝你詳盡o既回答!

你仔仔讀邊班呀?我仔仔叫穎朗讀1B呀。我住麗城2期的,你呢?

我個仔讀1C班,叫頌祺,家住荃灣。多多指教

JK,

我相信你可帶一件薄外套給你兒子的, color唔好太花應該就無問題。

原文章由 jk923 於 07-8-31 15:43 硐表
CSW:
唔該晒你咁詳細既解釋,我都預備好食物袋,file,同筆袋比佢第一日返學。
但係我未買冷衫呀! 如果我真係買唔切的話帶住自己外套先唔知得唔得呢?因為阿仔幾怕凍! ...
‹ 上一主題|下一主題