用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

馬灣基慧小學 [複製鏈接]

好開心, 我地終於過左黎啦~~~~
   0    0    0    0

報到先!

雖然我未係你地o既家長,但我都嚟報到先!

csw & jk923:

請問您地知唔知道馬灣基慧在選中學時,是選哪一個校網呢? 因為我見到佢學校最新消息內有升中的資料,係當中我見到佢show左nt1同nt2的資料:

荃灣區(NT1)網2006-07 只供參考

荃灣區(NT2)網2006-07 只供參考

我想知佢地學生係咪可以選這兩個校網的學校呢?

原文章由 jk923 於 07-8-21 23:25 發表
報到先!
"我們愛,因為神先愛我們。"

原文章由 HelloKitty* 於 07-8-22 16:30 發表
雖然我未係你地o既家長,但我都嚟報到先!

csw & jk923:

請問您地知唔知道馬灣基慧在選中學時,是選哪一個校網呢? 因為我見到佢學校最新消息內有升中的資料,係當中我見到佢show左nt1同nt2的資料:
...

對我黎講5年後既事我唔會咁快諗住,因為教育局成日都改野,遲d先算。 所以我係唔清楚的!

Sorry, HelloKitty,

I am not familiar with the secondary school distribution. I only know that NT1 belongs to Kwai Tsing district, not Tsuen Wan district. I guess somehow the mechanism also involves your living areas. If you live in Tsuen Wan district, you can choose the schools in NT2, if you live in Kwai Tsing distric, you can choose from NT1.

jk923 & CSW:

謝謝您的回覆!

原文章由 CSW 於 07-8-23 15:25 硐表
Sorry, HelloKitty,

I am not familiar with the secondary school distribution. I only know that NT1 belongs to Kwai Tsing district, not Tsuen Wan district. I guess somehow the mechanism also involves y ...
"我們愛,因為神先愛我們。"

重有一個星期就開學啦!朗朗好開心,好興奮又有d緊張!我重未收到校車通知上落車時間呀?CSW,你收到未呀?

今日收到校車姨姨電話,8:07上車,即係要6點9起身! 要闊別暑假時8、9點起身既日子啦!

點解要咁早起身呢? 我都係咁上下時間上校車, 但係佢應該最遲7:30am起身都仲得, 當然一般會係7:15am左右起身。

CSW:
你個仔做野緊係好快,可以咁短時間出到門口,佢有無食早餐嫁。朗朗平時做野唔算好快,好彩都唔係好慢,但因為阿妹食野慢,變左我自己會預早d起身整定晒d野等阿妹起身就全程叫住佢快d! 呢掛阿妹朝早晏左起身,有時早d叫佢都唔願郁,到時睇怕佢都唔知食唔食得切,佢好衰嫁,食食下唔比佢食又唔濟。

JK,

我兩個仔起身之後就會洗面擦牙、換衫,然後就會坐低食早餐。可能男仔快手d啦, 又唔使梳辮。

我個仔都係會自己做晒d野,同埋佢每做一樣野都好快,只係佢做每樣野之間都遊下魂! 磨下磨下就side晒d時間!!!

JK,
我見出面大forum度有人開馬灣基慧, 不過有少少火花....
我記得你都好似係15分入既, 是嗎?
我覺得雖然唔係詰15分一定入, 但都有個唔細的機會, 準備選校的家長不用太過憂慮。

原文章由 CSW 於 07-8-29 10:15 硐表
JK,
我見出面大forum度有人開馬灣基慧, 不過有少少火花....
我記得你都好似係15分入既, 是嗎?
我覺得雖然唔係詰15分一定入, 但都有個唔細的機會, 準備選校的家長不用太過憂慮。 ...

我諗你係講緊我有份 post 個 topic , 我都唔知點解會咁樣, 其實我地都係擔心入唔入到呢間學校, 想分享一下啫, 係唔係名校又點, 我唔係睇呢樣囉 ,我都係想我小朋友返學返得開心, 等佢有 6 年開心既小學生活....但唔知點解會左潑婦駡街....

miffy2004,

唔好唔開心, 不要受別人的說話而動氣了。

你可在這兒看看我們這些準二年級家長的sharing吧。

CSW:
我唔係15分入馬基的,但以我所知今年係有人15分入,我係統一派位入嫁,但亦都知有人填第一志願都入唔到。
miffy2004:
唔好咁緊張啦,如你真係好鐘意呢間學校咁咪照填law,第一次派唔到就係第2次時再填law。我果時填甲部只填左馬基,放棄2、3志願,乙部第一都填馬基,咁就有兩次派馬基既機會啦。

CSW:
我新生日果日唔知痴左邊條線,居然無買冷外套,係咪深藍色背心或長袖都ok嫁?洗唔洗有校黴?重有一樣野就係洗唔洗交校服相?

係回應你既同時, 我又想起一樣我好欣賞馬基既事, 就係佢地對外套既處理方法唔會好strict, 尤其冬天時, d小朋友著咩色既羽絨外套都可以。一般來說, 冷外套會買長袖深藍色, 不用校黴。校服相一定要預備, 你哂定兩打啦。
以我記得好似係第一日返學就會係學校影班相, 如果唔係第一日, 都應該係第一個禮拜。

原文章由 jk923 於 07-8-29 16:02 硐表
CSW:
我新生日果日唔知痴左邊條線,居然無買冷外套,係咪深藍色背心或長袖都ok嫁?洗唔洗有校黴?重有一樣野就係洗唔洗交校服相?

原文章由 CSW 於 07-8-29 17:35 硐表
係回應你既同時, 我又想起一樣我好欣賞馬基既事, 就係佢地對外套既處理方法唔會好strict, 尤其冬天時, d小朋友著咩色既羽絨外套都可以。一般來說, 冷外套會買長袖深藍色, 不用校黴。校服相一定要預備, 你哂定兩打啦 ...

會唔會係因為馬基比較凍同埋大風, 所以係冬天個可以咁著呢 ?

原文章由 CSW 於 07-8-29 14:31 硐表
miffy2004,

唔好唔開心, 不要受別人的說話而動氣了。

你可在這兒看看我們這些準二年級家長的sharing吧。

thanks

:loveliness: :loveliness: :loveliness:
‹ 上一主題|下一主題